Magiska magnolior på Linudden

Uppdaterad 2018-06-29 | Publicerad 2018-06-01

Magnolian ”Sieboldii” blommar med stadiga blommor och har stora, kritvita knoppar.

Trodde du att alla magnolior blommat över? Då har du kanske missat de sommarblommande magnoliorna. I trädgårdsmästare Björn Cederlunds vackra trädgård Linudden blommar magnoliorna långt in i juni.

Fåglarna kvittrar som tokiga, det är eftermiddagshett och mellan träden glittrar Nyköpings stadsfjärd. Envisa bromsar gör surrande störtdykningar. Men här i Linuddens plantskola lägger de höga magnoliorna ut långa, sköna skuggor. Är du magnoliafantast är det här ett riktigt paradis.

Att kliva in i Björn Cederlunds vackra trädgård är som att komma in i en helt annan värld. Det är rena djungeln. Överallt står magnolior, vissa lika höga som hans hus, 9–10 meter. Andra mer modesta, tvåmetersexemplar på tillväxt.

– Hur många jag har? Ingen aning, jag har aldrig räknat, det blir ju ändå bara en siffra, det säger ingenting, säger Björn.

”Magnolia officinalis bilobas” blommor är gigantiska och väldoftande.

Han visar oss ner till en av stoltheterna, en ”Magnolia officialis biloba”. Ett 7–8 meter högt träd med gigantiska blad och knoppar i storlek med en hand. När blommorna slår ut är de upp till 25 centimeter i diameter.

– Alla storbladiga magnolior blommar på sommaren med stora vita blommor och alla blir storvuxna träd. De som förekommer i odling i Sverige doftar gott förutom paraplymagnolian som är den härdigaste. Behållningen, förutom de fantastiska blommorna och doften, är det frodiga och exotiska bladverket, säger Björn.

Ett allmänt naturintresse har alltid funnits hos Björn. När internet kom så var det plötsligt lättare att få tag på olika sorter av växter och han kunde läsa på om härdighet och skötsel på ett annat sätt.

– Vid min första sommarstuga kunde jag börja påta ordentligt. 1999 hittade jag det här huset och tänkte först ha det som sommarställe, säger Björn. Jag började plocka över växter från mitt andra ställe, mest rhododendron och klematis och en del perenner.

Bladen på ”Magnolia officinalis biloba” är magnifika.

– När jag köpte huset var trädgården full av sly, hallon och brännässlor. En gammal igenväxt köksträdgård och några gräsmattor, säger Björn. Jag tog med en magnolia från min förra trädgård, en ”Yellow bird”, då var den bara 160 centimeter hög, nu står den bredvid huset och är väl lite drygt 10 meter.

Trädgården ligger på en gammal sjöbotten och tillhör zon 1, här är det väl skyddat av träd runt omkring och det är bara ett stenkast till Östersjöns långa vik in till Nyköping. Markens mull är halvmetertjock, perfekta förutsättningar för surjordsväxter som magnolior och rhododendron. Och det märks, milt uttryckt. Överallt blommar det, magnolior, rhododendron men också klätterväxter som fjärilsranka och klematis. Det är helt ljuvligt.

Magnolian ”Charles coates”.

– Här är en engelsk magnolia, ”Charles coates”. Den blir väldigt omfångsrik och vill stå skuggigt och lite fuktigt, den har bra härdighet, säger Björn och pekar på ett träd som är bredare än vad det är högt.

2001–2002 flyttade Björn in i huset, ett par år senare började han förbereda för en plantskola och 2007 öppnade han Linuddens plantskola.

– I början av 2000-talet kom det ut en bok om magnolior och då ökade intresset för magnolior bland folk i allmänhet.

Praktmagnolian ”Lennie alba” matchar fint med en fjärilsranka.

– Det är vanligare att män frågar efter specifika sorter, de vill ha ovanliga magnolior eller de med till exempel de största bladen, säger Björn. Kvinnor frågar oftare efter blomningstiden eller en speciellfärg eller form. Man ska väl inte generalisera egentligen och det är klart att det finns undantag.

I praktmagnolian ”Lennie alba” klättrar en fjärilsranka som blommar i knallrött. ”Lennie alba” är en gammal sort från förra sekelskiftet. Den klarar upp till zon 3 i skyddade lägen.

”Aashild Kalleberg”

Uppe vid växthuset står en vitblommande ”Aashild Kalleberg”.

– Den här är väldigt härdig. I Finland har den klarat ner till −30 grader, säger Björn. Det var en norrman som köpte frö från Göteborgs botaniska trädgård som skulle vara en buskmagnolia. Men när den väl blommade stämde det inte, det, var en korsning med en junimagnolia, så han lät uppkalla den efter sin fru.

– Det är för mycket jobb att fröså och att ta sticklingar från magnolior. säger Björn. Jag köper in från en odlare i Holland som jag litar på. Han har ovanliga sorter och levererar det jag beställer och inget annat. Det finns bra odlare i Sverige, Danmark och Tyskland också som jag beställer av.

Det finns en del samlare i Sverige. Men intresset för magnolior har ökat och nu kan även ”vanliga” människor komma och köpa 4–5 magnolior på en gång.

”Maxine Merrill” och ”Yellow lantern”.

Uppe vid huset står gulblommande ”Maxine Merrill” och en ”Yellow lantern”, som blommar i gult. ”Maxine Merrill” är inte så storväxt. Den blommar i maj–juni, tar en paus och blommar sedan sporadiskt fram till frosten. ”Yellow lantern” har ett högt och smalt växtsätt och blommar länge.

Vi fortsätter runt hörnet och här står en hel skog av magnolior bland lövhögarna. Det prasslar till och en randig katt smyger fram till Björn för lite kli och gos.

– Inför vintern ställer jag ihop alla magnolior och täcker med löv upp till krukkanten. Det blir väldränerat och bra. Rötterna är ju så känsliga, säger Björn.

Kryddbusken ”Hartledge wine”.

En vacker rödblommande buske fångar vår uppmärksamhet.

– Det är en kryddbuske, ”Hartledge wine”, säger Björn. Den är rätt ovanlig och blommar på försommaren, den vill stå halvskuggigt och näringsrikt.

”Sieboldii” har stora, kritvita knoppar.

Nere i slänten står en magnolia med de mest hypnotiserande, kritvita, äggformade knopparna, en buskmagnolia, ”Magnolia sieboldii”. Den har blommor som nickar och blommar fram till midsommar. Den har mycket bra härdighet upp till zon 4, kanske till och med upp till zon 5.

Vart vi än vänder oss upptäcker vi något nytt. Bland magnoliorna står sirliga japanska lönnar, rhododendronbuskarna är praktfulla, i en urna blommar skuggbräckan ”Clarence Elliot” och bildar ett vackert blickfång. Linuddens trädgård är väl värd ett besök vare sig du är magnoliafantast eller inte.

Så här planterar du din magnolia som ett proffs

  • Magnolior vill ha väldränerad jord, de gillar fukt, men tål inte att stå blött, ställ den gärna i en slänt.
  • Har du kompakt lerjord kan det vara bättre att göra en upphöjd bädd. Gräver du en grop i leran och fyller med mullrik jord skapar du en bassäng
  • Blöt rotklumpen i en balja innan plantering.
  • Gräv en stor grop, den behöver inte vara jättedjup, magnolians rötter är ganska ytliga, de ligger i huvudsak i den översta halvmetern.
  • Har man en dålig jord blir gropen det livsrum magnolian har att växa i så ju större grop desto större och friskare magnolia. Har du bra jord behöver du inte gräva en lika stor grop.
  • Magnolian har riktiga spagettirötter som lätt bryts av så hantera den varsamt.
  • Vattna gärna i gropen innan du ställer ner magnolian.
  • Fyll på med en mullrik jordblandning. Rhododendronjord är ett dyrare alternativ och innehåller mest torv. En bra blandning är hälften planteringsjord, en fjärdedel naturell torvmull och en fjärdedel barkmull/täckbark. Det är också bra att bättra på jordens struktur med sand.
  • Trampa absolut inte till jorden, då bryter du av rötterna, jämna bara till lite med händerna.
  • Vattna igenom ordentligt, men använd inte iskallt vatten, det kan bidra till att den inte etablerar sig. Magnolior vill ha rumstempererat vatten. Fyll en stor vattenkanna och låt den stå några timmar innan vattning. Fortsätt att vattna under första säsongen och senare även under torrperioder.
  • Staga upp magnolian om det är ett större exemplar. Blåser det och den står och vickar bryts de nya rötterna av när de söker sig ut ur jordkklumpen.
  • Rådjur och harar älskar magnolior så se till att skydda med nät när de är små och även under vintern när de är stora. Möss och sorkar kan ge sig på rötterna, de gillar väl spagettin.
  • Gödsla med Chrysan under våren, det är ett organiskt baserat gödselmedel med tillsats av kväve, fosfor och kalium i mineralform. Chrysan innehåller också mikronäringsämnen. Strö ut det, mylla ner det försiktigt och vattna. I början av säsongen kan du gödsla med nässelvatten. Gödsla aldrig med något som innehåller kalk eller som höjer ph-värdet.
Mag's Pirouette, Baliba och Olmenhoff är Björns favoriter bland magnoliorna.

Björns favoritmagnolior (för tillfället)

Mag's Pirouette – en vacker magnolia som blommar på våren på bar kvist med vita, nästan helt fyllda blommor, som små rosor.

Magnolia officinalis biloba – en exotisk och frodig magnolia med fantastiska stora doftande blommor och ännu större blad. Och den blommar på sommaren, vilket jag gillar.

Olmenhof – Sommarblommande med stora väldoftande blommor.