Rädda växterna – nu slår frostnätterna till

Nu börjar frostnätterna komma allt tätare. Det är hög tid att ta ta hand om trädgårdens känsliga växter. Här är trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips.

Temperaturen kan skilja ordentligt i vårt avlånga land. De senaste dagarna har vi haft frost i våra södra och mellersta delar medan Norrland haft flera plusgrader. Men veckan innan hade de norra delarna frost och de mellersta och södra delarna låg på plus dygnet runt med dagstemperaturer uppåt 20 grader.

Bosse Rappne bästa tips inför frosten.
Bosse Rappne bästa tips inför frosten.

– Det finns en hel del växter som tål några minusgrader eller lättare nattfrost. Kål så klart, krysantemum, diamond frost, pelargoner och verbena bland annat, säger trädgårdsmästare Bosse Rappne som driver Slottsträdgården Ulriksdal.

Lägg på en fiberduk över ettåriga växter under frostiga höstnätter så överlever de ett tag till. Är det bara enstaka frostnätter som ligger strax under nollan kan du även täcka knölväxterna och medelhavsväxterna på nätterna också så kan du njuta av blomningen lite längre.

– Men om dahlian fryser måste du gräva upp knölarna direkt, gr kylan ner i marken är de förlorade, säger Bosse Rappne. Pumporna klarar ofta en första frostnatt eftersom de ofta är täckta av blad. Men fryser de så är det kört, då blir de jätteäckliga.

Änglatrumpeten ska övervintra ljust och frostfritt.
Änglatrumpeten ska övervintra ljust och frostfritt.

• Ta in krukväxterna: Alla frostkänsliga växter ska in om du vill ha kvar dem till nästa år. Medelhavsväxter, pelargon, fuchsia, hibiskus och änglatrumpet. Låt dem vintervila svalt och helst ljust.

• Skydda växter: Täck känsliga rabattväxter med ett extra lager av löv, kvistar eller granris runt plantan, alternativt kupa extra jord.

Känsliga knölar grävs upp.
Känsliga knölar grävs upp.

• Gräv upp de ömtåliga: Köldkänsliga knölar och lökar som dahlia, knölbegonia och gladiolus måste grävas upp och förvaras inomhus om de ska klara sig till nästa år. Lite frost på en dahlia och den skrumpnar ihop till en brun klump direkt.ömtåliga rosor med jord från rabatten.

Plasta in utomhuskrukan: Tjälen går långsamt ner i jorden under höst/vinter och sedan långsamt ur jorden på våren. Men i en kruka kan det skifta från tinat till permafrost på något dygn eller två.

– För att göra temperatursvängningarna mindre i din utomhuskruka kan du linda bubbelplast runt den. Fäst plasten med tunn ståltråd och klä den i ett tyg till exempel, säger Bosse Rappne.

Skydda rosorna.
Skydda rosorna.

• Kupa ömtåliga rosor: Bor du i norra halvan av landet är det dags att kupa jord runt rosorna så de klarar vintern.

• Rensa INTE rabatten: Låt nedvissnade stjälkar och blomrester bli ett värmande vintertäcke i rabatten.

— Det ger ett bra skydd och skapar fin böljande form när snön lägger sig, säger Bosse Rappne.

ANNONS

Hitta din nästa bordslampa

Publisert:

LÄS VIDARE