Typiskt svenskt att svära trohet till Saudi

Saudiskolan krossar fantasin om att det finns svenska värderingar

Peje Emilsson har sin bakgrund i Moderaterna och har nära band till bland andra statsminister Ulf Kristersson (M).

Den svenska skolan har genomgått en totalomvandling under de senaste decennierna. Från att vara en verksamhet där lärande och kunskap varit viktigast – till ett verktyg som först och främst ska generera pengar till företag och ägare. Det där är vi i dag helt vana vid och det gör Sverige till ett extremt land. Idén om att det mänskliga intellektet är viktigt och värt att utveckla får stå tillbaka för en tillväxthungrig business.

I detta marknadssamhälle navigerar få skickligare än Peje Emilsson och hans bolag Kunskapsskolan. Under förra året fick de 1,5 miljarder kronor av de svenska skattebetalarna för att på ett, för ägarna lönsamt sätt, leverera produkten ”skola”. Kunskapsskolan är bara fjärde störst av friskolekoncernerna i Sverige men har trots det gjort hundratals miljoner i vinst de senaste åren.

Vinster som i ett normalt land hade använts i skolorna, till undervisningen. Men Sverige är inget normalt land och Kunskapsskolan nöjer sig inte med vinster här.

Därför har de startat skola i Saudiarabien.


En skola som i sin officiella kommunikation hyllar den diktatur som ägnar sig åt massavrättningar, halshuggningar och dödsstraff mot barn. I skolan är klasserna könsuppdelade från årskurs ett och koranstudier är obligatoriska varje dag. Allt detta framgår av den genomarbetade granskning Aftonbladets reportrar Natalia Kazmierska och Olof Svensson gjort under den gångna veckan.

Men det stannar inte där, det ovan nämnda är bara början. Den svenska skolindustrins satsning på affärer med denna ovanligt blodtörstiga diktatur är nämligen del av en större paketlösning för att vid sidan om att berika Peje Emilsson också sätta fart på svensk vapenexport till Saudiarabien.

Vi har nu också integrerat affären ”utbildning” med affären ”krigsmateriel” och låtit kapitalet hitta synergieffekter däremellan

Därför är vapentillverkaren Saab med och betalar för Kunskapsskolans insteg i Saudiarabien. Och skolsatsningen kan därmed räknas hem som ”motköp”, ett verktyg som används av alla vapenexporterande länder för att stimulera till fler krigsmaterielaffärer och underhålla den egna vapenindustrin. Kort kan det förklaras som att Sverige lovar andra länder stora investeringar i landet om de går med på att shoppa svenska vapen. En längre förklaring, som också visar på hur tveksamt och kostsamt systemet är, finns bland annat i Linda Åkerströms utmärkta bok ”Den svenska vapenexporten” (för transparensens skull: jag har skrivit förordet till en nyutgivning av boken tidigare i år).


Vapenindustrin är en genomsmutsig bransch där Sverige excellerar. Vi är ett av de länder i världen som exporterar allra mest vapen, sett till befolkningsmängd. Sverige säljer också krigsmateriel till nästan dubbelt så många länder i dag som i början på 1990-talet. Bara under det senaste året har vi också, för att tillmötesgå Erdoğan, förbundit oss att öppna upp för vapenexporten till Turkiet.

Många gånger har den svenska vapenexporten till våldsamma sekteristiska regimer försvarats med argument om att vi som alliansfritt land måste ha en stor egen försvarsindustri. Men nu när vi snart är med i Nato har argumenten förändrats och våra makthavare ser det som en självklarhet att vi ska sälja ännu mer vapen i framtiden som Nato-medlem.

Det som sker i och med Saudiskolan är något oerhört. Något alldeles häpnadsväckande.

Vi har nu inte bara gett upp idén om en likvärdig skola i Sverige, inte bara sålt ut det gemensammas bästa för vinstjagande storbolags avkastning. Vi har nu också integrerat affären ”utbildning” med affären ”krigsmateriel” och låtit kapitalet hitta synergieffekter däremellan.


Det kan naturligtvis bli en lysande affär för enstaka ägare. Men samtidigt krossar detta en gång för alla fantasin om att det finns några ”svenska värderingar” att värna och upprätthålla.

De är utraderade från skolan och borta från våra folkvaldas agendor.

I stället låter det så här när statsminister Ulf Kristersson (M) får frågor om Aftonbladets avslöjande.

Tycker du inte att svenska skolföretag har ett ansvar att verka för demokrati om man etablerar sig utomlands?
– Det där måste varje företag själv avgöra.

Kristersson tillägger sedan att han ”inte har någon uppfattning” om hur svenska företag ska agera i andra länder.

Det har däremot Saab och Kunskapsskolan:

”Vi lovar trohet och lojalitet, kung Salman”, meddelar deras saudiskola i sociala medier.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.