Läckra alternativ till midsommarbuffén
Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2001-06-16
Sätt lite krydda på traditionerna
Midsommar, sill och färskpotatis, det hör ihop och är för de flesta av oss ett måste. Men visst kan det vara roligt och gott att bjuda på nya läckerheter därtill!
Här bjuder Hälsa på läckra och nyttiga rätter som passar bra på midsommarbordet.
Buffén räcker till åtta om man äter sill och färskpotatis till!
Pastasallad à la Italien
I den här pastasalladen använder man marinaden som de soltorkade tomaterna ligger i.
8 dl pasta, till exempel skruvar eller gnocchi
1 pkt soltorkade marinerade tomater
3/4 dl marinad från tomaterna
1 melon
400 g kassler i tärningar
50 g ruccola
basilikablad
Koka pastan. Skölj snabbt och häll på marinaden medan pastan fortfarande är varm. Dela melonen på mitten. Ta bort kärnhuset och forma kulor med hjälp av ett kuljärn.
Tillsätt melon, kassler och ruccola till pastan. Strö på basilikablad.
En portion ger 316 kalorier.
Lök- och ädelostpaj
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl olivolja (till degen)
ca 4 msk kallt vatten
3-4 röda lökar skurna i 2 cm tjocka skivor
1 msk olivolja (till stekning)
100 g ädelost
3 ägg och 3 dl mjölk ihopvispat
Kör mjöl och olivolja i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills det blir en deg. Tryck ut degen i en pajform och se till så att degen går upp en bit över kanten. Låt pajen vila kallt 1 timme. Förgrädda i 225 grader i 10 minuter. Stek löken lite lätt i olja. Lägg löken i pajskalet och smula över osten.
Häll över mjölk och ägg. Grädda i ytterligare 30-35 minuter.
En portion ger 244 kalorier.
Grönsaker och avokadokeso
Grönsakerna blir roligare om man serverar dem med en enkel dipsås.
1 blekselleribunt i smala stavar
2 knippor rädisor
1 knippa morötter i stavar
1 blomkålshuvud i buketter
1 gurka i stavar
Avokadokeso:
500 g keso
2 mosade avokador
några droppar citron
salt och peppar
Lägg grönsakerna på ett uppläggningsfat. Blanda ingredienserna till avokadokeson.
En portion ger 204 kalorier.
Matjessill på kavring
Vitlöken ger extra sting åt den här matjessilltårtan.
125 g mörkt bröd typ kavring
40 g smält smör
125 g avrunnen finhackad
matjessill
3 dl gräddfil
1 dl finhackad gräslök
1/2 finhackad rödlök
1 msk finhackad dragon eller 1 tsk torkad
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk gelatinpulver
10 rädisor i tunna klyftor
Kör bröd och smör i en matberedare. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar botten (lägg plastfilm i botten). Blanda sill, gräddfil, gräslök, rödlök, dragon och vitlök i en bunke. Låt gelatinpulvret svälla några minuter i en kopp tillsammans med 1 msk kallt vatten. Ställ koppen i hett vatten så att det löser sig. Häll gelatinet i sill- och gräddfilsblandningen. Häll blandningen ovanpå kavringen. Ställ kallt i några timmar. Garnera med rädisor.
En portion ger 168 kalorier.
Kristina Eriksson