Blåste Åkesson väljarna om Försäkringskassan?

Nu ska sjuka bli fattiga igen

Uppdaterad 2024-04-11 | Publicerad 2024-04-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ska regeringen få igenom nya hårdare regler i sjukförsäkringen krävs stöd från SD.

Det verkar som att Sverige har bestämt sig för att glömma allt vi lärde oss under pandemin. Återigen görs det nedskärningar inom sjukvården och i äldreomsorgen får personalen springa snabbare när kommuner tvingas spara.

Det senaste som vi tydligen ska förtränga är poängen med en mänsklig sjukförsäkring. Den S-ledda regeringen gjorde den mer flexibel under pandemin. Det stärkte de sjukas ekonomiska trygghet och förståelse för regelverket.

Tvingas ut i arbete

Men nu vill Ulf Kristerssons regering vrida tillbaka klockan till Alliansåren. Det var en tid när svårt sjuka tvingades ut i arbete och antalet utförsäkrade som ringde Försäkringskassan och hotade med att ta livet av sig ökade med 3 000 procent.

I tisdags lämnade regeringens utredare över en rapport om hur sjukförsäkringen ska göras om till socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Slutsatserna är att reformerna som gjordes under pandemin har lett till att människor är sjukskrivna längre och att kostnaderna för staten blivit dyrare. Men det var också själva poängen – människor som är sjuka ska inte tvingas arbeta. De ska få rehabilitering och möjlighet att bli friska igen.

Återinförd stupstock

Men icke. Regeringens utredare föreslår nu att det ska bli svårare att få en längre sjukskrivning och en skärpning av äldres rätt till sjukpenning.

De innebär en återgång till tidigare regler för bedömning vid dag 180 i den så kallade rehabiliteringskedjan. Därefter ska den sjukskrivnas arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden.

I klartext betyder det att Försäkringskassans regler ställs över läkares bedömning av en persons arbetsförmåga.

Utredaren vill också att en bortre gräns för att få sjukpenning, det som kallas för ”stupstocken” av kritikerna, ska återinföras efter dag 365.

Facklig kritik

Alla de tre fackliga centralorganisationerna är kritiska till förslagen.

Therese Guovelin, vice ordförande för LO, kallar det ”omänskligt”, i en intervju med SR. Hon menar att sjukskrivna, förutom stressen över att vara sjuka, inte heller kommer att ges tillräckligt stöd och tid för att bli friska – utan istället bli fattiga.

Det svenska samhället blir allt hårdare och klyftorna djupare. En skada eller sjukdom kan leda till att hela ens liv rasar samman på ett par månader.

Sverigedemokraterna lovade inför valet 2022 att rusta upp sjukförsäkringen. Står partiet vid sitt ord?

Nu är det dags för Jimmie Åkesson att bekänna färg.

Är det rätt att förändra sjukförsäkringen igen? Chatta med Jonna Sima om texten klockan 09.00. Du kan skicka in dina synpunkter och frågor redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • 4 april09.30

    Hela det här landet håller på att förgiftas av giriga politiker. Ulf K renoverar sina gym för hundratals kronor, för att kunna hålla sig frisk och stark. Samtidigt som Tidöpartierna delar ut pungsparkar till de som istället behöver en hjälpande hand upp från knästående.

    Pär Andersson

    Med den bilden av samtiden sätter vi punkt för dagens chatt. Tack för alla intressanta och värdefulla inspel!

    Allt gott, Jonna

    Jonna Sima
  • 4 april09.29

    En sjuk/skadad ska få vara sjuk/skadad. Detta ska läkare bestämma o inte jurister. Däremot kan FK:s jurister få bestämma att fuskare ej får vara sjuka...

    Anders

    Instämmer.

    Jonna Sima
  • 4 april09.29

    Godmorgon Jonna!

    Efter att ha haft flera sjukdomar under 5 år som begränsat mitt liv och sänkt min livskvaliitet, minns jag hur underbart det var att bara FRISK.

    Ingen brydde sig om pengar eller annat, för jag var redan pensionär, så jag fick " vara sjuk ifred".

    Men ska det vara så?

    Borde inte alla få vara sjuka " i fred."

    BG

    Kan föreställa mig den lättnaden. Inte undra på att svenskar tydligen är som lýckligast efter pensionen. :)

    Jonna Sima
  • 4 april09.28

    Låter helt orimligt med en bortre gräns på 365 dagar för sjukersättning. För sjukpenning möjligtvis.

    Brynolf

    Ja, precis. Sjukpenning är det.

    Jonna Sima
  • 4 april09.28

    Hade dom väntat sig att sjuka skulle bli friskare för att man ändrar villkoren? Speciellt nu när t.o.m barnen börjar bli utbrända från tidig ålder?

    tina

    Ja, problemen med psykisk ohälsa verkar dessvärre inte minska – utan tvärtom. Där behövs det krafttag!

    Jonna Sima