Här är städerna som är säkrast att besöka

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Tokyo är den säkraste staden enligt undersökningen.

Foto: ke / iStockphoto

Resor

Det finns många olika saker vi är ute efter under semestern, men att känna sig säker är nog viktigt för de flesta. Nu har SCI rankat 60 städer efter hur säkra de är, och Tokyo toppar listan. Men det finns en kategori som Stockholm utmärker sig i.

Att känna sig säker under resan är viktigt för många resenärer när de ska välja reseort. Nu har ”The Economist Intelligence Unit’s Safe Cities Index”, SCI, rankat 60 länder utifrån hur säkra de är, skriver CNN. Vid rakningen har SCI tittat på digital säkerhet, hälsosäkerhet, infrastruktur och personlig säkerhet.

– Forskningen belyser hur olika typer av säkerhet är sammanflätade, säger Naka Kondo, seniorredaktör för The Economist Intelligence Unit och redaktör för SCI2019-rapporten, enligt CNN.

Asiatiska länder i topp

I rakningen har städerna getts ett betyg från 0 till 100. På förstaplats kom Tokyo med 92 av 100 poäng, tätt följd av Singapore med 91,5 poäng och Osaka med 90,9. Dessa städer har även varit i topp när undersökningen tidigare genomförts 2015 och 2017. Det finns även två europeiska städer på topplistan: Köpenhamn och Amsterdam. En stad som tappat är Hongkong, som förr låg på plats 9 men nu har fallit till plats 20 på grund av protesterna i staden. Längst ner på listan ligger städer som Lagos i Nigeria och Caracas i Venezuela.

Fyra av städerna på topplistan ligger i Asien, och Singapore kniper andraplatsen.

Foto: badahos / iStockphoto

Synen på säkerhet förändras

Dagens syn på säkerhet har förändrats i och med klimathot och rädsla för terrorattacker, skriver CNN. Därför har man i rapporten även tagit hänsyn till hur lång tid det tar för en stad att återhämta sig efter en katastrof, oavsett om den är skapad av naturen eller av människan. Andra saker man tittar på är medborgares medvetenhet om digitala hot, trafikolyckor, korruption, droganvändning, terrorattacker och hur säker staden är för kvinnor.

Stockholm bra på sjukvård

Stockholm är den svenska stad som är med på listan, och hamnar precis utanför topp 10-listan på plats nummer 12. Men när det kommer till hälsosäkerhet hamnar Stockholm på delad fjärdeplats tillsammans med Amsterdam. Det man tittat på för att bedöma hälsosäkerheten är bland annat tillgången till säker och kvalitativ vård samt vattenkvalitet. Många av länderna i topp på listan har enligt SCI högkvalitativ sjukvård, patrullerande polis, teams för cybersäkerhet och katastrofplanering.

Världens säkraste städer

Undersökningen har bara undersökt 60 av världens städer, men av dessa har följande utsetts till de säkraste:

 1. Tokyo, Japan
 2. Singapore
 3. Osaka, Japan
 4. Amsterdam, Nederländerna
 5. Sydney, Australien
 6. Toronto, Kanada
 7. Washington DC, USA
 8. Köpenhamn, Danmark
 9. Seoul, Sydkorea (Samma betyg som Köpenhamn)
 10. Melbourne, Australien
 11. Chicago, USA
 12. Stockholm, Sverige

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Experternas råd – såg gör du som Vingresenär

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Japan

Singapore

Osaka

Sjukvård

Amsterdam

Köpenhamn

MER OM RESA

Här är världens bästa städer att bo i

Här är världens säkraste länder för hbtq-personer

Sex trender för vinterns kryssningar