Örebro tog historisk seger – klart för semifinal

Vann i sudden – Leksand ute ur slutspelet

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Örebro har aldrig tidigare gått till semifinal i SHL-slutspelet.

Torsdagens seger mot Leksand såg till att ändra på detta.

– Vi är väl värda det här, säger matchhjälten Emil Larsson till C More.

3–0 i matcher men formtoppade stormålvakten Jhonas Enroth skadad.

Så såg förutsättningarna ut för Örebro till kvartsfinalseriens fjärde möte med Leksand.

Det blev en tajt och målsnål tillställning – men Örebro lyckades dra det längsta strået på nytt. Därmed är laget klart för semifinal för första gången i klubbens historia.

– Först och främst har vi en spelidé vi tror på och spelare som är väldigt vältränade. Bra ledarskap och en hel spelartrupp som hänger med. Det ger framgångar, och det är nu det ger betalt, förklarar Emil Larsson för C More om varför just Örebro tar sig vidare.

Detta kan Örebro också tacka Enroth-ersättaren Jonas Arntzen för. Under sin första start i årets slutspel visade han upp storspel och fick endast släppa Nils Åmans friläge förbi sig.

Han satte det historiska målet

Gustav Backström satte sedan kvitteringen som tog matchen till förlängning. Men med bara sekunder kvar av ordinarie tid var Leksand endast ett stolpskott från Jesper Kandergård från att reducera i matchserien.

Det blev förlängning – och det blev dramatisk. Till slut kunde Emil Larsson sätta det historiska målet, via en läcker aktion, som såg till att sätta punkt för både matchen och kvartsfinalserien.

Trots fyra raka förluster i matchserien gick Leksand ut med flaggan i topp. Under onsdagens möte föll laget med hela 7–1, men visade upp ett betydligt tryggare försvarsspel i torsdagens möte.

”En av två godkända insatser”

Leksand såg tajtare ut i mittzonen och höll tätt i de två inledande perioderna. Vad gör det när laget nu får gå på ”tidig” ledighet?

– Det är en jämn historia där jag tycker att vi har övertaget första 50. Vi tappar lite efter vårt ledningsmål. Det är en tillfälligheter att vi trillar när Örebro kvitterar. Sedan var det snabbt avgjort i förlängningen. Detta var en av två godkända insatser från oss i denna serie. Vi har blottat oss för mycket och kanske inte haft det tålamod vi velat ha, säger en besviken Leksandstränare, Björn Hellkvist, till C More.

I egenskap av ”sämst” placerade lag i grundserien som tagit sig vidare till semifinal står det därmed klart att Örebro får möta seriesegraren Växjö i semifinalen.

– Det är ett jobb som ska göras. Växjö är bra och vi är bra. Det blir tuffare och tuffare nu. Man måste vilja vinna alla kamper där ute. Det är det som gör att man vinner matcher, säger Larsson.

Båda Skellefteå och Luleå slutade högre upp i grundserien än Örebro, och får därför möta serietvåan Rögle vid avancemang.

Ställningen i den serien är 2–2.

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Laddar Matchlista
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!