Rappne tipsar: Med stora krukor får du fart på balkongen

Publicerad:
Uppdaterad:
Välj en stor kruka. Ju mer jord desto bättre trivs växterna, säger trädgårdsmästare Bosse Rappne.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Välj en stor kruka. Ju mer jord desto bättre trivs växterna, säger trädgårdsmästare Bosse Rappne.

Odla – Tips för din odling

Många av oss har ingen egen trädgårdsrabatt.
Alternativet blir att odla i krukor och kärl.
Och placera växterna på balkong, uteplats eller i fönsterkarm.
– Plantera i stora krukor. Ta inte för små, råder trädgårdsmästaren Bosse Rappne.

Att odla i krukor och kärl är ett alternativ när man inte har tillgång till rabatter, och då finns några viktiga saker att tänka på.

– Ett misstag många gör med träd, buskar och klängväxter är att de planterar dem i för små krukor, säger Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård och levererar sex tips för att lyckas med planteringen.

1. Stor kruka – enklare att sköta

– Välj en riktigt stor kruka där rotsystemet får tillräckligt med utrymme och en växt som är härdig och kan trivas på liten yta. Ju mer jord desto bättre trivs växterna. Och med större kruka behöver du inte vattna lika ofta. Mer lättskött.

2. Använd bra jord

– Det lönar sig inte att snåla när du väljer jord. Att plantera i ett begränsat utrymme, i en kruka, ställer extra stora krav på att bra jord används. Fråga trädgårdshandlaren. U-jord är bra.

3. Hål i krukbotten

– Via hål i botten rinner överflödigt vatten bort. Viktigt om det regnar mycket så växten inte dränks. Har krukan inte hål kan du för dräneringens skull använda leca-kulor i botten.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Tänk på var och hur du placerar växterna.

4. Rätt växter i rätt läge

– Tänk på var du placerar dina växter. Vissa vill ha mycket sol, andra trivs bäst i halvskugga. En av de enklaste växterna är pelargonier. Härstammar från öknen i Afrika och tål allt från spöregn till torka. Perfekt för nybörjaren.

5. Låt torka mellan vattningarna

– Rötterna letar aktivt efter vatten. Blir det torrt sträcker rötterna på sig för att hitta vatten och växer. Låt därför jorden torka upp mellan vattningarna, men inte för länge. Åk inte bort mitt i sommaren utan att ha hjälp av någon som vattnar krukan.

6. Blomma vid stammen

– Kombinera gärna trädet, busken eller klätterväxten med en perenn eller sommarblomma vid stammen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA