Så övervintrar du medelhavsväxterna

Publicerad:
Uppdaterad:
Citronträd i kruka
Foto: Thinkstock
Citronträd i kruka

Trädgård

Har du gjort fint med medelhavsväxter i sommar?
Se till att de överlever vintern.
Här är några enkla knep för att övervintra dina medelhavsväxter.

Citron, oliv och fikonträd är populärt att ha i trädgården och på balkongen på sommarmånaderna, men med vårt klimat krävs lite extra kärlek för att få växterna att överleva vintern - gör du bara det lilla extra har du fina träd även nästa år.

1. Låt trädet vila

Träden måste vila under vintermånaderna. Det betyder att du ska vattna sparsamt och låta trädet stå svalt, mellan 5 och 12 grader är optimalt. Oliv- och citrusträd behåller det mesta av sina blad på vintern och behöver därför ljus, helst naturligt solljus eller genom växtbelysning. Duscha gärna bladen under vintern om de står inomhus för att se till att det inte torkar ut.

Fikonträd kan förvaras i en sval källare eller garage eftersom de tappar sina blad på vintern och därför inte är i behov av solljus. Fikonträdet behöver en kylig period för att den ska få frukt nästkommande år.

2. Håll det frostfritt

Träden klarar av några nätter med minusgrader, men se till att det inte blir för kallt. Så fort det blir frost måste du ta hand om trädet, annars vissnar det. En inglasad balkong eller ett växthus där det inte blir frost, är optimalt för medelhavsväxter.

3. Beskär rätt

Citronträd kan beskäras lite innan vintern om det är väldigt tätbladigt, för att ljus ska kunna tränga in i kronan. Längre skott på olivträd kan klippas bort när som helst, men vänta med att beskära rejält tills efter vintervilan.

4. Se upp för skadedjur

Kontrollera att trädet inte blir angripet av spinnkvalster och andra skadedjur, särskilt om du förvarar trädet inomhus. Om du upptäcker ett litet angrepp kan du skära bort skottet eller använda växtvårdsmedel, så är förhoppningsvis problemet löst.

5. Plantera om

Låt medelhavsväxterna vara under vintermånaderna. När du till våren ser att trädet börjar växa och få knoppar är det dags att plantera om. Växer det uppe i kronan - växer det även i rotsystemet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN