Putins dagliga mål att skapa oreda och kaos

Tänk att vakna upp varje morgon med samma tanke i huvudet. Hur ska jag ställa till med maximalt djävulskap för mina grannar i dag?

Vladimir Putins senaste drag är att bussa flyktingar till gränsen mot Finland som en del av samma hybridkrigföring han testat flera gånger tidigare.

Följ ämnen
Nato

De senaste dagarna har Finland stängt fyra gränsövergångar mot Ryssland. Skälet är ett plötsligt uppsving av illegala migranter från Mellanöstern som på cykel tar sig över gränsen till Finland.

Det är uppenbart att den här trafiken är en del i Rysslands hämnd för att Finland gått med i Nato och ännu ett sätt för Ryssland att försöka destabilisera och skapa kaos i Nato-länder.

Än så länge handlar det om ett förhållandevis litet antal asylsökande men eftersom det i normala fall nästan inte kommer några flyktingar den här vägen överhuvudtaget har Finland valt att agera direkt genom att stänga gränsövergångar.

Gränsen mellan Finland och Ryssland vid Imatra.


Gränsen mot Ryssland är 135 mil lång. Bara de mest nordliga gränsövergångarna är tills vidare öppna. Men flyttar strömmen dit kan även de stängas.

– Risken att situationen eskalerar utgör ett hot mot den allmänna ordningen och rikets säkerhet, hävdar inrikesminister Mari Rantanen. 

Finlands inrikesminister Mari Rantanen.

Finland fruktar en situation liknande den vi kunde se sommaren 2021 längs gränsen mellan Belarus och Polen respektive Litauen. Från att ha varit i det närmaste noll började plötsligt tusentals flyktingar från framförallt Mellanöstern och Afrika dyka upp i skogarna längs de polska och litauiska gränserna mot Rysslands lydstat Belarus.


Regimen i Belarus arrangerade resor från länder i Mellanöstern med enda syfte att använda dessa människor som vapen mot väst. Väl i Belarus kördes de i bussar till gränsen mot Polen och Litauen och uppmanades att den vägen försöka ta sig in i EU. När de motades tillbaka av polska och litauiska gränsvakter vägrade militär från Belarus att låta dem gå tillbaka in på belarusiskt territorium.

Det är uppenbart att det handlade om en hybridkrigföring mot väst som fortsätter än i dag.

Det går inte att bevisa att Vladimir Putin låg bakom men det förefaller sannolikt att Belarus diktator Alexandr Lukasjenko handlade på order från Kreml. Putin hade året innan räddat Lukasjenko från att störtas i en folklig resning och denne står sedan dess i stor tacksamhetsskuld till Putin.

Alexandr Lukasjenko.

Kreml vet att flyktingfrågan är oerhört känslig inom EU. Ingenting har skapat sådan oro och instabilitet mellan EU-länder som migrantströmmarna. Trots åratal av försök har länderna inte lyckats enas om en gemensam migrationspolitik av det enkla skälet att de flesta länder numera är mycket negativa till att ta emot flyktingar och migranter.


För Putin är det ett utmärkt tillfälle att försöka skapa kaos och samtidigt peka på västs dubbelmoral när man säger sig värna asylrätten men samtidigt motar bort människor som försöker ta sig in från Ryssland och Belarus.

Ryssland har dessutom redan tidigare i mindre skala testat samma sak under den stora flyktingkrisen 2015-16. Plötsligt dök det upp tusentals flyktingar som cyklade över gränsen från Ryssland till Nordnorge. Även då var det uppenbart att migranterna bussats till norra Ryssland för att skapa oreda vid gränsen till ett Nato-land.

Vladimir Putin.

Som en markering av vad Ryssland kunde göra och som ett svar på de sanktioner som väst införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim 2014.

Trafiken upphörde i slutet av 2015 lika abrupt som den börjat. Ännu ett bevis för att Ryssland kan vrida av och på migrantströmmen som en kran.


Ryssland har under Putins senare år vid makten spelat rollen som en enda stor ”wrecking ball” som skapar kaos överallt där man sätter sin fot.

I stället för att bygga upp sitt eget land och skapa välstånd för sina egna medborgare har Putin dragit in dem i ett meningslöst krig där samhället förvandlats till en krigsekonomi.

Invasionen av Ukraina är dessutom så här långt ett enda stort misslyckande och inget tyder på att Ryssland kan bryta dödläget längs den långa fronten.


När Ryssland inte kan vinna i Ukraina koncentrerar man sig istället på att försöka skapa så mycket oreda som möjligt i väst. Det handlar om cyberattacker, desinformationskampanjer, valpåverkan och lönnmord. Och skapa flyktingströmmar.

Putin verkar använda all sin kreativitet till att försöka ställa till problem för väst. Kanske inte så konstigt eftersom väst gör allt för att hjälpa Ukraina att stå emot den ryska aggressionen och vinna kriget. Men ändå så tragiskt.

Putin tvingar även sina europeiska grannar att lägga stora summor på militär upprustning som tidigare kunde användas till mer samhällsnyttiga ändamål.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Sverige i augusti.

Värst utsatt är naturligtvis Ukraina. President Zelenskyj hävdar att Ryssland redan byggt upp ett lager av kryssningsmissiler för att under vintern slå ut el, värme och dricksvatten för ukrainska medborgare. Ren terrorverksamhet mot civila vars syfte är att skapa lidande och undergräva stridsmoralen.


Jag undrar hur Putin mår när han vaknar varje morgon och tänker på all död och allt elände han sprider.