Fixa kryddodlingen – och slipp vattna

Publicerad:
Uppdaterad:
Smarta sjögräsgelén agar håller liv i kryddodlingen.
Foto: Our Greenery
Smarta sjögräsgelén agar håller liv i kryddodlingen.

Odla – Tips för din odling

En köksodling som sköter sig själv.
Det är en av årets mest hajpade inredningsnyheter.
– Vi ville odla kryddor utan att behöva vattna och testade oss fram, säger Arvid Gradin, 29.

1 av 3 | Foto: OUR GREENERY

Hemligheten ligger i den japanska sjögräsgelén agar. Den används flitigt i japansk matlagning men har varit tämligen okänd här i Sverige. Det har tre unga män i Linköping tänkt ändra på.

– Ingen av oss har så värst stor erfarenhet av att odla och hade väl alla råkat ut för växter som dött för att man glömt vattna, berättar Arvid Gradin.

Han och vännerna började prova olika hemodlingar och fick höra talas om agar som utvinns ur vissa rödalger och säljs i pulverform.

Genom att röra ner pulvret i nykokt vatten bildas en fuktbindande gelmatta som går att odla på. Sköter sig självt. Det är bara att lägga på fröna och låta dem gro i 6–12 dagar.

– Du behöver inte göra någonting. Bara skörda och äta, lovar Arvid Gradin. Efter många provodlingar har vännerna tagit fram ett antal fröer som fungerar.

Inredningsdetalj

Det gäller i huvudsak kryddväxter som inte tar för lång tid att växa till sig och hinner suga slut på vattnet i agaren.

Ruccola, senapsskott och två sorters rädisor är det man hittills sett fungerar och nu säljer tillsammans med agar. Micro greens kallar de köksväxterna som de lanserade på den senaste heminredningsmässan Formex.

För krukodlingarna är lika mycket en inredningsdetalj som något att stoppa i munnen – och direkt billigt blir det inte. ”Mer en kvalitetsgrej”.

– Det är klart att det är billigare att köpa ruccola på affären. Det här är mer en kvalitetsgrej, som kan vara kul att ha hemma, säger han.

Publicerad:

MER OM HÄRLIGT HEMMA