Så ska vapen säljas till diktaturer – med svenska friskolor

Saab och Kunskaps­skolan i miljon­satsning på skolor i Mellanöstern

Publicerad 2023-10-24

Svenska friskolekoncernen Kunskapsskolan har tillsammans med Saab gjort skolsatsningar i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Skolorna var också tänkta att fungera som brickor i vapenaffärer.

– Tänk vad mycket bättre det blir om försäljning av utrustning också leder till att fler får bättre utbildning, säger Peje Emilsson, Kunskaps­skolans ägare.

Miljardkoncernen Kunskaps­skolan driver grund­skolor och gymnasier i bland annat Borlänge, Västerås och Varberg. Mer okänt är att man också har verksamhet i staden Jeddah, i Saudiarabien.

Där ligger Nün Academy – en skola där barn har koran­studier varje dag, där flickor och pojkar är könsuppdelade och det är förbjudet att kritisera den saudiska regimen. En diktatur som sanktionerar mass­avrättningar och fängslar människo­rätts­aktivister.

Nün Academy ligger i saudiska staden Jeddah och har funnits i åtta år. Skolan är internationell och här går ungefär 1 000 elever, men studier i koranen är obligatoriska, visar vår granskning.

– Det handlar om ett fruktansvärt förtryck, säger Joey Shea, expert på Saudi­arabien från Human Rights Watch.

Situationen har inte hindrat ytterligare ett svenskt bolag att investera i Nün Academy – vapen­tillverkaren Saab.

De äger 23 procent av Kedtech Holding, bolaget bakom Kunskaps­skolans Mellan­östern-satsningar. Sedan 2014 har Kedtech planerat att starta skolor i Bahrain, Libyen, Saudi­arabien och Förenade Arab­emiraten, UAE. Saab har gjort miljon­investeringar i verk­sam­heten. Mejl­konversationer vi tagit del av visar att satsningarna även har stöttats av svenska regeringen via UD.

Henrik Landerholm, till höger i bilden, under tiden då han arbetade som diplomat. Här under ett statsbesök i Lettland tillsammans med kung Carl Gustaf och drottning Silvia 2014.

Henrik Landerholm, i dag nationell säkerhets­rådgivare åt stats­ministern, var tidigare svensk ambassadör i Abu Dhabi i Förenade Arab­emiraten. Han bekräftar att han i rollen försökte hjälpa Kunskaps­skolan, Saab och Kedtech med en skol­etablering i landet, också som en del i vapen­affärerna.

– Aktiviteterna skedde inom ramen för ambassadens reguljära handels­främjande. Det fanns också en potentiell möjlighet att en etablering hade kunnat bidra till att uppfylla Saabs åtagande om motköp samtidigt som det skulle kunna bidra till en utveckling av UAE:s skolväsende, säger han.

Han förklarar vidare att motköp ofta används inom vapen­handeln.

– Motköp är de mycket vanliga åtaganden som i samband med försäljning av krigsmateriel görs av den som får det aktuella kontraktet i syfte att stärka det köpande landets ekonomi.

Peje Emilsson är grundare av Kunskapsskolan, vars dotterbolag Kedtech och Kedtech Holding ligger bakom satsningarna i Mellanöstern. Han tycker inte att det är problem att ha en skola i diktaturer: ”Jag tror i grunden inte på bojkotter”.

Kunskapsskolans ägare Peje Emilsson bekräftar också att tanken med skol­satsningarna i Saudi­arabien och i Förenade Arab­emiraten var att de skulle kunna bli motköp till Saabs vapen­försäljning.

– När ett företag gör stora industriaffärer så brukar det vara förutsättningen att det andra landet gör någonting också, säger han.

Ser du något problem med att skolor och barns utbildning används i vapenaffärer?

– Om man uttrycker det så kan man naturligtvis tycka att det är konstigt. Jag tycker att ju mer man kan få till stånd en bättre utbildning i de här delarna, desto bättre är det. Varje land har rätt att ha säkerhets­system. Vi har inte vapen­affärer med Saudi nu, men rätt mycket med Emiraten. Där kan skolorna komma in också. De har ett stort intresse för det.

Förenade Arab­emiraten är ett av Saabs största exportländer. 2021 ska Saab bland annat ha sålt militära spanings­flygplan och radar­systemet Globaleye till landet, trots kritik om att Förenade Arab­emiraten bryter mot mänskliga rättigheter och krigar i Jemen.

Saab presenterar på sin hemsida sitt utbud av luftburna övervakningssystem, bland annat radarsystemet Globaleye.

– Exporten av Globaleye har kritiserats för att systemet kan hjälpa Förenade Arab­emiraten och Saudi­arabien att upprätt­hålla blockaden mot Jemen, som bland annat lett till en stor hunger­katastrof där, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds.

Hon menar att vapen­handeln blir ett erkännande för diktaturerna i Mellan­östern, samtidigt som den stärker deras militär­makt. Den används för att hålla nere medborgarnas krav på demokrati och frihet.

– Det är såklart en oerhörd dubbel­moral att Saab, som nu i reklam­kampanjer marknadsför sig som en försvarare av demokratiska fri- och rättigheter, har omfattande affärer med diktaturer, säger Linda Åkerström.

Att skolor och barn används i dessa syften är unikt, menar SIPRI, Stockholms inter­nationella freds­forsknings­institut.

– Jag förstår inte varför Saab skulle syssla med skolor, om det nu inte är tekniska skolor, säger Pieter Wezeman, senior forskare på institutet.

– När det gäller motköp investerar man oftast i samma industri. Om ett land importerar vapen så kan det landet till exempel kräva en satsning på produktion av delar till det vapnet.
 

Frågan om motköp är kontroversiell och mycket känslig. Experter beskriver fenomenet som ett ”svart hål” i vapen­industrin, något som är mycket svårt att få insyn i. Tack vare handlingar och mejl­konversationer kan vi se hur upp­lägget var tänkt att fungera.

Kunskapsskolans ägare Peje Emilsson har till exempel besökt utbildnings­ministeriet i Förenade Arabemiraten tillsammans med Saabs mellanösternchef, Jerry Sigfeldt.

Syftet från Saabs sida var tydligt: Företaget vill investera i utbildnings­projekten för att gynna Förenade Arab­emiraten, som man exporterar stora mängder vapen till.

Ambassadör Henrik Landerholm skriver hem till UD i Stockholm att besöket gett ”mersmak” hos Förenade Arab­emiratens regim och att han hoppas detta nu kan ”sätta bollen i rullning” i regeringskansliet.

När Förenade Arabemiraten sen skickar en delegation till Stockholm hösten 2019, träffar man bland annat dåvarande utbildnings­minister Anna Ekström och blir visade runt på Kunskaps­skolan i Nacka.
 

Några Kunskapsskolor har det dock fortfarande inte öppnat i Förenade Arab­emiraten. Men Peje Emilsson säger att planerna fortfarande finns.

– Jag hoppas att det ska komma så småningom.

Vår granskning visar att det via lån och ägar­tillskott skjutits in minst hundra miljoner svenska kronor i skol­satsningarna i Mellan­östern.

Enligt Peje Emilsson kommer alla pengar från Saab, och inte från Kunskaps­skolan.

– Det går inga svenska skolpengar in i det här, säger han.

Shejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan, president för Förenade Arabemiraten och ledare för Abu Dhabi skakar hand med de andra emirat-ledarna.

Samtidigt som skolan Nün Academy startade upp i Saudiarabien kring 2015 sköt Saab AB in drygt 22 miljoner kronor i Kedtech. Saab har tidigare sålt till exempel pansar­värns­missiler och radar­systemet Erieye till Saudi­arabien. Huruvida man exporterat krigs­materiel till landet de senaste åren vill företaget inte svara på.

– Vi kommunicerar aldrig i detalj vår samlade försäljning till ett enskilt land. Saabs verksamhet och försäljning de senaste åren till landet i fråga är begränsat till support och underhåll kopplat till sensorsystem och marin- och flyg­trafik­ledning, svarar Saabs presschef Mattias Rådsttröm.

Han bekräftar att Saab skjutit in pengar i Nün Academy och de andra skol­satsningarna i Mellanöstern, och haft ett ”utbildnings­samarbete” i Förenade Arab­emiraten. Saab menar dock att de inte har haft motköp i Saudi­arabien.

– Vi stöttar och engagerar oss i olika initiativ runtom i världen som bland annat syftar till att främja intresset för natur­vetenskap och teknik bland barn och unga, vilket detta också är ett exempel på, säger han.

Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET