Sympatikriget hårdnar efter sjukhusattacken

Raketen mot sjukhuset påstås ha dödat någonstans mellan 300 och 500 civila gazabor.

Oavsett vem som låg bakom attacken mot sjukhuset i Gaza riskerar Israel att förlora en del av den sympati i omvärlden som strömmat mot landet efter Hamas brutala attack mot civila israeler.

Arabvärlden har redan bestämt sig för att det var Israels fel.

Något som ökar risken att en andra front öppnas i kriget och minskar chansen att Joe Bidens besök kan gjuta olja på vågorna.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Ordkriget om vem som avlossade raketen som påstås ha dödat någonstans mellan 300 och 500 civila gazabor som befann sig vid al-Ahli sjukhuset är redan i full gång.

Naturligt nog utgick de flesta omedelbart ifrån att det var en israelisk attack, krigets enskilt dödligaste hittills, som i bästa fall var ett misstag, i sämsta fall en medveten handling.

Israel hävdar dock att man har bevis för att det var Islamiska Jihad, en organisation som vid sidan av Hamas deltar i raketbeskjutningen av Israel, som avlossat raketen som fallerade och träffade sjukhuset med katastrofala följder.

Stor ilska i arabvärlden

Israel har bland annat publicerat en ljudinspelning som man hävdar är ett samtal mellan två Hamasoperatörer som säger att raketen avfyrades från en gravplats bakom sjukhuset. Israel hävdar också att Hamas medvetet överdriver dödstalen som är svåra att få bekräftade av oberoende källor.

En internationell undersökningskommission är det enda som kan presentera en oberoende sanning som går att lita på. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz hör till dem som redan krävt en sådan. Frågan är dock hur internationella experter ska kunna få tillgång till sjukhuset mitt under brinnande krig.

Frågan är också hur stor roll sanningen egentligen spelar när den möjligen går att slå fast om några veckor eller månader.

Ilskan i arabvärlden över attacken är stor. Redan i går kväll genomfördes omfattande demonstrationer i bland annat Libanon och Jordanien där folkmassor ropade ”Död åt Israel, död åt USA”.

I ett slag har omvärldens sympati förbytts i osäkerhet eller vrede riktad mot Israel.

Ställde in toppmöte

Regeringarna i ett antal arabländer, däribland de mer moderata Egypten, Jordanien och Saudiarabien lade snabbt skulden på Israel.

President Sisi, kung Adullah och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ställde omedelbart in ett planerat toppmöte i Jordaniens huvudstad Amman med USA:s president Joe Biden som i dag besöker Israel.

För Bidens försök att lugna ner stämningen och minska spänningarna i området kom sjukhusattacken med sämsta möjliga tajming.

Hizbollah, Irans proxymilis i Libanon, försöker att ytterligare piska upp stämningen genom att deklarera en ”vredens dag”.

Rädslan är att sjukhusmassakern ökar risken för att det öppnas en andra front i kriget. Hizbollah har redan attackerat norra Israel med raketer men ännu inte på allvar gått in på Hamas sida. 

Ett skäl till varför många även utanför arabvärlden ställer sig skeptiska till Israels förnekanden av skuld är att det hänt flera gånger tidigare att den israeliska militären förnekat inbladning i olika dåd bara för att i slutänden erkänna att det var de som låg bakom.

Människor i Marocko protesterar efter bombningen av sjukhuset.

Kriget skiftar ansikte

Så var det exempelvis när den kvinnliga palestinska journalisten Shireen Abu Akleh från kanalen Al-Jazeera sköts ihjäl i maj förra året medan hon bevakade en israelisk militäroperation på Västbanken.

För Israel innebär sjukhustragedin, oavsett skuldfrågan, att man förlorar det momentum man haft i omvärlden där förståelsen för en Israelisk hämnd mot Hamas varit stor. Israel har känt att man den här gången därför kan gå länge än i tidigare krig för att ”utrota fienden”.

Det har vi sett i de oerhört kraftiga bombningar som redan skett mot Gaza och där en och annan Hamasledare strukit med men där det framförallt är civila palestinier som dödats, däribland hundratals barn.

Nu har omvärldens sympati i ett slag förbytts i osäkerhet eller vrede riktad mot Israel.

Kriget har skiftat ansikte från ett narrativ där Hamas är skurken och Israel offret till ett läge där även Israel riskerar att få en skurkroll. 

Omvärldens sympati

Detta redan innan någon markoffensiv kommit igång.

Israels dilemma är att man blivit angripen av en fiende som man inte lätt kan slå tillbaka mot. Bombningar från luften hjälper inte mot det tunnelsystem där Hamas har sina ledningscentraler, vapenförråd och där många av gruppens krigare gömmer sig.

Då krävs trupper på marken som fysiskt kan gå in i tunnlarna. Men i en sådan operation riskerar även många civila att dödas som inte kunnat eller velat lyssna på Israels uppmaning att fly till södra Gaza.

Kriget för omvärldens sympati är minst lika viktig som de militära operationerna. Särskilt för Israel som är den starkare parten och riskerar att deras egna allierade i USA och Europa till slut säger att nu får det vara nog. Självförsvar eller inte.

Kanske var det därför Netanyahu motvilligt gick med på att släppa in humanitär hjälp till södra Gaza för att undvika den humanitära katastrof som är under uppsegling där.

Att föra in mat, vatten och mediciner var ett starkt önskemål från Biden. Så starkt att Netanyahu inte kunde säga nej.