Turboeffekten som lyfter sossarna

Andersson och kontrasten till Löfven bakom medvinden – men för hur länge?

Magdalena Andersson har fått en flygande start som partiledare och statsminister.

Det beror på egna meriter. Och på Stefan Löfven.

Men hur långe håller turboeffekten i sig?

I dag hålls valårets första partiledardebatt. Det är samtidigt debut för Magdalena Andersson i det sammanhanget.

”Magda” har nu varit partiledare i tio veckor och statsminister i sex. Under denna begränsade tid har den politiska kartan delvis ritats om.

Efter att länge, med undantag av ett kort uppsving under coronapandemins första månader, slagits i motvind ökar stödet för Socialdemokraterna.

Sedan Stefan Löfven i augusti meddelade att han skulle avgå har stödet för S ökat med 4,6 procentenheter till 29,2 procent av väljarna. Det är nära en procentenhet mer än det senaste valresultatet.

Men även S-ledarens personliga förtroende hos väljarna är i dag ett helt annan än på Löfvens tid.

Andersson seglade direkt upp på i topp av partiledarnas förtroendeliga. 51 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne. Det är en siffra som Stefan Löfven inte ens var i närheten av under sitt decennium som partiledare.

Hur ska denna snabba scenförändring förklaras? En del beror givetvis Magdalena Anderssons personliga kvalifikationer.

Hon uttrycker sig rakt och begripligt. Hennes framställning är ofta pedagogisk, det är lätt att följa med i hur hon tänkt. Dessutom ger Magdalena Andersson ett handlingskraftigt intryck. Som om det inte bara kommer att levereras ord utan också action.

Det är en del av förklaringen. Den andra är Stefan Löfven.

Kontrasten mellan dem gör att Magdalena Andersson framstår i bättre dager än hon annars skulle göra.

Han var svårbegriplig, bytte ämne mitt i en mening och lyckades aldrig särskilt bra men sin kommunikation. Han utstrålade inte heller dådkraft utan kunde framstå som lite tafatt. Liksom på fel ställe.

Detta har gynnat Magdalena Andersson. Eller snarare bilden av henne. Kontrasten kan göra att hon framstår som lite bättre än hon är.

Men hur länge varar turboeffekten? Inte ända fram till valdagen den 11 september, det tror jag att man kan vara ganska säker på.

Förmodligen inte mer än ett par veckor till. Minnet är kort och Löfven känns redan mycket avlägsen trots att han lämnade uppdraget som statsminister 30 november.

Därefter måste Magdalena Andersson börja leva enbart på egna meriter. Det kan räcka. Men behöver inte göra det.

Men, invänder den minnesgode, allt har väl inte varit en dans på rosor för den nyvalda partiledaren och statsministern?

Nej. Regeringen sprack timmarna efter hon valts till statsminister av riksdagen. Efter bara sju timmar tvingades hon avgå för att väljas om efter bara några dagar.

Flera av de nya statsråden hamnade direkt i blåsväder för gamla försyndelser, bland annat obetalda räkningar som gått till kronofogden och för en eventuell hitlerhälsning.

Det snabbt försämrade säkerhetsläget i Europa och ryska krav på att bestämma över suveräna länders utrikes- och säkerhetspolitik är en prövning. Liksom den snabbt ökande smittspridningen av coronaviruset.

Men i sammanhanget är det inte så viktigt. Magdalena Andersson valdes för att klara en överskuggande arbetsuppgift – öka stödet för Socialdemokraterna i nästa val. Det förra var det sämsta sedan Sverige blev en demokrati och ett nytt bottenrekord låg i korten.

På den punkten har det hittills gått ganska bra för Andersson. Tack vare turboeffekten.


Uppdatering 220114: Statsminister Magdalena Andersson har covid-19

 

Statsminister Magdalena Andersson (S)

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.