Ny elprissmäll när Ringhalsstopp förlängs

Publicerad 2022-12-02

Återstarten av kärnreaktorn Ringhals 4 försenas.

Det kommer att leda till större prisskillnader mellan Sveriges elprisområden, säger Johan Sigvardsson, elprisexpert på Bixia.

– Marginalerna var små redan innan. Nu är de ännu mindre, om ens några, för februari.

Under fredagsförmiddagen kom beskedet om att kärnreaktorn Ringhals 4 inte kan tas i bruk igen den 31 januari som tidigare aviserat.

”Tidplanen har uppdaterats, och vårt besked är att återstarten flyttas från 31 januari till 23 februari”, sa Björn Linde, vd för Ringhals, i ett pressmeddelande, enligt TT.

Ringhals 4 (R4) stängdes ner i september efter skador på en tryckhållare, och repareras nu.

”Reparationen är komplex att genomföra. Alla tillgängliga resurser arbetar hårt”, sa Björn Linde.

Kan ta längre tid

Beskedet fick elmarknaden att reagera direkt. Förväntan på elpriset, den så kallade terminen, för februari steg med ungefär 20–30 öre per kilowattimme (kWh), berättar Johan Sigvardsson, som följer marknaden för elhandelsbolaget Bixia. Terminen ligger bland annat till grund för fastpriskontrakt.

Han tror inte att det går att räkna med Ringhals 4 under februari månad. Reparationen är, som Björn Linde, konstaterade, komplex.

– Det kan ta ännu längre tid. Det här kan påverka mars-terminen, säger Johan Sigvardsson.

Ringhals 4.

Prisskillnader kan öka

Följden av att R4 är stoppad blir att prisskillnaderna mellan Sveriges elprisområden kan öka, framförallt vid kallt väder.

Det beror på att överskottet från norra Sverige, elområde 1 och 2, skickas söderut till elområde 3 och 4. Utan Ringhals-reaktorn, som ligger i elområde 3, blir det alltså ännu mindre el att räkna med i södra Sverige, och mer el behöver överföras.

– Blir det väldigt kallt blir det kärvt. Att vi klarat oss så bra utan reaktorn hittills beror på att det varit så milt väder och därmed mindre efterfrågan på el. Blir det stor efterfrågan på grund av kallt väder behöver vi vartenda kilowattimme. Det ökar förmodligen importbehovet, och då får vi den europeiska kontinentens priser.

Risker vid förlängning

Ovanpå detta kom i veckan beskedet från Oskarshamns kärnkraftverk att Sveriges största reaktor, O3, måste stoppas för reparation. Det planerade stoppet väntas pågå under nio dygn, mellan fredag den 9 december och söndag den 18 december.

Det beskedet, tillsammans med kyligare väder, påverkar december månads elpriser.

Och som synes kan reaktorstopp förlängas, och det kalla vädret väntas fortsätta över vintern. Skulle både O3 och R4 vara stoppade under en längre tid när det samtidigt är vinter i Sverige kan priserna bli riktigt dyra.

– Marginalerna var små redan innan. Nu är de ännu mindre, om ens några, för februari, säger Johan Sigvardsson.

– Det får i princip inte bli något mer strul med någon kärnkraftsreaktor nu. De marginalerna finns inte.

Vad händer då?

– Då blir vi importberoende i stället för att exportera el, som vi nästan alltid gör. Då är vi helt utlämnade till vad priset är på kontinenten.