Så övervintrar du ditt fikonträd

Publicerad:
Så överlever fikonträdet vintern.
Foto: Thinkstock
Så överlever fikonträdet vintern.

Odla – Tips för din odling

Fikonträd – det är lätt hänt att man blir med fikonträd, men hur övervintrar man sin lilla älskling? Här är tipsen som får ditt träd att se solen i vår igen.

Börjar ditt fikonträd få gula blad som faller av eller är frosten på ingång? Då är det dags att ta in det för vinterförvaring. Plantera gärna ditt fikonträd i en tunn och lätt kruka så blir det enklare när du ska flytta in det. När du har det ute i eller i växthus kan du ställa ner det i en tyngre kruka. Fikonträd tillhör de medelhavsväxter som tappar alla sina blad på vintern och går ner i en djupare vinterdvala än till exempel olivträd och citrusträd, vilket innebär att de inte behöver något extraljus. Vinterdvalan behövs också för att fikonet ska utveckla nya frukter.

Foto: Thinkstock
När löven börjar bli gula är det dags för vinterförvaring.

Tänk på vilket klimat medelhavsväxterna växer i naturligt och försök efterlikna det. Under vintern vill fikonträdet stå svalt och mörkt. Från någon minusgrad upp till sex plusgrader är optimalt. Undvik att förvara det i rumstemperatur, där är det stor risk att det drabbas av ohyra.

Har du ett härdigt fikonträd kan du låta det stå kvar utomhus men vinterskydda rötterna med bubbelplast, löv i säckar eller något annat som isolerar bra.

De flesta fikonträd får två omgångar med fikon. De tidiga kallas breba och växer på fjolårets grenar. De fikon som växer på årets grenar kallas Main och de hinner sällan mogna i vårat klimat. Undvik att klippa ditt fikonträd, då får du inte några breba, tidiga, som har en chans att hinna mogna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA