Podcastens uppfinnare har fått en ny idé

I Texas presenterade Adam Curry ”Podcast 2.0”

”Podcast 2.0” – så kallar Adam Curry sitt initiativ Podcast Index (ej att förväxla med vår svenska topplista). Vad vill den gamla MTV-profilen med sin plattform? Jag reste till Texas för att få veta.

I en enorm sal på hotell Sheraton i Dallas sitter ett hundratal människor och huttrar. Ute gassar solen och temperaturen rör sig upp mot 35 grader men i salen, som fått namnet ”Lone Star C”, blåser en konstgjord, arktisk vind. Kanske hade de förväntat sig fler människor till den här föreläsningen? Bara cirka var femte stol är upptagen. I salen intill, ”Lone Star B”, står en influencer och pratar om vikten av att tro på sitt varumärke. Jublet och applåderna vet inga gränser och ljudet skär genom väggarna.

Men så kommer han då äntligen, VJ:en som en gång i tiden övertalade Steve Jobs att låta iPoden läsa rss-feeder. Curry gillar myten om sig själv som medieprofilen som fick en vision om fri radio på nätet, men nu ska han alltså prata om sin nya vision, ”Podcast 2.0”.

 

Podcast Index är precis som det låter, ett register över poddar (eller egentligen rss-feeder). I dag tillhör det största indexet Apple Podcast. När någon säger ”där poddar finns” så är det det här de menar – det är i praktiken Apple som avgör om man finns på den öppna marknaden eller inte.

Det vill Curry och hans kompanjon Dave Jones ändra på. Genom att erbjuda ett helt öppet och gratis alternativ hoppas de behålla podcastmediets fria natur. Luftiga fraser om ”freedom of speach” och ”cancel culture” får några av åhörarna att sucka hänfört men Podcast Index handlar om mer. De vill också erbjuda helt nya finansieringsmöjligheter via kryptovalutor, i något de kallar Value4value. Det handlar om donationer, betalväggar och så vidare helt utan mellanhänder och utan att överge sin egen feed.

 

Podden som medium vacklar just nu mellan öppna rss-miljöer och inlåsta strömningstjänster – Podcast Index är helt klart ett intressant initiativ. Det var ändå Adam Curry som en gång uppfann podcasten. Kan han göra det igen?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.