Utslag, prickar och hudförändringar hos barn – 21 bilder

Bilder på 21 vanliga utslag som barn kan drabbas av

Uppdaterad 2020-10-07 | Publicerad 2019-10-22

Att barn drabbas av utslag, prickar i huden eller någon annan hudförändring är mer regel än undantag.

De flesta är ofarliga och går över av sig självt men vissa kräver medicinering.

Här är en lista på 21 vanliga utslag som ditt barn kan drabbas av.

1. Bältros

Bältros påminner om vattkoppor med rosa och röda utslag som sedan blir vätskefyllda, kliande blåsor. Sjukdomen brukar börja med en brännande smärta i huden innan utslagen kommer. Det vanliga är att bältros sitter på överkroppen eller längs ett ben, men kan förekomma var som helst på kroppen, enligt Doktorn.com. Efter två till tre veckor bildas sårskorpor på blåsorna. och det tar ungefär fem veckor från det att man insjuknat till att huden läkt helt.

Man kan bara få bältros om man tidigare har haft vattkoppor. Det är dock ovanligt att yngre personer drabbas. Tänk på att ett litet barn med vattkoppor inte kan smitta sin mormor så att hon får bältros. Däremot kan en mormor som har bältros smitta sitt barnbarn så att hen får vattkoppor (om denne inte tidigare haft sjukdomen). Det går dock inte att smitta någon med bältros.

Om ditt barn får bältros i ansiktet är rådet från 1177 att söka vård på en akutmottagning. I övrigt behöver ni inte söka vård. Men om barnet har väldigt ont, blåsorna blir infekterade eller om blåsorna inte försvinner efter två veckor kan ni få hjälp på en vårdcentral.

Bältros.

2. Eldsmärke

Ett eldsmärke är en röd fläck på huden och finns där redan när barnet föds på grund av missbildning av blodkärlen, skriver Trygg Hansa. Den försvinner inte av sig själv men kan blekas bort. Diskutera med BVC och eller hudläkare om behandling.

Eldsmärke.

3. Eksem

Den vanligaste formen av eksem kallas atopiskt eksem, eller böjsveckseksem, som drabbar cirka var femte barn. Det främsta symtomet är att det kliar. På huden, som ofta är torr, uppstår det rodnande, ibland vätskande, områden, enligt Doktorn.com.

Hos barn upp till två år uppstår ofta atopisk eksem kring munnen och på kinderna. Hos äldre barn uppstår eksem ofta i arm- och knäveck, runt ögonen och baksidan av lår och sätesregionen.

Faktorer som kan försämra eksem är bland annat födoämnen som ägg, mjölk, och citrusfrukter, kylig och torr luft samt klädmaterial, skriver Doktorn.com

Vid behandling av eksem handlar det om att dämpa klådan, då kliandet förvärrar tillståndet. Detta kan göras med kortisonpreparat eller mjukgörande kräm – det sistnämnda fungerar även förebyggande mot eksem. Rådfråga BVC, vårdcentralen eller apotek för hjälp med vilken behandling som passar ditt barn bäst.

Eksem.

<div data-tipser-pid="5f1038599c4ead0001f57f37" data-tipser-view="compact"></div>

4. Femte sjukan

Det vanligaste symptomet på femte sjukan är rodnande utslag på kinderna. De kan sedan sprida sig, vanligtvis till utsidan av armar och ben. Barnet kan även få feber, värk i kroppen, illamående, ont i magen, diarré och vara allmänt trött och hängigt, men många av de som drabbas får inga symtom alls.

Femte sjukan är en virussjukdom och det finns inget läkemedel mot själva sjukdomen. Det du kan göra för att underlätta för ditt barn är att behandla symptomen, till exempel med smärtstillande och febernedsättande, enligt Doktorn.com.

Femte sjukan.

5. Födelsemärke

Alla människor får ett eller flera födelsemärken. En del uppstår när man är barn medan andra uppstår i vuxen ålder. Födelsemärken är bruna, ibland upphöjda, märken på huden. Ibland kan en cirkelrund vit zon uppkomma runt vissa födelsemärken hos barn och ungdomar, samtidigt som dessa sedan långsamt försvinner, skriver Doktorn.com.

Det är ovanligt att födelsemärken är farliga, men om de ändrar färg, börjar växa, får en röd kantzon eller börjar klia och blöda bör du uppsöka vård.

Födelsemärke.

6. Hemangiom, smultronmärke

Hemangiom, även kallat smultronmärke, är ett utslag som oftast drabbar barn under ett år och visar sig som ett klarrött, rödlila eller mörkrött märke på huden, skriver 1177. Smultronmärket växer både på bredden och höjden tills barnet är 3-4 månader, därefter går det tillbaka av sig själv. Ett tecken på det är att smultronmärket börjar vitna, skriver Trygg Hansa. När barnet är i treårsåldern är 50 procent av märkena borta och när barnet är 7-8 år har i princip alla försvunnit.

Märkena behandlas endast vid undantagsfall, exempelvis om det sitter illa. Om ditt barn har sex märken eller fler, eller om de uppstår senare än sex veckor efter förlossningen kan ni söka vård på BVC, skriver 1177. Sök även vård om det gör ont, är sårigt eller om huden runt om är röd och varm.

Hemangiom, smultronmärke.

7. Höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast bland barn under 10 år och allra vanligast bland barn som går i förskola. Höstblåsor är ofarliga men väldigt smittsamma.

Barnet får oftast blåsor i munnen och på läpparna och ibland även på händer, fötter och rumpan. Blåsorna kan klia och göra ont och om de går sönder kan de bilda små sår. Feber är också vanligt.

Normalt sett försvinner höstblåsorna av sig själva inom en vecka och ingen speciell behandling behövs, enligt Doktorn.com.

Höstblåsor.

8. Milier

Många barn föds med små, vita prickar i ansiktet. Prickarna är hårda och sitter ofta på barnets näsa och kinder. Prickarna kallas milier och innehåller proteinet keratin som är utgör grunden till huden, håret och naglarn, enligt Doktorn.com. De är helt ofarliga och försvinner av sig självt efter några veckor. 

Milier.

9. Mollusker

Det är vanligt att barn får mollusker. Det är små, runda, upphöjda utslag med en grop i mitten. Ofta kommer de på barnets mage, armar, i ansiktet och i nacken. Om barnets hy är ljus brukar molluskerna vara samma färg som huden eller rosa, på mörk hy är de oftast lite ljusare än huden. 

Mollusker är ofarliga och brukar inte ge några besvär. De läker av sig självt efter ungefär sex till nio månader, enligt Doktorn.com.

Mollusker.

10. Mongolfläck

En mongolfläck är som ett medfött födelsemärke, som ser ut som ett blåmärke på huden. Fläckarna sitter oftast i korsryggen och på skinkorna och är ofarliga – de kräver ingen behandling. De är vanligast bland barn med mörkare hy och försvinner med tiden, skriver Trygg Hansa.

Mongolfläck.

11. Mässling

Snabbt stigande feber, ögonirritation och tilltagande besvärlig torrhosta är de första symtomen på mässling. Efter några dagar får man utslag som till en början är ljusröda, sedan blir de mörkare och flyter ihop. Utslagen uppstår ofta först i ansiktet och sprider sig sedan till resten av kroppen, skriver Doktorn.com.

Det är vanligt med komplikationer i samband med mässling, enligt. Små barn kan få andningsbesvär och det är även lättare för andra infektioner att få fäste, till exempel ögoninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation, skriver Doktorn.com.

Mässling är en virussjukdom och det finns ingen medicin. Om du misstänker att ditt barn har fått mässling ska du kontakta vården, men alltid via telefon först eftersom sjukdomen är extremt smittsam.

Vaccin mot mässling ingår i det svenska vaccinationsprogrammet.

Mässlingen.

<div data-tipser-pid="5e3ff46b8290830001c9b098" data-tipser-view="compact"></div>

12. Nässelutslag

Nässelutslag ser ut som vitaktig hudsvullnad med röd omgivning. Utslagen framkallar ofta klåda och kan göra ont. Det som utmärker dessa är att de flyttar på sig och att de kommer och går, skriver Trygg Hansa.

De är inte farliga, så länge de inte uppstår i munnen eller i luftvägarna.

Nässelutslag uppstår då kroppen reagerar mot något som uppfattas som främmande, ofta som en reaktion mot ett födoämne. Men de kan också uppstå vid ett insektsbett, vid kontakt med vissa växter eller vid virusinfektioner.

Ibland kan nässelutslag även orsakas av exempelvis kyla eller av tryck.

För att lindra besvären kan barnet duscha svalt eller bli smörjd med kylbalsam. Utslagen brukar försvinna av sig själv men i vissa fall bör du söka vård och det är om barnen får svårt att andas, domningar i läppar och tunga, rodnad och klåda i ansiktet eller kliande hårbotten, klåda på tungan, i händer och under fotsulor, skriver Doktorn.com.

Nässelutslag.

13. Pytariasis rosea, medaljongsjuka

Medaljongsjuka börjar med att barnet får en eller två rodnade fjällande fläckar som är något blekare och tunnare i mitten. De är cirka två till sex centimeter stora och sitter ofta på överkroppen. Därefter dyker det upp andra utslag på överkroppen och ibland på armar och ben. De är mindre till storleken, cirka en-två centimeter stora , och är ovala och rosafärgade. Ibland kan utslagen klia.

Medaljongsjuka läker av sig självt så man behöver inte söka vård. Om barnet har svår klåda kan man behandla med mild kortisonkräm, skriver Doktorn.com.

Pytariasis rosea, medaljongsjuka.

14. Ringorm

Ringorm är en svampinfektion som ger runda eller ovala utslag på huden eller i hårbotten. Ytan är ofta torr och fjällar eller har små knottror och utslagen kan variera i storlek från några millimeter upp till flera centimeter, enligt Doktorn.com. För vissa barn kan utslagen klia, andra får inga besvär alls. Utslagen läker ofta från mitten vilket gör att utslagen ser ut som en ring, därav namnet. 

Ringorm kan behandlas hemma med svampmedel, men ni bör uppsöka vård ändå eftersom det smittar.

Ringorm.

15. Scharlakansfeber

Sjukdomen inleds med halsfluss och barnet får hög feber upp till 40 grader och halsont. Förutom att körtlarna på halsen svullnar och blir ömma får kan även barnet drabbas av illamående, kräkningar och huvudvärk.

Efter ett par dygn uppstår röda, täta utslag – stora som knapphålshuvuden, vilka får huden kännas som gåshud. Det är det främsta symtomet på scharlakansfeber. Utslagen, som blir vita vid tryck, uppstår ofta i armhålorna, ljumskarna och sprider sig sedan över magen, sidorna på ryggen, nacken, armar och ben.

Även tungan får en stark röd yta med upphöjda prickar, något som kallas ”smultrontunga”, ett typiskt symtom för scharlakansfeber.

Sjukdomen är väldigt smittsam och behandlas med antibiotika, skriver Doktorn.com.

Utslag vid Scharlakansfeber.

16. Storkbett

Storkbett är röda, platta märken i barnets panna, på ögonlocken eller i nacken och finns där när barnet föds. De består av samling ytliga blodkärl och försvinner av sig själv, oftast innan barnet fyller ett år, enligt enligt Doktorn.com.

Du behöver inte söka vård om ditt barn har storkbett.

Storkbett.

17. Svinkoppor

Svinkoppor kännetecknas av varfyllda blåsor eller ytliga sår som ger honungsfärgade skorpor, beroende på om det orsakats av  stafylokocker eller streptokocker.

Om det är varblåsor så spricker de och sekretet torkar ihop till gulbruna skorpor. Det vanligaste är att blåsorna kommer runt mun och näsöppningar men de kan också dyka upp på andra delar av kroppen.

Sjukdomen är väldigt smittsam och och sprids snabbt på till exempel förskola och skola. Vid misstänkta svinkoppor bör du kontakta vården då det behövs receptbelagd medicin för att behandla kopporna. Dessutom ska du hålla ditt barn hemma tills hudutslagen är helt torra så att hen inte smittar andra. Det är även viktigt att hålla god hygien, tvätta svinkopporna med tvål och vatten och låt lufttorka samt smörj med bakteriedödande salva, skriver Doktorn.com.

Svinkoppor.

18. Toxiskt utslag

Det är vanligt att nyfödda får toxiskt utslag, minst hälften av alla nyfödda drabbas. Tre till fyra dagar efter förlossningen uppstår utslag i form av röda, olikstora prickar, ibland med små gula knottror eller blåsor, skriver Trygg Hansa. Utslagen, som kan uppstå över hela kroppen, är ofarliga och försvinner av sig själva efter ett tag.

Toxiskt utslag

19. Tredagarfeber

Tredagarsfeber är en barnsjukdom som är vad det låter som – en mycket hög feber som som kommer plötsligt och går över på tre dagar. Efter tre dagar, när febern gått ner, kommer blekröda, prickiga utslag. Utslagen, som inte kliar, är cirka två-tre millimeter stora, skriver Doktorn.com. Utslagen uppstår på magen och ryggen och sprids sedan till armar och ben.

De är ofta borta efter två-tre dagar. Tredagarsfeber är en mycket vanlig barnsjukdom som drabbar nästan alla barn i ålder sex månader till tre år, enligt Doktorn.com. Det är viktigt att se till att barnet får i sig mycket vätska i samband med hög feber och febernedsättande kan ges för att mildra symptomen, men i övrigt behövs ingen medicinering för tredagarsfeber.

Utskag vid tredagarsfeber.

20. Vattkoppor

Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom som oftast drabbar barn. Vanligtvis börjar sjukdomen med feber och värk i kroppen i något dygn, sedan kommer röda utslag på huden, enligt Doktorn.com. Utslagen kan sprida sig över hela kroppen, inklusive i munnen, i halsen, kring ändtarmsöppningen och på könet. Utslagen går från röda prickar till blåsor med genomskinlig vätska och brukar vanligtvis klia väldigt mycket.

Vattkoppor går i regel över av sig själv utan medicinsk behandling. Eftersom smittorisken är stor ska barnet vara hemma från skola och förskola. Av samma anledning ska barnet inte tas till en vårdmottagning. Du som förälder kan istället ringa till en vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen.

Vattkoppor.

21. Vårtor

Vårtor är vanligt bland barn i skolåldern och kommer oftast på fötter och händer. Det är små runda upphöjningar i huden som är hårda i kanterna och mjukare i mitten. Ibland kan små svarta prickar synas i mitten. Vårtor på händer är lite mer utstående än de på fötterna. Vårtor är väldigt smittsamma och trivs i varma och fuktiga miljöer. Därför är det stor risk för barn att smittas i gymnastiksalar, simhallar och badhus, enligt Doktorn.com.

Vårtor är ofarliga och går oftast bort av sig själv, men det kan ta lång till, till och med flera år. För att skynda på processen finns receptfria medel att köpa på apoteket. Om barnet har mycket besvär med att vårtorna gör ont eller är såriga och blöder kan ni få hjälp på en vårdcentral.

Vårtor.

<div data-tipser-pid="5f10385a9c4ead0001f584ae" data-tipser-view="compact"></div>


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!