Goda hemmagjorda smörgåstårtor

Publicerad 2015-11-10

Den 13 november firas Smörgåstårtans dag – här bjuder vi på två härliga recept under 500 kcal per portion.

Lyxig smal smörgåstårta

Ingredienser för 6 portioner (441 kcal per portion)
1 burk kronärtskockshjärtan
10 st inlagda gröna oliver
4,5 dl kesella 10%
Salt & peppar
6 st soltorkade tomater i olja (avrunna)
75 g parmaskinka i tärningar
500 g halvgrovt formbröd
1 msk lättmajonnäs
100 g ruccolasallad
75 g parmaskinka
200 g skalade räkor
100 g cocktailtomater i halvor
100 g gurka i halvor
4 msk ishavsrom

Gör så här

Fyllning 1: Kör avrunna kronärtskockshjärtan, gröna oliver och 1,5 dl kesella i en mixer. Salta och peppra.
Fyllning 2: Kör soltorkade tomater och 1,5 dl kesella i en mixer. Rör ner den tärnade parmaskinkan och salt med en sked (mixa inte mer).
Lägg ut 4 brödskivor i en fyrkant på ett fat. Bred på hälften av fyllning 1. Lägg på ett lager brödskivor. Täck med fyllning 2. Lägg på ett lager bröd. Bred på resten av fyllning 1. Toppa med de sista brödskivorna.
Fyllning 3: Blanda 1,5 dl kesella, lättmajonnäs, salt och peppar. Bred fyllning 3 över hela tårtan. Klä hela tårtan med ruccola. Gör små rullar av parmaskinkan. Skär rullarna mitt itu och lägg dem som rosor ovanpå. Lägg på skalade räkor, tomater, gurka och klickar av ishavsrom. Låt smörgåstårtan stå kallt tills den ska serveras.

Smörgåstårta med matjessill

Ingredienser för 12 portioner (453 kcal per portion)
18 skivor rågbröd fullkorn, danskt
500 g färskpotatis
6 st ägg
2 st syrliga äpplen
150 g ättiksgurka utan lag
2 burkar matjessillfiléer
2,5 dl lätt majonnäs
2 dl lätt crème fraiche
Salt & peppar

Gör så här

1. Koka och skiva potatisen. Mjukkoka och hacka ägg. Tärna äpplen och ättiksgurka. Skär sillen i mindre bitar.
2. Blanda majonnäs och crème fraiche till en sås, smaka av med salt och peppar. Tag bort en tredjedel och spar till garnering. Vänd i det hackade i resten av såsen.
3. Lägg ut 6 skivor bröd till en kvadrat och bred på hälften av fyllningen.
4. Lägg på ett lager bröd och bred på resten av av fyllningen. Täck med ytterligare bröd och bred på resterande av såsen.
5. Garnera tårtan med hackad gräslök, rödlök och äpple. Garnera med sallatsblad runtom.

Vill du ha tillgång till fler smarriga recept?
Bli medlem i Viktklubb idag  >>

Följ ämnen i artikeln