Trädgårdskalender: det här kan du göra i maj

Publisert:

Mellan hägg och syrén. Nu lägger vi i en högre växel, maj betyder mer att göra. Men ett arbete ack så efterlängtat. Här är Ulriksdals slottsträdgårds trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips för maj-trädgården.

Nu är den ljuvligaste tiden på året här. Det är ljust om kvällarna och värmen stiger sakta men säkert. I trädgården blommar det men det är också en tid när det är som mest att göra. Rabatter och gräsmattor ska göras i ordning, det ska sås, planteras, omskolas och avhärdas. Med andra ord, det är alldeles, alldeles underbart.

Skapa en trädgårdsdagbok

Jo, det är lätt att tro att man kommer ihåg vilka växter som finns i trädgården och viken tid de blommar. Men sedan står man där i handelsträdgården och funderar över vad det är som saknas i trädgården. Var det i maj eller juli det blommade som bäst? Med en trädgårdsdagbok behöver du inte fundera länge. Det finns både fysiska dagböcker och appar där du kan skriva in vad du har i din trädgård.

Köp blommande växter

Det är ju alltid roligast att köpa det som blommar just nu, och varför inte. Då ser du direkt hur växten ser ut och kan njuta av blomningen direkt.

Gräsmattan

Dags att fixa gräsmattan. Laga hål efter vintern, dressa med ny jord, så nytt gräs om det behövs på kala fläckar.

Gödsla lökarna

Strö ut benmjöl runt överblommade lökväxter. Då kan de samla kraft till nästa års blomning. Hur gärna du än vill så försök att låta bladen vissna ner ordentligt, då går näringen tillbaka ner i löken. Sätt perenner som döljer de nedvissnade bladen så slipper du se dem.

Dela perenner

Passa på att dela på de perenner som växt sig för stora. Byt med trädgårdsvänner eller sätt dem på andra ställen i trädgården.

Ogräs

Fortsätt rensa ogräs. Rotogräset tröttas ut om du ständigt är där och tar bort de nya skotten och fröogräset plockar du innan de går i frö.

Sätt upp växtstöd

Passa på att sätta upp växtstöd innan de högväxta blommorna kommit upp för långt. Till exempel pioner med sina stora tunga blommor kan behöva lite extra stöd här i livet, särskilt efter regn.

Blommande knölar

När jorden börjar bli varmare och risken för nattfrost minimal är det dags att sätta sommarblommande lökar och knölar, som dahlior, doftlilja och gladiolus. Vill du vara extra försiktig kan du sätta dem i kruka först, som du kan flytta ut och in, och plantera ut dem i rabatten senare.

Beskär rosorna

När björkens blad är stora som musöron är det dags att beskära rosorna.

Avhärda

Har du förodlat inomhus kan du börja avhärda dina växter. Ställ ut dem några timmar i början och allt längre vart efter de vänjer sig.

Växthuset

Glöm inte bort att sätta dig ner och njuta i värmen i växthuset. Men håll koll på temperaturen så det inte blir för kallt eller för varmt för växterna. Värmefläkt eller vädring när temperaturen växlar.

Grönsakslandet

Odla dina egna grönsaker. Nu är det äntligen dags att så på friland. Gödsla och gör i ordning grönsakslandet för sådd. Morötter, sallad och rädisor kan sås redan nu, de är tåliga och klarar lite lägre temperaturer. Ärtor, squash och bönor väntar du med tills det blivit lite varmare, de vill ha minst 10–15 grader i jorden för att gro och växa.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.