Spädbarn

presenteras av

Ger bröstmjölk till barnen för att ge dem skydd mot covid

Så säger forskaren om antikroppar i bröstmjölken

Kvinnor i USA försöker skydda sina barn med hjälp av bröstmjölken.
Kvinnor i USA försöker skydda sina barn med hjälp av bröstmjölken.

Just nu ger man inte coronavaccin till barn. I väntan på det så finns det vaccinerade mammor i USA som försöker ge större barn immunitet, med hjälp av sin bröstmjölk.

Flera studier visar att bröstmjölken från ammande kvinnor som vaccinerats mot covid.19  innehåller antikroppar. Med detta i åtanke är det kvinnor i USA som ger även sina större barn mjölk i hopp om att det ska ge immunitet – väntan på att även barn ska kunna få vaccin.

– Barn blir oftast inte sjuka i covid, men de sprider smittan så allt vi kan göra för att ge dem åtminstone något skydd är bra, säger mamman Olivia de Soria i Ashville USA, som SVT har pratat med.

Hon både ammar sitt fyra månader gamla barn, häller en skvätt bröstmjölk i treåriga dotterns choklad,  och donerar mjölk till andra familjer.

Forskaren: Måste fylla på hela tiden

Men funkar detta i praktiken? Än finns det inga faktiska bevis på att vaccinantikropparna i bröstmjölken skyddar mot smitta.

– Det finns antikroppar i bröstmjölken och de antikropparna är troligtvis skyddande på något sätt, men när man dricker dem så kommer de antikropparna försvinna i systemet. Så då måste man fylla på hela tiden om det ska ha någon effekt, säger bröstmjölksforskaren Anders Håkansson,  professor i experimentell i infektionsmedicin vid Lunds universitet, till SVT.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.