Dagen efter mordet i Sätra vittnar skotthålen

Skotthålet i dörren är ett vittnesmål så gott som något.

Qussay Alzuhairi, kioskägaren, säger att han vill flytta sin verksamhet, helst till Södermalm, till lugn och ro och någon form av trygghet.

Det är tidig tisdag eftermiddag i Sätra centrum och det har snart gått ett dygn sedan en ung man sprang för sitt liv genom kiosken, jagad av andra unga män, ett skott brann av, han sprang vidare, livet tog slut i en pöl av blod längre ner i korridoren.

– Jag hade jobbat klart och åkt hem då det hände. Men en av mina anställda var här, han har sagt att allt gick så fort, berättar Qussay Alzuhairi.

Filmerna från kioskens fyra övervakningskameror har polisen tagit hand om. Rimligen är de viktigt material i utredningen. Kanske blir de rent av lika viktiga som de rörliga bilderna från ett mord på uteserveringen runt hörnet härom året var.

Kioskägaren Qussay Alzuhairi, 38.

Qussay Alzuhairi flydde från Bagdad 2007. Saddam Hussein, diktatorn, hade störtats och hängts, kaos rådde i Irak.

Han kom till ett fredligt land i norra Europa. Här fanns släktingar och vänner. Här rådde fred.

Han är 38 år, har träffat en kvinna, fått barn, den lilla familjen bor i Hallunda.

Stockholm har blivit sämre. Men de som säger att krig har brutit ut vet inte vad de pratar om. Krig är någonting mycket värre än det som pågår här.

Några har lagt blommor och tänt ljus utanför gallerian, en scen vi har tvingats vänja oss vid, det är tidig augusti, men regnet och blåsten för tankarna till oktober och en vinter som väntar på att omsluta oss i sitt mörker.

Två präster, Camilla Matzon och Yonas Tamiru, står och huttrar. De berättar att kyrkan i Skärholmen hållit extra öppet efter mordet.

Ingen har sökt sig dit för enskilt samtal, men fler ljus än vanligt har tänts.

Prästerna Camilla och Yonas har hållit kyrkan öppen. Men ingen har kommit dit.

Kanske var den mer välbesökt förra gången jag var här, i Stockholms första inomhuscentrum, invigd 1965, på sin tid höjden av modernitet, nu förfallen, lokaler står tomma.

Då, i april 2019, hade två unga killar hittats nakna och mördade i en källare runt hörnet. Någon kväll senare sköts ytterligare en ung man ihjäl några kvarter längre bort i vad som antogs vara ett hämndmord.

Dåvarande inrikesminister Mikael Damberg åkte ut hit med pressen i släptåg och sa alla de där sakerna om nya lagar och fler poliser som även justitieminister Gunnar Strömmer fick ur sig då han i början på sommaren besökte Farsta efter och adresserade de mord som just den dagen dominerade rubrikerna.

Sätra centrum, en tisdag i augusti 2023.

Då gläfste högern på den socialdemokratiska regeringen för att morden inte upphörde. Nu gläfser vänstern på den borgerliga regeringen för att morden inte upphör.

Makten kommer och går, den intellektuella ohederligheten består.

 

Qussay Alzuhairi hade tidigare en livsmedelsaffär. Men det var för slitigt. Tidig morgon till sen kväll sex dagar i veckan. Tobakskiosken genererar inte lika mycket pengar, men han behöver i gengäld inte jobba lika mycket.

– Jag tjänar tillräckligt för att försörja familjen. Och jag jobbar inte längre 15 timmar om dagen.

Dagen efter mordet: En ensam polisbil på plats utanför gallerian.

Sätra är, med svenska mått mätt, fattigt. Den genomsnittliga årsinkomsten är 290 000 kronor. Motsvarande siffra för hela Stockholm är 431 000.

För några år sedan beslöt Stockholm stad att riva den trånga och mörka centrumbyggnaden. Den skulle ersättas med ett utomhustorg. Men ingenting har hänt.

”Ett modernt köpcentrum med butiker och restauranger i en expansiv stadsdel”, påstår Sätra centrums hemsida.

Jag tar spiraltrappan upp till övervåningen. Där ligger en skönhetssalong. Övriga lokaler är igenbommade.

En man drar en barnvagn fram och tillbaka. Inga andra människor syns till. En dörr står på glänt. Jag kikar in. Det visar sig vara en toalett i akut behov av städning.

Nyheterna avlöser varandra i mobilen.

Rättegången om mordet inne på Emporia i Malmö har inletts. Åtal väcks för mord i Hammarby sjöstad i Stockholm. Åklagare begär förlängd häktningstid för tre unga personer som misstänks ha dödat och dumpat en man i ett naturreservat utanför Enköping.

Sant är att flesta av gängens dödliga uppgörelser inte klaras upp. Men lika sant är att polisen inte misslyckas i den utsträckning man kan få intryck av genom att lyssna på det offentliga samtalets eviga klagan.

Fyra unga män har anhållits för Sätra. Möjligen är även detta mord på väg att klaras upp; bevis är en färskvara och tidiga gripanden med hyfsad styrka i indicierna är positiva tecken.

 

Ababil asiatiska matvaror lockar med extrapriser, på pizzerian sitter några lokala förmågor och dricker öl, två äldre damer med rullator passerar, passerar gör även ännu en händelsfattig och regnig och grå sensommareftermidag någonstans i Sverige.

En ung tjej som inte vill berätta vad hon heter betraktar blommorna och ljusen. ”Folk här i Sätra känner varandra. Jag vet vem han var. Det är så sorgligt.”

 

Qussay Alzuhairi suckar och säger att Stockholm har blivit kallare och hårdare under de 15 åren han bott här.

– Men det har faktiskt varit lugnare här inne i centrum på senare tid. Polisen är här oftare.