Mormonpodden bjuder på magstarkt innehåll

”Radio free mormon” tar vid där true crime-serien slutade

Jag har ägnat en oväntat stor del av sommaren åt, hör och häpna, mormonpoddar. Det är inte så att jag lagt mitt liv i heavenly fathers och Joseph Smiths händer, men det började med att jag fastnade hårt i Disney+ verklighetsbaserade tv-drama Under the banner of heaven om det brutala mordet på Brenda Lafferty och hennes ettåriga dotter Erica 1984. Spoiler alert för er som inte sett serien, för här kommer upplösningen: de mördades av Brendas svågrar, hardcoremormonerna Dan och Ron Lafferty, som fått en uppenbarelse från Gud att de måste dö.

Den här historien har helt gått mig förbi, men det kanske inte är så konstigt eftersom 80-talskrim i Utah inte sorteras högst i mitt nyhetsflöde. Hur som helst vände jag mig, som man ju ofta gör efter att ha sett beroendeframkallande true crime, till internet för att luska i hur mycket som är sant, hur de såg ut i verkligheten – och då fann jag min nya vän i etern, Radio free mormon.

Poddens tagline är broadcasting behind enemy lines och leds av en mer eller mindre sekulariserad mormon som går under pseudonymen Radio free mormon. Internet är fullt av reddit-trådar kring hans identitet, men så långt har jag inte orkat gå i min research än. I ett sommarfärskt avsnitt hittade jag en intervju med mördaren Dan Lafferty, inspelad år 2000 men upplockad och kommenterad på nytt i podden. Mumma när man precis sett klart Under the banner of heaven med andra ord.

Lafferty berättar från fängelset där han avtjänar livstidsstraff om hur och varför han skar halsen av sin svägerska och hennes bebis. Och varför han inte ångrar sig eller tänker speciellt mycket på vad han gjort. Det är sällan man får en liknande ocensurerad analys från en mördare om sitt mord. Han är såklart helt vansinnig och har alla skruvar lösa, men det är utan tvekan fascinerande, om än magstark lyssning.

Jag kanske inte skulle rekommendera Radio free mormon som ny morgonrutin, men om det dyker upp nyhetsvärdiga fall inom denna ofta spritt språngande rörelse, så vet ni vart ni ska vända er.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.