Abrahamsson: Såg inte mycket till bättring

Brynäs sjuka förlustsvit fortsätter.

Den är uppe i sju matcher nu. Tränare Jonsson såg stora förbättringar.

Jag tyckte mycket var sig likt.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Det var ju de grova försvarsmisstagen Brynäs skulle städa bort under uppehållet.

I omstarten kom tre till från SHL:s mest läckande försvar. Färjestad vann välförtjänt med 3–2.

Det minst uppenbara misstaget var Färjestads första mål då lagkapten Andersén tittade puck och glömde Joakim Hilding.

De två övriga var rena bjudningar, liknande det vi såg i den sex matcher långa förlustsviten före Karjala Tournament. Först Bertilsson vid 1–2, sedan Andersén (igen) tillsammans med Kilström vid 2–3.

Då hjälper det lite att vissa delar i övriga spelet var bättre.

Offensivt hände det inte mycket. Ingen speciell kedja eller spelare som klev fram. Det kändes jämngrått.

Under de 17 första minuterna i tredje perioden, då Brynäs behövde en kvittering sköt Gävlelaget två skott mot en annars osäker Fredrik Pettersson-Wentzel.

Inte med från början

Brynäs var inte heller med i matchinledningen. Först ett helt misslyckat power play, sedan ett insläppt mål i box play.

Färjestad fick styra och ställa, Brynäs tittade på.

Först efter tio minuter kom Gävlelaget in i matchen, och andra halvan av perioden var Brynäs bästa under 60 minuter.

Nu väntar formstarka topplaget Frölunda i Gavlerinken på lördag. Det kan bli åttonde raka förlusten och jag vet inte hur många till som tränare Jonsson klarar av. Han säger själv att han når fram till spelarna, det måste snart börja visa sig på isen. Att Brynäs inte bytte tränare under uppehållet talar för att pressade Jonsson får några matcher till på sig för att försöka vända trenden.

Vad Färjestad vill vara för lag har jag funderat på hela hösten. De inledde serien mer skridskostarkt och mer offensivt än tidigare. De tvingades backa djupt ner i skyttegravarna när inte segrarna kom. I kväll fick vi åtminstone delvis se att laget vill kombinera ett mer fartfyllt spel med det gamla, trygga FBK-spelet.

Färjestads två klart bästa perioder i matchen var de inledande tio minuterna i första och tredje perioden. Eller förresten, hela den tredje perioden var bra från hemmalaget. Brynäs skapade egentligen ingenting fram till slutminuten då de fick spela sex mot fyra.

Färjestad är på väg uppåt i tabellen, även om det inte kommer gå med raketfart.

Stanna i Örebro, Brynäs

Om det fattas självförtroende i Gävle kan Brynäs stanna bussen i Örebro när de åker hem från Karlstad.

För där finns SHL:s formstarkast lag just nu med femton poäng på de sju senaste matcherna. Daniel Viksten avgjorde i straffläggningen mot Linköping.

General manager Pontus Gustafsson har värvat bra, frågan är om inte hans bästa rekrytering står i båset.

Johan Tornbergs inträde vet jag har betytt massvis för närkingarna. Hans engagemang och noggrannhet har lyft det kollektiva spelet en nivå.

Och i Behrn Arena är det alltid fest. Tillsammans med Hovet SHL:s häftigaste arenaupplevelse just nu.

Till slut fick också Johan Ryno göra mål. Efter 18 mållösa matcher spräckte Leksands lagkapten äntligen målnollan. Efter Youtube-klassikern mot Brynäs är förbannelsen äntligen bruten. Nu räckte det ändå inte för poäng i Scandinavium.

Annars var det ingen målfest i omstarten, bara 26 mål på kvällens sex matcher. Försvarsspelet verkar ha haft stort fokus under landslagsuppehållet.