Regeringen får skylla sig själv

De lovade mer än som gick att hålla

Antingen förde regeringen väljarna bakom ljuset om elprisstödet.

Eller också är de inkompetenta.

Jag vet inte vilket som är värst.

Regeringen pressas från allt fler håll om elprisstödet.

I slutet av veckan stängs reaktorn i Oskarshamn tre som står för åtta procent av Sveriges elproduktion i tio dagar. Reparationen av Ringhals 4 drar ut på tiden och blir inte klart förrän i slutet av februari enligt nuvarande prognos. Samtidigt blåser det måttligt eftersom det är kallt.

På Ringhals kärnkraftverk i Halland är reaktor 4 under reparation. Samtidigt stängs reaktorn i Oskarshamn – mitt under brinnande elpriskris.

Elpriserna är med andra ord på väg upp – samtidigt som väljarna inte har fått det utlovade elprisstödet.

Det är regeringens ena missnöjesflank. Den andra är det interna missnöjet, främst inom Moderaterna. Regeringen är deras måltavla för ett lågintensivt protestkrig mot utformningen av elprisstödet.

För regeringen är det extra alarmerande att epicentrum för protesterna är moderater i Skåne, en av Moderaternas bättre regioner.

– Ynkligt, är domen från Christian Sonesson, kommunalråd (M) i Staffanstorp.

Christian Sonesson, kommunalråd (M) i Staffanstorp, är kritisk till regeringen Kristerssons hantering av det utlovade elprisstödet.

Hans bror Carl Johan Sonesson, ordförande (M) i styrelsen för Region Skåne, känner sig som att han lurat väljarna. Det antydde han i SVT:s Agenda i söndags.

– Det stöd som regeringen nu har presenterat är trots sin frikostighet långtifrån det vi gick ut och lovade i valet.

– Det är långt i från det vi hade på valaffischer och som vi basunerade ut kanaler i valrörelsen. Det måste man vara ärlig och tillstå, sade han också.

Men regeringen har sig själv att skylla.

Det de lovade i valet var helt orealistiskt. Det hade kostat ofantliga summor.

Det visste de inblandade partierna om. Om de inte gjorde det är det en nästan lika stor skandal. Då förde de inte bara väljarna bakom ljuset utan är dessutom inkompetenta.

Blivande finansministern Elisabeth Svantesson (M) skissade ett par veckor före valet på hur ett M-märkt högkostnadsskydd för hushällens elpriser skulle kunna se ut.

Hon sade att hon såg framför sig ett högkostnadsskydd på 75 procent av den elkostnad som översteg en krona per kilowattimme. För en normal villa skulle det bli omkring sig 6 000 kronor i månaden, hävdade Svantesson.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) verkar ha lovat runt men hållit tunt?

I rättvisans namn ska nämnas att i ett dokument som Moderaterna publicerade ungefär samtidigt gavs inga sifferexempel. I det lovade man att återkomma till väljarna i den frågan.

Men muntligt lovade alltså Svantesson runt. Och har hållit tunt.

Hennes löfte motsvarar 72 000 kronor om året för en normalvilla. Eller 26 miljarder i månaden är staten om jag räknat rätt och systemet utnyttjas fullt ut.

Självklart är det, var det och förblir det helt orealistiskt. Den elpriskompensation som nu håller på att sjösättas kostar omkring 50 miljarder på årsbasis och ger ungefär 10 000 per år för en villa i elområde tre.

Energiminister Ebba Busch (KD) hävdar att regeringen övergav det elprisstöd som de lovat väljarna för att det som Svenska kraftnät, statens stamnätsbolag, föreslog var bättre. Pengarna betalas ut retroaktivt och driver inte konsumtion och kostnader, sade hon.

Det är kvalificerat skitsnack. Från början till slut.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe under en pressträff.

Den idé som nuvarande regeringen ville se förverkligad i sin valretorik var ohållbar och de borde vetat om det.

  • De blivande regeringspartiernas löfte om ett högkostnadsskydd saknade all form av ekonomisk realism. Det var helt enkelt superdyrt, mångdubbelt dyrare än det som nu är aktuellt .
  • Det har aldrig varit aktuellt att betala ut pengar innan elen konsumeras. Som tur är.

Elprisstödet kommer att förfölja regeringen under lång tid.

De som bor i Norrland får inte en enda krona. De som använder mycket el får mer än de som försöker hushålla. Hur vinterns förmodat skyhöga räkningar ska kompenseras är oklart.

Alla är missnöjda. Ingen är nöjd.

Alla är missnöjda. Ingen är nöjd. Härvan kring elprisstödet lär förfölja regeringen under lång tid.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.