Wennerholm: Billigaste matchstraff jag sett

Uppdaterad 2019-03-14 | Publicerad 2019-03-13

OSKARSHAMN. Oskarshamn vinner sjunde raka hemmamatchen mot AIK (3-1) och skakar liv i den allsvenska finalen.

Men frågan är om det var ett justitiemord eller inte.

Fredric Weigels femminutersutvisning i slutet av andra perioden kan ha vänt hela matchen.

Det billigaste matchstraff jag sett.

Det finns mycket att prata om efter en het match som den här.

Att det står 1-1 i matcher och att Oskarshamns långa segerrad mot AIK här i Be-Ge Hockey Center är intakt är inget att snacka om.

Men var det Fredric Weigels matchstraff som vände matchen?

Det får vi aldrig veta. Men även om Oskarshamn inte gjorde mål under de fem minuter som de spelade fem mot fyra, så vände det spelövertaget matchen och höll i sig hela den tredje perioden, som de startade med numerärt överläge i tre minuter.

Då 0-1 blev 2-1.

Fredric Weigel

Matchen svängde totalt efter det omdiskuterade matchstraffet.

Det känns tråkigt att ens behöva ställa frågan efter en heroisk insats av hemmalaget i tredje perioden.

Men den måste ändå ställas.

Jag trodde först det var ett skämt när Fredric Weigel fick matchstraff

Det var det inte.

Får inte hända

När domarna Richard Magnusson och David Bergman diskuterat färdigt kom en femma upp på jumbotronen och Weigel fick lämna isen.

I den allmänna irritationen gled han in i Oskarshamns Isak Pantzare vid sargen och jag kunde möjligen se en tvåa i den situationen, men absolut ingen boarding.

Nej, det får inte hända i den här typen av viktiga matcher och domarna såg nästan ångerfulla ut när de fick se situationen i repris efter matchen.

Men jag har varit inne på det förr.

Ribban i svensk hockey har sänkts till höjder Stefan Holm hoppade som tioåring.

Att sitta i disciplinnämnden har blivit ett heltidsjobb.

En ren och stenhård tackling har blivit ett regelbrott.

Svensk hockey har delat ut fler avstängningar på den här sidan nyår, än NHL gör på en hel säsong, där det är 31 lag som spelar 82 matcher var på en vinter.

Jag vet att kampen mot hjärnskakningar är livsviktig för hockeyn, men jag tror inte det här är sättet att lösa det på.

Men blir Weigel avstängd ska jag äta upp något.

Vad säger jag inte, men det är inte en hatt.

Nu var det ingen större överraskning att Oskarshamn vann.

De har de gjort mot AIK här i Be-Ge Hockey Center ända sedan den 19 januari 2016. För över tre år sedan.

Det var då AIK vann senast och då med klara 4–0.

Sedan dess har de fått vänta på nästa seger.

Nu har de sju raka förluster och pressen har skiftat över till AIK inför nästa hemmamatch på Hovet på fredag.

Den här matchserien har ju från börjat handlat om hemmastyrka och två av hockeyallsvenskans bästa hemmalag. Den fördelen har AIK kvar, med en eventuell femte och avgörande match på hemmaplan.

Måste lyfta fram Joakim Hillding också. Han var suverän i hemmalaget och bäst på isen. Han såg nästan ut som då han var sjua i SHL:s poängliga under sin succésäsong i Färjestad 2013–14, då han gjorde 41 poäng (18+23).

Killen är fortfarande bara 30 år och man kan ju undra vad han gör i allsvenskan. Speciellt efter en sådan här match.

Nu var han isens dominant som stora matchvinnare.

Det var han som grävde fram pucken framför AIK-målet och skickade in viktiga kvitteringen till 1–1 efter 6.20 i sista perioden och sedan satte 3–1 i tom kasse.

En sann matchhjälte.

Bara en väldigt modig tränare byter ut en målvakt som varit felfri matchen innan och haft en räddningsprocent på makalösa 96,43 procent.

Eller också har han två bra målvakter.

AIK-tränaren Tomas Mitell tog en stor risk då han bytte ut en storspelande Erik Källgren och stoppade in Johannes Jönsson till den här andra matchen i Oskarshamn.

Nu går det inte att skylla något på Jönsson, men AIK förlorade matchen och vi får aldrig veta hur det slutat om Källgren fått fortsätta.

Nu vet jag inte om han kände sig hängig eller hade någon skavank.

Men AIK:s målvaktsbyte var den stora knallen inför nedsläpp.