Matchstraff sänkte AIK: ”Det är riktigt sjukt”

AIK förlorade mot Oskarshamn efter ett matchstraff.

Då får domarna rejäl kritik och erkänner att beslutet var för hårt.

– Det är riktigt sjukt, säger AIK-forwarden Sam Marklund i C More.

– Vi måste vara ärliga och den är sträng, menar domaren Richard Magnusson.

I slutet av andra perioden var AIK:s bäste poänggörare, Fredric Weigel, inblandad i en rad heta situationer.

Hemmalaget försökte få honom ur balans och till slut tappade stjärnan humöret och delade ut en tackling på en Isak Pantzare i hemmalaget.

Då blev han hårt straffad.

Domarna valde att ge AIK-stjärnan matchstraff, något som kändes alldeles för tufft.

Det tyckte åtminstone AIK som var rejält ilskna över beslutet.

– Det är absolut ingenting. Riktigt sjukt att han får en femma, säger Sam Marklund i C More och tillägger:

”Förstår inte varför”

– Jag fattar inte vad domarna håller på med faktiskt.

Just Marklund hade innan matchstraffet gett AIK-ledningen på ett på en retur via skridskon.

Ett mål som det krävdes långa videogranskning innan det kunde godkännas.

Men i den tredje perioden vände Oskarshamn.

AIK klarade förvisso det fem minuter långa numerära underläget, men kort senare – i den tredje perioden – kvitterade Joakim Hilding när han snodde pucken och sköt in den högt bakom Johannes Jönsson.

Med endast tre minuter kvar av tredje perioden svarade Nicklas Heinerö för en individuell prestation och gjorde 2–1.

Oskarshamn vann till slut med 3–1, det sista målet i öppen kasse, och kvitterade den hockeyallsvenska finalserien till 1–1.

Domarnas förklaring

Efteråt var AIK-tränaren Tomas Mitell också kritisk mot domarnas beslut att ge Weigel matchstraff.

– Ska de döma femmor för det så kommer det att bli många femmor i det här slutspelet. Utan den femman tror jag att vi hade vunnit den här matchen, säger han i C More-studion.

Den besökte även domarduon Richard Magnusson och David Bergman för att ge sin förklaring till matchstraffet.

Då erkänner Magnusson att det var för hårt dömt.

– Vi har bara en chans att se situationen och inga möjligheter till repriser. Vi ska vara ärliga, och nu när jag får se två-tre repriser känns den sträng.

Experten Harald Lückner påpekar att den är ”fruktansvärt tuff”.