Bästa tipsen: Så får du stil på gräsmattan

Publicerad:
Uppdaterad:
Dags att börja vårda gräsmattan. Klipp ofta men inte för långt.
Foto: THINKSTOCK
Dags att börja vårda gräsmattan. Klipp ofta men inte för långt.

Odla – Tips för din odling

Solen skiner och temperaturen stiger.
Sex plusgrader och gräsmattan gror.
I år ska den bli bättre än någonsin.
– Klipp ofta men inte för mycket, poängterar trädgårdsmästaren Bosse Rappne.

Jakten på den perfekta gräsmattan är igång. Det surrar förhoppningsfullt i många villaområden och runt fritidshus. Men långtifrån alla lyckas och besvikelse sprider sig i takt med ogräset.

– Det vanligaste felet är att klippa gräset för kort. Klipp inte kortare än fyra-fem centimeter, säger Bosse Rappne som driver Slottsträdgården i Ulriksdal.

Enkelt men professionellt. Rappne måttar tvärsäkert avståndet mellan tumme och pekfinger.

– Gräs består, enkelt uttryckt av två delar, hälften ovan och hälften under marken. Klipps gräset kort blir rotsystemet samtidigt svagt. Marken skuggas dessutom mindre och ogräset kan lättare etablera sig.

Låter ganska självklart.

Golfgreenen bildar skola

Att gräsmattorna i villaträdgårdarna klipps alldeles för kort är golfsportens fel, enligt Bosse Rappne.

– Golfgreenerna har satt standarden för hur en gräsmatta ska se ut. Men det går inte att överföra den till en vanlig villagräsmatta. På greenen odlas en speciell sorts gräs som tål att klippas kort, som odlas i specialjord och dessutom har intensiv skötsel.

Foto: FOTO: TOMAS SÖDERGREN
Robotgräsklippare är ett bra sätt att skaffa sig en fin gräsmatta, enligt Bo Rappne, på Ulriksdals Slottsträdgård.

Det bästa sättet att skaffa sig en fin gräsmatta är att införskaffa en robottgräsklippare, tycker Rappne. Den klipper tre-fyra millimeter per gång. Alldeles lagom. Miljövänligt och dessutom bildar det nyklippta gräset ny jordmån. Men kör inte robotgräsklipparen nattetid rekommenderar naturskyddsföreningen. Då det finns en risk att den kör över och dödar igelkotten som inte går undan utan skyddar sig genom att rulla ihop sig.

– Har du en risig gräsmatta på våren så låt en robotgräsklippare sköta klippningen under säsongen. Då kan du använda hälften av den tid du annars hade tillbringat bakom gräsklipparen till att i stället rensa rabatterna. Så får du både en snygg trädgård och hinner kanske fiska också, föreslår Bosse Rappne och ler.

Men räkna med två säsonger för att få ordning på en tilltufsad gräsmatta.

När temperaturen nu stiger till sex plusgrader börjar gräset växer. Bosse Rappne har en handfull enkla och grundläggande råd för att få ordning och reda på gräsmattan:

Fem enkla regler

• Rensa mattan från löv och skräp. En förutsättning för att solen ska komma åt och gräset växa.

• Klipp ofta, men inte mer än en tredjedel av gräsets längd.

• Låt gräsklipp ligga kvar. Det är nästa generations jordmån.

• Gödsla för att stärka gräset. Använd hönsgödsel som är ekologiskt istället för kemiska medel.

• Kalka inte. Kalk frigör en del hårt bundna näringsämnen i marken. Efter ett regn kan mattan se lite grönare ut. Men kalkar du konsekvent i några år töms näringsreserven i jorden.

Ge inte mossan företräde

Om gräset vantrivs tar mossa och ogräs över. Gräset kan vantrivas för att det är skuggigt, att jorden är dåligt dränerad eller dåligt gödslad. I en tät, välgödslad och välskött gräsmatta får mossa och ogräs svårt att hävda sig.

– Under milda barmarksvintrar växer mossan till sig på vintern och får ett försprång mot gräset som behöver sex plusgrader för att börja växa, säger Bosse Rappne och levererar det enkla receptet för en snygg gräsmatta.

– Lite gödsel på våren och kanske lite till på sommaren och sen klippning i rätt tid och i rätt längd. Det är allt.

Foto: THINKSTOCK
Robotgräsklipparen klipper lagom kort och spar dessutom tid.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA