Planerar test av coronavaccin på barn

Då kan även barn få vaccin mot covid-19

Publicerad:

Hälsa | Family

Ett läkemedelsföretag planerar att testa ett coronavaccin även på barn och ungdomar.

När kommer barn kunna få vaccinet – och vad är budskapet till skeptiska föräldrar?

Här svarar experterna.

Läkemedelsföretaget Moderna, som tillverkar ett av coronavaccinen, planerar att börja testa sitt vaccin även på barn. 3 000 barn och ungdomar, 12 till 17 år gamla, ska ingå i studien. Hälften av barnen ska få vaccinet, den andra hälften placebo. När detta ska ske är dock oklart.

Professorn Kenneth R Chien, som är verksam vid Karolinska institutet, är medgrundare till företaget Moderna. Han har varit med och skapat tekniken bakom vaccinet. Till Sveriges Radio säger han att det vore idealiskt om man kunde ge spädbarn vaccinet, precis som de får vaccin mot difteri, en livshotande sjukdom som orsakas av en bakterie. Vaccination mot difteri ingår i svenska vaccinationsprogrammet för barn.

Kenneth R Chien är inte delaktig i Modernas vaccinarbete, utan kan bara uttrycka sin personliga åsikt om vaccinet, säger han till Aftonbladet Family.

– Så småningom kommer det att vara viktigt att testa säkerheten för vaccinering av barn i skolåldern. Men enligt min åsikt bör detta göras först då det finns ett formellt godkännande av vaccinet för vuxna – vilket bör komma inom kort – och tydliga säkerhetsparametrar.

– Frågan om vaccination hos spädbarn kan naturligtvis bara diskuteras efter studien bland barn i skolåldern. Förhoppningen är dock att utrota covid-19 helt, vilket jag hoppas blir möjligt.

Moderna vill testa vaccinet på 3000 barn i en studie.
Foto: TT
Moderna vill testa vaccinet på 3000 barn i en studie.
Foto: CAROLINA BYRMO
Matti Sällberg.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, kommenterar studien.

Varför vill man testa vaccinet på barn?

– Sannolikt för att visa att det är säkert på barn så att det även går att använda där för att hjälpa till att bromsa pandemien, och att eventuellt använda vaccinet i denna grupp i framtiden.

När tror du att barn kommer att vaccineras?

– Vaccination av barn kan göras när studien är klar och när myndigheterna godkänt vaccinet för denna åldersgrupp.

Om vaccinet visar sig vara säkert för barn, är det möjligt att det i framtiden kommer att ingå i allmänna vaccinationsprogrammet?

– Svår fråga, det beror på hur pandemin utvecklas när vaccination av alla grupper genomförts.

Det finns föräldrar som är skeptiska till ett nytt vaccin, och tvekar att låta sina barn ta det på grund av oro. Vad vill du säga till dem?

– Är vaccin godkända för användning inom olika åldersgrupper så är det bedömt att säkerheten är bra och vaccinet pålitligt.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY