Så får du pelargonerna att överleva vintern

Publicerad:
Uppdaterad:
Så får du dina pelargoner att överleva vintern.
Foto: Thinkstock
Så får du dina pelargoner att överleva vintern.

Odla – Tips för din odling

Förberedelse

Se till att ta in dina pelargoner på hösten innan den första frosten kommer, om du vill övervintra dina pelargoner. Inför detta kan det vara bra att minska bevattningen och sluta gödsla under några veckor.

Förbered pelargonerna inför vinterförvaringen genom att ta bort utblommade blommor och fula blad. Se också till att inga objudna gäster följer med in.

Förvaring

Under vintern bör pelargonerna stå ljust och svalt. Ett svalt garage eller källare med fönster, där temperaturen inte faller under 5 grader, är perfekt. Det kan också fungera att förvara dem i rumstemperatur på bostadens svalaste fönsterbräde. Stäng gärna av elementet under.

Var också försiktig med vattningen. Ju svalare de förvaras, desto mindre vatten ska de ha. Och låt bli att ge näring under vinterförvaringen. Öka bevattningen när ljuset börjar återkomma på våren.

Ta fram pelargonerna igen

I slutet på februari/början av mars är det dags att ta fram pelargonerna ur sin vinterförvaring. Ställ dem ljust i rumstemperatur och öka bevattningen. Beskär dem till ungefär 10 cm höjd, och plantera om dem efter ungefär en vecka. Sedan är de förhoppningsvis som nya lagom till sommaren!

Källor: Blomsterlandet, Odla.nu, Alltompelargoner.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA