Förskolor kan bli skyldiga att fixa blöjor

Blöjor kan bli gratis på förskolan

Publicerad:
Uppdaterad:
Ska förskolan eller föräldrar stå för blöjor?
Foto: TT
Ska förskolan eller föräldrar stå för blöjor?

Småbarn | Family

Det är oklart om vems skyldighet det är att det finns blöjor på förskolan. Är det föräldrar som ska ta med eller är det något som förskolan ska ordna? Nu kan frågan tas upp i Högsta förvaltningsdomen.

Att ta med sig egna blöjor till förskolan eller inte? Det är frågan.

I ett år har striden pågått om vem som har blöjansvaret: föräldrarna eller förskolorna? Det började när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte gav barnen blöjor och därför beslutade om att ge bolaget som drev förskolan ett vite på 30 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Förskolebolaget tog frågan till förvaltningsrätten som gav kommunen rätt: I kommuner där det finns maxtaxa ska förskolor ge barnen blöjor – annars bryter de mot skollagen.

Även kammarrätten fick ta upp fallet och även där dömde man till kommunens fördel: tillgång till blöjor på förskolan är en förutsättning för att barnen ska kunna delta i förskolans verksamhet.

Nu har fallet överklagats till Högsta förvaltningsdomen.

Utgången av ett vägledande beslut kring blöjor och maxtaxan skulle få en omfattande påverkan för samtliga landets förskolor, kommunala såväl som fristående. Utifrån detta är det av särskild vikt att Högsta förvaltningsdomstolen nu beviljar prövningstillstånd och fastställer ett vägledande beslut i den tvistiga frågan”, skriver förskolan i sitt överklagande.

”Ser det som att ta med regnkläder”

Väljer de att pröva målet kan det ändra riktlinjerna för Sveriges alla förskolor. Det kan göra att småbarnsföräldrar i flera kommuner slipper att betala för blöjor i framtiden. För som det är i dag skiljer det sig åt beroende på var man bor. I Solna får exempelvis föräldrar stå för blöjor.

– Vi ser det som att man tar med egna blöjor, precis som man tar med regnkläder och stövlar och annat man kan behöva, säger Anna Lasses (C), ordförande i barn- och förskolenämnden i Solna, till DN.

Enligt henne skulle ett blöjkrav kunna kosta dem någon miljon kronor per år, som de hellre lägger på extrapersonal.

Inom ett halvår ska domstolen besluta om fallet ska tas upp eller inte.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY