Hårt pressad Netanyahu gör helomvändning

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister är hårt pressad att inleda förhandlingar om en palestinsk stat.

Då lägger Benjamin Netanyahu istället fram ett förslag om en längre vapenvila i utbyte mot frisläppandet av gisslan.

Allt för att skifta fokus men utan att göra slut på kriget.

Följ ämnen
Gaza

Kriget i Gaza är inne på sin fjärde månad. Under hela tiden har Netanyahu hårdnackat avvisat alla krav på vapenvila med motiveringen att det skulle stärka Hamas och underminera Israels ”totala seger”.

Den tillfälliga vapenvila som rådde under en vecka i slutet av november kallade han en stridspaus.

Så när Israel nu lägger fram ett förslag om en längre vapenvila är helomvändningen resultatet av en oerhört hård press både från USA, Europa och den inhemska opinionen i Israel.


Kriget har på många sätt gått i stå. Trots en enorm militär överlägsenhet har Israel inte lyckats besegra Hamas.

Istället har Israel fått stenhård kritik för att man i sin krigföring inte tar tillräcklig hänsyn till civilbefolkningen i Gaza som inte har någonstans att fly. Gränserna åt alla håll är stängda.

Av de över 25 000 palestinier som den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza uppger har dödats så här långt är över 10 000 barn.

Israel har slagit ut en stor del av sjukhusen i Gaza med motiveringen att de använts av Hamas för att genomföra attacker mot Israel.

Svält breder ut sig i tältlägren. Gaza är helt enkelt en pågående humanitär katastrof i stor skala.


Ovanpå detta driver USA, EU och många andra på för att det måste finnas en plan för en lösning på Israel-Palestina konflikten när kriget väl är över.

Alla utom Israel verkar vara eniga om att det enda sättet att skapa en varaktig fred är att skapa en palestinsk stat av de områden som Israel i dag ockuperar, Västbanken och Gaza.

President Biden talade i telefon med Netanyahu i fredags och tryckte då på för förhandlingar om en palestinsk stat. När han efter samtalet svarade på frågor från journalister hävdade han att Netanyahu inte nödvändigtvis motsätter sig en sådan lösning. 

Varpå Netanyahu snabbt gick ut och förklarade att en palestinsk stat skulle utgöra ett existentiellt hot mot Israel. Kort efter det läckte uppgifter ut om att Israel föreslagit en två månaders lång vapenvila i utbyte mot frisläppandet av de 136 i gisslan som Hamas fortfarande håller, varav 28 är döda.


Netanyahu vill helt enkelt skifta fokus från kraven på en palestinsk stat och en slutgiltig lösning på Palestina-konflikten till det pågående kriget. Även om det innebär att Israel måste gå med på en vapenvila.

Till detta finns också inrikespolitiska skäl.

De anhöriga till gisslan har trappat upp sin kampanj för att tvinga fram en ny vapenvila. I går stormade en grupp Knesset, Israels parlament, med krav på att regeringen måste skifta fokus från att besegra Hamas till att få gisslan fri.


Dessutom lider Israel svåra förluster i kriget. I går dödades ett 20-tal israeliska soldater i vad som verkar ha varit ett bakhåll av Hamas.

Netanyahu är pressad från alla håll. Samtidigt vill han hålla igång kriget. Han vet att i samma ögonblick som kriget tar slut kommer kraven på hans avgång att nå orkanstyrka.

Därför är ett av villkoren i det israeliska förslaget att den långa vapenvilan inte innebär att kriget är slut, även om Israel lovar att dra ner på intensiteten i striderna och dra tillbaka stridsvagnar och soldater från stora befolkningscentra i Gaza. Det skulle låta exempelvis invånarna i norra Gaza återvända till sina hem. Eller det som återstår av dem.


Hamas har ännu inte svarat på Israels förslag. Tidigare har man sagt att man bara är beredd att släppa gisslan om Israel avslutar kriget. Hamas är dock hårt pressade militärt och en vapenvila på två månader är så lång att den ger den terrorstämplade gruppen en välbehövlig frist samtidigt som den minskar lidandet för palestinierna i Gaza, varav många är kritiska mot Hamas för följderna av deras terrorattack mot Israel den 7 oktober förra året.

Israel tror därför att Hamas via medlarna Egypten och Qatar, kan tänka sig gå med på en längre vapenvila och frisläppande av gisslan mot palestinska fångar som hålls av Israel.

Netanyahus plan är att han sedan ska kunna återuppta kriget mot Hamas och därmed skjuta kraven på en palestinska stat på framtiden.