Vaccin under graviditeten ökade inte risken för autism

Forskare: Inget samband mellan svininfluensavaccin och autism

Publicerad 2020-09-04

Tidigare studier har inte kunnat utesluta sambandet mellan svininfluensavaccin och ökad risk för autism hos barn, om man tagit vaccinet under graviditeten.

Nu visar en svensk studie att sambandet inte finns.

Tidigare har vaccinet Pandemrix, som togs mot svininfluensa, H1N1, kopplats till en ökad risk för narkolepsi hos unga. Dessutom har två nyligen publicerade studier inte kunnat utesluta en ökad risk för gravida kvinnor, som tagit vaccinet, att få barn med diagnoser inom autismspektrumet.

Men nu visar forskare vid Karolinska institutet att det inte finns ett sådant samband. Studien har publiceras i Annals of Internal Medicine.

– Våra nollfynd är viktiga eftersom man tidigare inte har kunnat utesluta ett samband mellan vissa vaccinationer hos gravida och autism, och antivaccinrörelsen har vuxit sig starkare i västvärlden. Vaccination mot svininfluensa, H1N1, med Pandemrix har tidigare kopplats till en ökad risk för narkolepsi hos unga, men att vaccinera gravida kvinnor verkar inte påverka risken för autismspektrumstörning hos avkomman, säger studiens huvudförfattare Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Jonas F Ludvigsson

”Vaccinationsforskning har aldrig varit viktigare”

Studien har gjorts genom att forskarna har länkat vaccinationsdata för gravida kvinnor från sju svenska sjukvårdsregioner under perioden 2009–2010, till det svenska medicinska födelseregistret och det svenska patientregistret. Och resultatet visade att H1N1-vaccinering under graviditeten inte är någon riskfaktor för autismspektrumstörning hos barnet. Resultaten var liknande för vaccination i den första trimestern, något som tidigare studier antytt är en extra kritisk period.

Av de cirka 40 000 vaccinexponerade barnen hade en 1 procent, 394 barn, en diagnos av autismspektrumstörning. Detta jämfört med kontrollgruppen bestående av 29 293 barn som inte exponerats för vaccin, där 1,1 procent, 330 barn, hade en diagnos av autismspektrumstörning.

Forskarna justerade sina analyser för att minimera inflytandet av andra möjliga faktorer på sambandet vaccination och autism. Till exempel rökning, längd och vikt, ålder, och övriga sjukdomar, skriver de i pressmeddelandet.

Resultaten har betydelse för gravida kvinnor i hela världen. Det menar medförfattaren Björn Pasternak, forskare och medförfattare, institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet.

– Vaccinationsforskning har aldrig varit viktigare. När det väl kommer ett vaccin mot covid-19 kommer miljoner gravida kvinnor i världen sannolikt att erbjudas en sådan vaccination. Även om vår forskargrupp inte studerade covid-19-vaccineffekter, ger vår forskning om H1N1-vaccination ökad kunskap om vaccin och graviditet i allmänhet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Produkter inom graviditet & amning:

I samarbete med

Prisjakt.nu