Tv-podden slungar dig tillbaka till ”The OC”

Tveksamt om serien står sig, lyssna istället

Är du en av dem som saknat Seth Cohen, Marissa Cooper, Ryan Atwood och Summer Roberts sedan Fox-serien OC gick i graven 2007?

Grattis, 15 år senare finns äntligen ett litet substitut.

I podcasten ”Welcome to the OC, bitches!” sätter sig Rachel Bilson, som spelade Summer, och Melinda Clarke, som gjorde rollen som Marissas mamma Julie Cooper, i poolhuset och går igenom hela serien avsnitt för avsnitt. Ingen av dem har några glimrande skådespelarkarriärer i dag men deras kunskaper om OC är en dröm för ett fan som jag, som blev så besatt av serien att jag under familjeresan till Kalifornien 2009 såg till att släpa med mamma, pappa och lillebror till både piren och stranden i Newport beach samt den legendariska restaurangen ”The crab schack”.

 

”OC” hade premiär i augusti 2003 och blev snabbt en av världens mest populära tv-serier, framför allt bland unga. Handlingen kretsade kring ett gäng enormt priviligerade ungdomar i rikemansområdet Newport beach utanför Los Angeles. När den småkriminelle stöknissen Ryan Atwood plötsligt dimper ner i området kastas deras liv i sus och dus om.

I Welcome to the OC, bitches! bryter Rachel Bilson och Melinda Clarke ner varje avsnitt i minsta detalj och delar med sig av historier bakom kulisserna.

Gästerna är oväntade och på en roligt nördig nivå. Vad sägs till exempel om Eric Mabius som spelade den ondskefulla skolchefen Dean Hess som gjorde allt för att sabotera för Marissa och Ryan på Harbor high? Eller Billy Campbell, skådespelaren bakom rollfiguren Carter Buckley som var nära att rasera Sandy och Kirsten Cohens äktenskap?

 

”OC” var stundtals amerikanskt smörig och skådespeleriet inte alltid på topp. Det är tveksamt om serien har stått sig under de 15 år som gått sedan sista avsnittet sändes. Det är tack och lov inget du behöver bekymra dig om – om du väljer att skippa att se om den och istället lyssnar på podden.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.