Gravid

presenteras av

Linda är gravid – vågar inte vaccinera sig mot covid-19

”De har inte hanterat vår situation bra”

Uppdaterad 2021-09-24 | Publicerad 2021-09-23

Brist på information och dålig kommunikation gör att Linda, som är höggravid, inte vågat vaccinera sig.

Och hon är inte ensam om sin rädsla. Vaccinationstäckningen bland gravida är låg, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi vill inte gå till historien som de som experimenterade med sina barn, säger Linda.

Under presskonferensen förra torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de ser en lägre vaccinationstäckning bland gravida. Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på myndigheten, lyfte att det var viktigt att gravida vaccinerar sig för att undvika allvarlig sjukdom.

– Det är ingen risk för gravida och barn som rapporteras. Däremot har vi ett antal gravida på intensivvården och vi har enstaka dödsfall för gravida.

Genrebild. Höggravida ”Linda” vågar inte ta vaccinet.

En som följt rapporteringen är Linda, som egentligen heter något annat. Hon är gravid i vecka 40 med sitt första barn och är en av de gravida som valt att att inte vaccinera sig mot covid-19.

– Det handlar inte om en generell rädsla mot vaccin. Jag skulle stå först i kön om det bara handlade om mig. Utan det är bristen på information om riskerna och hur kommunikationen till gravida ser ut, som gör att jag känner mig otrygg i att ta det.

Hon är inte ensam om sin rädsla.

– Jag känner kanske sex-sju stycken bekanta och vänner som är gravida och som är osäkra och tveksamma. Alla är jätteförvirrade.

Vill veta hur de resonerar

På pressträffen uppmanades gravida att sätta sig in i riskerna själva och att prata med sin barnmorska, vilket är lättare sagt än gjort, enligt Linda. Hon har letat på nätet och lyssnat på poddar, utan att få några tydliga svar. 

– Det finns inte så mycket information om det, läser man på myndigheternas sajter så hänvisar alla till varandra. Pratar man med sin barnmorska så hänvisar denne i sin tur till 1177 eller Folkhälsomyndigheten, vilket jag förstår då de inte är läkare och informationen ändras hela tiden. Och det är svårt att hitta relevanta studier.

– Dessutom säger de att det inte finns några risker. Men samtidigt finns det inte några godkända vaccin för barn under tolv år vad jag vet. Kan de då berätta hur de resonerar kring varför det då är okej att barn får vaccin via kroppen eller amning?

Hon tycker att de glömt barnperspektivet.

– Majoriteten av gravida är ju rädda för sitt barns och inte för sin egen skull. Vi vill inte gå till historien som de som experimenterade med sina barn.

Vaccinationstäckningen bland gravida är låg.

Linda anser även att det finns en skillnad i hur myndigheter uttrycker sig kring olika produkter, något som skapat störst förvirring hos henne.

– 1177 och Folkhälsomyndigheten säger att de inte vet, men att det inte finns någon anledning att tro att det finns risker med vaccinet för gravida. Samtidigt avråder Livsmedelsverket gravida att dricka fänkålste för att man inte vet mycket om det. Det är samma synsätt men olika utfall, vilket gör det superförvirrande.

Hon hade önskat att informationen till gravida var tydligare och bättre utformad.

– Informationen har varit undermålig, och de har misslyckats med kommunikationen. Det är därför dåligt att man ska lägga allt på gravida och mena att de får skylla sig själva.

Ett argument för vaccination är ju risken att barnet föds för tidigt om en gravid blir sjuk i covid-19. Dessutom är det gravida som ligger på Iva. Vad är dina tankar kring det?

– Om jag var i en sits där jag behövde gå till jobbet hade oron för att bli sjuk trumfat oron för de andra riskerna. Men nu har jag kunnat jobba hemma och känt att det inte varit värt att vaccinera mig.

–När det gäller Iva så tror jag det beror på att man har slopat restriktioner och att folk varit sämre på att följa dem. Om man nu vet att vaccinationstäckningen är så låg bland gravida och ändå väljer att ta bort restriktionerna borde man säga ”tänk på att ta hänsyn till gravida”. De har inte hanterat vår situation bra på något sätt alls. 

Överläkaren: En läxa för oss

Karin Pettersson.

Karin Pettersson är överläkare och sektionschef för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset. Enligt henne är det inte fler gravida som vårdas på Iva nu om man jämför april 2020 med september 2021. Men de gravida som hon kommit i kontakt med, som har behövt sjukhusvård, har varit ovaccinerade.

Hur ser du på att gravida vaccinerar sig i lägre utsträckning?

– Vi ska vara medvetna om att när vaccinet kom så sa vi att gravida inte skulle vaccineras. Sen sa vi att endast gravida i riskgrupper skulle vaccineras innan vi först i maj meddelade att alla gravida skulle vaccinera sig. Så många hade inte ens tillgång till vaccin förrän i juni, då man fick vaccin efter ålder.

– Sen finns det en större försiktighet kring vaccin och läkemedel bland gravida, och så länge det inte känns tryggt kommer man avstå. Så det är en läxa för oss, att nå ut med bättre information till de här kvinnorna. Därför har vi nu försett barnmorskor och förlossningsläkare med information om vaccinet som de ska ta upp med varenda gravid kvinna, med syftet att de ska kunna göra ett informerat val i frågan.

Finns det någon risk för den gravida/ammande mamman eller barnet att ta vaccin?

– Det är många hundratusen gravida och ammande kvinnor som har tagit vaccinet och man har inte sett några biverkningar som skiljer sig från de som tagit vaccinet som inte är gravida. Man har inte sett någon påverkan på den gravida/ammande kvinnan eller barnet.

Vissa gravida undrar: Barn under 12 år ska inte ta vaccinet, vad är det då som styrker att det är okej att barn får vaccin via mamman i magen eller via amningen?

– Barnet får inte i sig vaccinet via moderkakan eller bröstmjölken. Utan vaccinet gör att mamman bildar antikroppar och det är mammans antikroppar som kommer till barnet via moderkakan eller bröstmjölken – vilket vi är glada över då barnet får ett skydd.

Varför är det viktigt att den som är gravid vaccinerar sig?

– Vi har sett att gravida kan bli svårare sjuka i covid-19 och riskerar att föda för tidigt. Vaccinet skyddar bra mot svår sjukdom och därmed även mot tidig förlossning.