Så reste svenskarna i sommar

Publicerad 2019-08-26

Storstäder som Amsterdam lockade många under sommaren.

Trots en del värmetoppar så blev sommaren inte riktigt som många hade hoppats. Regn och rusk gjorde så att resebokningarna ökade med 23 procent, och det var vissa städer som var extra populära under sommaren.

Sommaren 2019 kommer inte gå till minnet som en speciellt bra sommar. Kanske inte en jättedålig heller, men tillräckligt mycket regn och kyla har funnits för att få svenskarna att boka resor till varmare breddgrader, enligt statistik från Ticket.

– Det avvaktande bokningsbeteendet som vi sett det senaste året fortsatte in i sommaren. Men när sommarvädret inte levererade så ökade efterfrågan på utlandsresor kraftigt, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Resebokningarna ökade med 23,5 procent i jämfört med förra året.

Alanya toppade listan i sommar.

De var sommarens bokningsraketer

Det mest populära resmålet under sommaren var Alanya. Turkiet har tidigare minskat i popularitet på grund av oroligheter i landet, men sedan dess har bokningarna till Turkiet ökat igen. En anledning är växelkursen som gjort priserna fördelaktiga. Det är framför allt Alanya, landets mest populära sol- och badort, som resorna gick till. På andraplats kom Kreta och bokningarna till den grekiska ön har ökat med 11 procent sedan förra året. Men trots att dessa två länder toppar listan, så är de inte bokningsraketerna. Utan den riktiga ökningen står storstäderna för: Amsterdam, Paris och Prag.

– Under sommarens semestrar fördubblades resandet till Amsterdam, en av svenskarnas favoritstorstäder. Även Paris och Prag var mycket populära städer att besöka, och bokningarna ökade kraftigt till respektive metropol, säger Katarina Daniels.

Mallorca har varit en storfavorit i många år, men sommaren 2019 så minskade antalet bokningar till den spanska ön. Anledningen kan vara höjda priser på platsen, men också svenskarnas längtan att uppleva någonting nytt.

– Samtidigt som många svenskar hade förra årets varma sommar i minnet, och chansade på att även årets sommar skulle bjuda på mycket värme, vill många uppleva något nytt på semestern – nya platser och annan matkultur än vår egna. En storstadsresa inom Europa är då perfekt, säger Katarina Daniels.

Mest populära resmålen sommaren 2019

  1. Alanya (3)
  2. Kreta (1)
  3. Amsterdam (ny)
  4. Rhodos (5)
  5. Mallorca (2)
  6. Prag (9)
  7. Paris (ny)
  8. Split (4)
  9. Cypern (6)
  10. Bangkok (7)

Källa: Tickets bokningsstatisk, resor bokade till och med den 18 augusti 2019 med reseperiod den 15 juni – 31 augusti 2019.

LÄS VIDARE