29 nya världsarv – här är hela listan

Unesco utser årets nya kultur- och naturarv

Många nya platser har fått bli världsarv 2019.
Många nya platser har fått bli världsarv 2019.

Varje år läggs ett antal världsarv till på Unescos lista. I år är det 24 nya kulturarv, 4 nya naturarv och ett nytt blandat kultur- och naturarv. Här är listan på årets nya platser.

Ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för mänskligheten, det utmärker ett världsarv. Sedan 1972 har Unesco utsett världsarv runt om på jorden, efter ländernas egna nomineringar, och 7 juli lades årets nya världsarv till i listan efter det årliga mötet i Baku, Azerbaijan. Totalt finns nu 1 121 världsarv, varav 213 är naturarv, 869 är kulturarv och 39 är blandade natur- och kulturarv.

1. Forntida platser för metallframställning – Burkina Faso

I Burkina Faso finns fem olika platser som har använts för metallurgi, läran om framställning av metaller. På platserna finns 15 ugnar, gruvor och spår av bostäder. I Dourula finns det äldsta beviset på utvecklingen av järnproduktion i Burkina Faso från runt 800 före Kristus. De andra platserna är Tiwêga, Yamané, Kindibo och Békuy.

2. Franska sydterritorierna – Frankrike

Franska sydterritorierna består av öar i södra Indiska oceanen. Öarna är Amsterdam, Crozetöarna, Kerguelenöarna, Saint-Paulön och Spridda öarna (Îles Éparses), varav endast de sistnämnda har befolkning. På dessa öar finns många fåglar och däggdjur, och ingen annan plats har så många kungspingviner eller albatrosser. Dessa öar är så avlägsna från resten av världen att den biologiska utvecklingen på öarna är väldigt orörd, vilket gör dem passande för forskning.

3. Kaspiska skogarna – Iran

Runt Kaspiska havets södra kust i Iran ligger skogarna ”Hyrcanian forests”, eller Kaspiska skogarna. Området sträcker sig över 850 kilometer och skogen är mellan 25 och 50 miljoner år gammal. Den biologiska mångfalden på platsen är anmärkningsvärd och på platsen finns bland annat den persiska leoparden.

4. Fågelreservat i Bohaibukten – Kina

Bohaibukten är den innersta delen av Gula havet i Kina. Längst med denna bukt finns flera gyttjiga stränder, kärr och grund som många arter av fiskar och kräftdjur använder som tillväxtområden. På platsen samlas även många flyttfåglar som passerar platsen. Några av världens mest hotade arter använder platsen för att mellanlanda och vila eller till och med övervintra.

5. Vatnajökulls nationalpark – Island

Nästan 14 procent av Islands territorium finns i denna vulkanregion. I nationalparken finns tio vulkaner, varav två är bland de mest aktiva på Island. Nationalparken omfattar även hela glaciären Vatnajökull. I området förekommer även ” jökulhlaups” – flöden orsakade av vulkanutbrott under en glaciär. Detta har lett till system av floder och floddalar.

6. Ruinerna av Liangzhu – Kina

Vid Kinas sydöstra kust ligger de arkeologiska ruinerna av staden Liangzhu. Staden existerade runt 3 300 år före Kristus och är ett exempel på tidig civilisation. Stadens medborgare levde bland annat i en social hierarki och i olika gravar har olika värdefulla föremål återfunnits som visar på den begravda personens plats i hierarkin.

7. Babylon – Irak

85 kilometer söder om Bagdad ligger ruinerna av ett av de mest inflytelserika imperierna i den antika världen. Ruinerna av staden som mellan 626 och 539 efter Kristus var huvudstaden av det neo-babylonska riket har nu blivit ett världsarv, och området innefattar byar, jordbruksområden, den antika stadens yttre och inre murar, palats och tempel.

8. Bagan – Myanmar

Bagan i Myanmar är ett heligt landskap som omfattar flera tempel, stupor, kloster och arkeologiska efterlämningar. Platsen vittnar om Bagancivilisationens storhetstid under 1000 till 1300-talen. I dag är ruinstaden ett populärt turistmål med tusentals tempel och pagoder från den svunna civilisationen.

9. Budj Bim kulturlandskap – Australien

Landskapet Budj Bim ligger i Australien och tillhör aboriginerna Gunditjmara. Till världsarvet räknas vulkanen Budj Bim, sjön Tae Rak och området runt om, som bland annat innehåller steniga åsar och stora myrar. På platsen skapade Gunditjmara-folket världens första vattenbruksnätverk för att fånga ålar, för 6 000 år sedan.

10. Kyrkorna i arkitektskolan i Pskov – Ryssland

Sedan 1300-talet har kyrkor, katedraler, kloster och andra byggnader producerats av personer vid arkitektskolan i Pskov. Staden ligger vid floden Velikaya i nordvästra Ryssland, och byggnaderna vittnar om rysk arkitektur i över fem århundraden.

11. Gravhögarna i Dilmun – Bahrain

I västra Bahrain finns cirka 11 774 gravhögar från mellan 2050 och 1750 före Kristus. Världsarvet är uppdelat på 21 arkeologiska platser med både begravningsfält och kungliga hällar. Gravhögarna är spår från tiden då Bahrain blev ett handelscentrum och därmed kunde etablera en begravningstradition.

12. Gruvregionen Erzgebirge/Krušnohoří – Tjeckien och Tyskland

Sedan medeltiden och framåt har värdefulla metaller brutits i gruvområdet Erzgebirge/Krušnohoří, som ligger i sydöstra Tyskland och nordvästra Tjeckien. Först var det silver som bröts på platsen, senare tenn och till slut uran. Platsen är formad av 800 år av gruvbrytning och kännetecknas av gruvbyar, gruvdrift och innovativa vattenhanteringssystem.

13. Sjäkis historiska centrum och sjäkikhanernas palats – Azerbaijan

Vid foten av Stora Kaukasus ligger den historiska staden Sjäki. Stadens centrum fick byggas om under 1700-talet på grund av en slamström som förstörde området. Traditionell arkitektur finns på platsen med hus med gavelförsedda tak. Staden låg längst med viktiga handelsrutter och har påverkats av olika byggnadstraditioner. Sjäkikhanernas palats ligger i nordöstra delen av staden och återspeglar den rikedom som skapades av handeln med silkesmaskar och silkeskokonger.

14. Jaipur, Rajasthan – Indien

I delstaten Rajasthan i nordvästra Indien ligger den befästa staden Jaipur. Staden grundades 1727 och är belägen på en slätt. I staden finns många torg, marknader och tempel och många hus har likformiga fasader längst med huvudgatorna.

15. Paraty och Ilha Grande – Brasilien

Parataty och Ilha Grande är årets enda tillägg till världsarven som är blandade kultur- och naturarv. Detta då både kuststaden Paraty och flera naturområden räknas till världsarvet. I naturområdena finns flera skyddade arter som jaguar och ullspindelapa. Staden Paraty har varit en viktigt punkt i handel med bland annat guld, och mycket av stadens arkitektur är bevarad.

16. Jodrell Bank-observarotiet, Storbritannien

I nordvästra England ligger observatoriet Jodrell Bank, som fortfarande är i bruk. Observatoriet började användas 1945 och på platsen har man studerat bland annat meteorer och månen. Observatoriet illustrerar övergången från optisk astronomi till radioastronomi som skedde mellan 1940-talet och 1960-talet.

17. Krzemionki, region för flintabrytning – Polen

I bergsområdet Świętokrzyskie ligger Krzemionki, som är en sammansättning av fyra olika gruvplatser. Alla var de avsedda för att utvinna och bearbeta randig flinta som främst användes för att skapa yxor. I gruvorna finns underjordiska verkstäder för utvinning och bearbetning av flintan och är en av de största platserna för flintabrytning som hittills har identifierats. Området ger information om hur livet var på platser för flintautvinning, och hur mycket flinta betydde för produktionen under tiden mellan 3900 och 1600 före Kristus.

18. Krukslätten i Xiengkhuang – Laos

I centrala Laos finns en slätt med över 2 100 stenkrukor som användes för begravningar under järnåldern. På platsen finns även objekt som gravstenar och stenbrott från 500 före Kristus. Krukorna och de andra objektet på slätten är de främsta bevisningen för den civilisation som fanns på platsen tills att den försvann runt 500 efter Kristus. Det finns dock än i dag många mysterier kring krukslätten, som hur krukorna transporterades dit, och varför det finns så många på platsen.

19. Gravhögarna i Mozu – Japan

Utanför Osaka ligger detta nya världsarv som innefattar 49 så kallade kofun, gamla gravhögar. Mozugravarna är bara några av de tusentals kofun som finns i Japan. Dessa gravhögar finns i olika storlekar och är formade som bland annat nyckelhål, kvadrater eller cirklar. Detta var elitens gravar, och i dem fanns bland annat vapen och rustningar. Dessa kofun symboliserar Kofunperiodens sofistikerade begravningssystem under 300, 400 och 500–talen.

20. Kolgruvan Ombilin i Sawahlunto – Indonesien

Nederländernas koloniala regering utvecklade under 1800- och 1900-talen en kolgruva i en otillgänglig del av Sumatra i Indonesien. I området byggdes förutom själva gruvan även ett järnvägsnät, förvaringsanläggningar och en stad. Hela industriområdet byggdes för utvinning, bearbetning och transport av kol och var ett effektivt, integrerat system.

21. Prosecco-kullarna – Italien

I nordöstra Italien ligger vinodlingslandskapet Conegliano och Valdobbiadene där den populära mousserande drycken prosecco tillverkas. Området är präglat av kullar, vinodlingar på smala, gräsbevuxna terrasser, skogar, byar och jordbruk. Terrängen på platsen har formats och anpassats av människor i århundraden.

22. Risco Caído och de heliga bergen – Gran Canaria

I ett stort bergsområde i centrala Gran Canaria ligger berget Risco Caído. I området finns klippor, raviner och vulkanformationer, och den biologiska mångfalden är rik. I området finns även lämningar från en kultur som fanns på platsen innan de första spanska bosättarna tog sig till ön på 1400-talet. Där finns bland annat grottor, heliga tempel och bosättningar.

23. Kladruby nad Labem – Tjeckien

Har du någonsin undrat var ceremoniella vagnhästar tränas och avlas? Då behöver du inte undra mer, för det är i Tjeckien. Vid Elbe-slätten i Tjeckien ligger Kladruby nad Labem, ett område av fält, inhängande betesmarker, skogsområden och byggnader. På platsen sker uppfödning och träning av hästar som används vid Ceremonier av Habsburgs kejserliga domstol, och det har skett sedan 1579. Kladruby nad Labem är en av Europas ledande hästavelsinstitutioner.

24. Kyrkan Bom Jesus do Monte – Portugal

Hela berget Mount Esphino i Braga, Portual, är heligt. Och på toppen av berget ligger kyrkan Bom Jesus do Monte. Det tog mer än 600 år att bygga kyrkan som har flera kapell, skulpturer, fontäner och trädgårdar. Bland annat ”trappan av de fem sinnena” är en känd del av kyrkan.

25. Utbildningsinstitutionerna Seowon – Korea

Seowons var den mest vanliga utbildningsinstitutionen under Joseondynastin som föranledde Korea och existerade mellan 1392 och 1897. Det nya världsarvet innefattar nio seowons som representerar neokonfucianismen, en filosofisk skola som ville förena den traditionella kinesiska religionen konfucianism med buddhism och daoism, på platsen. Lärande och interaktion med naturen var väsentligt vid de neokonfucianska akademierna och byggnaderna utformades för att underlätta kopplingen till naturen och landskapet.

26. Vattenledningssystemet i Augsburg – Tyskland

Vattensystemet i staden Augsburg har utvecklats från 1300-talet och fram till i dag. Systemet inkluderar kanaler, vattentorn, pumpmaskiner, fontäner och vattenkraftverk. Tekniken på platsen har bidragit till att etablera Augsburg som pionjär inom hydraulik.

27. Writing-on-Stone – Kanada

Writing-On-Stone Provincial Park är en park i södra Kanada. Området är fullt av stenar skulpterade av erosion till spektakulära former. Svartsfotindianerna har lämnat inristningar och målningar i sandstenen i området och det anses vara heligt av svartfotsindianerna.

28. Royal building of Mafra – Portugal

30 kilometer nordväst om Lissabon ligger Mafra, en stad som är mest känd för sin kungliga byggnad. Den stora fyrkantiga byggnaden innefattar ett palats, en basilika och ett kloster, och även Cerco-trädgården och jaktparken innefattas i världsarvet.

29. Frank Lloyd Wrights arkitektur från 20-talet – USA

Åtta byggnader runt om USA får symbolisera Frank Lloyd Wrights arkitektur när denna blivit ett världsarv. Byggnaderna ör bland annat Fallingwater i Pennsylvania och Katherine Jacobs House i Wisconsin, samt Guggenheim Museum i New York. Byggnaderna får symbolisera Wrights arkitektur då de innehåller bland annat öppna planlösningar och användande av stål och betong.

Publisert:

LÄS VIDARE