Viksten straffhjälte för Örebro

Publicerad 2014-11-13

Efter en rafflande straffläggning fick Örebro jubla, när Linköping besegrades med 4–3 i SHL-ishockeyn på torsdagskvällen. Daniel Viksten avgjorde dramat.

– Totalt sett är det rättvist att vi vinner och får bonuspoängen. Kul för Daniel att sätta en straff till, säger Kent Johansson, tränare Örebro.

Lagen hade lite svårt att få till något ordnat spel inledningsvis –\~ väntat efter landslagsuppehållet. Men efter hand blev det bättre, framförallt Örebro började närma sig ett mål. Och när laget fick chansen att spela fem mot tre – i nästan två minuter – hoppades de flesta i Behrn Arena på 1–0. SHL:s bästa lag i powerplay fick dock inte utdelning.

– De spelade bra i boxplay, men vi var lite för omständliga, säger Johansson.

Men hemmapubliken fick snart jubla ändå.

Med fyra minuter kvar till paus bröts dödläget, efter ett vackert transatlantiskt samarbete. Amerikanen Tim Wallace stötte in pucken vid den bortre stolpen – framspelad av kanadensaren Brian Willsie.

Skogs bjöd in

Örebro fick en drömstart på mittakten. Gästernas försvar tittade på när Derek Ryan rundade Marcus Högberg i LHC-kassen. Och gjorde 2–0, hans sjunde mål för säsongen. Amerikanen är en attraktion i SHL med sin speed och teknik. Något som förstås gladde Kent Johansson.

– Kedjan med Ryan, Viksten och Martin (Johansson) är dom sticker ut lite extra. De fortsätter med bra speed, bra passningsspel och bra rörlighet, säger han.

Efter målet vaknade Linköping. Hemmalaget drog på sig flera utvisningar. Till slut slog ÖHK:s Tomas Skogs en riktig "indianpassning" till Jonas Junland, som med ett distinkt slagskott skapade rejäl nerv i matchen. Och med 13 sekunder kvar av perioden fixade poängmaskinen Jeff Taffe 2–2.

Taffe i poängligatopp

Örebro inledde slutakten med att återta ledningen, men Jeff Taffe visade återigen sin giftighet och amerikanen fixade 3–3 med en påpasslig volley. Nu toppar han SHL:s poängliga, med åtta mål och tretton assists.

Till slut fick alltså Örebro sista ordet, när Daniel Viksten avgjorde straffläggningen.

– Vi har haft problem på bortaplan och inte tagit en trepoängare sedan Färjestad borta i oktober. Vi försöker spela likadant borta som hemma, vi kanske är för naiva, säger Roger Melin, tränare i Linköping.