Experterna chockas av Svantessons haveri

Regeringens klimat- och jobbpolitik får underkänt

Finansminister Elisabeth Svantesson får underkänt av Finanspolitiska rådet.

Det är synd om människorna, diktade August Strindberg. Den som tog del av Finanspolitiska rådets rapport i veckan kan i stället konstatera att det är synd om Sverige.

Det Finanspolitiska rådet består av sex ekonomiska experter som har till uppgift att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik.

Varje år ger rådet ut en rapport med en omfattande analys av Sveriges ekonomiska läge och regeringens politiska åtgärder inom flera områden. Däribland kommunernas och regionernas ekonomi, arbetsmarknaden och klimatpolitiken.

Inställd student

I årets rapport är kritiken mot regeringen inte nådig.

Skulle Ulf Kristersson vara en gymnasieelev på väg att ta studenten hade festen om ett par veckor behövts ställas in.

Finanspolitiska rådet, under ledning av den förre riksbankschefen Lars Heikensten, är kritisk till finansminister Elisabeth Svantessons hantering av inflationskrisen. Den har varit för snål och vanliga svenskar har fått ta en onödigt stor smäll.

Men mest kritik får regeringen för sin klimat- och arbetsmarknadspolitik. Den saknar både ledarskap och vetenskaplig grund.

Växthusgasutsläppen måste ned. ”Märkligt att man ens ska behöva påpeka det”, sa Lars Heikensten skarpt på presskonferensen.

Obegriplig strategi

Vidare konstateras att regeringen saknar en sammanhållen och begriplig klimatstrategi. Samma slutsatser kom Klimatpolitiska rådet fram till i sin utvärdering av den förda klimatpolitiken i våras. Men här pekas det på att de ekonomiska drivkrafterna för att ställa om samhället måste bli starkare.

Som det är nu är det bara samhällets rikaste som har råd att köpa elbilar, installera solceller och energieffektivisera bostäder.

Finanspolitiska rådet lyfter fram exempel från andra länder där man riktat bidragen till glesbygd och till de som behöver det mest för att ställa om.

Bättre matchning

– Jag har varit förvånad när materialet vuxit fram, säger Lars Heikensten.

Han syftar då på jobbpolitiken. Regeringen har lagt fram förslag om ytterligare jobbskatteavdrag, bidragstak och slopade flerbarnstillägg. I verkligheten finns det inga belägg för att det leder till att fler som står långt utanför arbetsmarknaden faktiskt får jobb.

I stället behövs det bättre matchning och en satsning på yrkesutbildningar och subventionerade anställningar.

Det finns pengar, statsfinanserna är stabila. Det är den politiska viljan som verkar saknas, menar rådet.

Arbetslösa straffas

Men regeringen verkar inte lyssna på experterna. I stället ser det ut som att de vill straffa arbetslösa av principskäl. Konsekvenserna av utanförskapet och den växande klimatskulden lassar de över på kommande generationer.

Strindbergs ord ekar in i framtiden.