Hamas styr om det blir nya stridspauser

Palestinier evakuerar skadade efter israeliska attacker i Rafah på Gazaremsan, 1 december.

De återupptagna striderna i Gaza är en katastrof för civilbefolkningen som nu åter lever varje dag med livet som insats.

Men mycket talar för att det kan bli fler stridspauser. Det är Hamas som styr hur det blir.

Följ ämnen
Israel

Det är okänt varför Hamas inte gav Israel ytterligare en lista med tio ur gisslan som de var villiga att släppa i utbyte mot ett fortsatt eld upphör och fler frigivna palestinska fångar.

När Israel inte fick några fler namn beslöt man att återuppta kriget när deadline gick ut fredag morgon.

Israel hävdar också att Hamas skjutit åtminstone en raket mot Israel och därmed brutit vapenvilan.

En möjlig förklaring till Hamas handlande är att man vill hålla Israel på halster. Trycket från den israeliska befolkningen är hårt på premiärminister Netanyahu att få loss fler ur gisslan.

Israels president Benjamin Netanyahu.

Hamas vill visa sin makt genom ett avbrott i den snart veckolånga strömmen av gisslan som kommit ut från Gaza till stor glädje för de anhöriga men också för hela det israeliska samhället. Gruppen vill utnyttja de få möjligheter man har att sätta tryck på Israel.

Men det kan också vara så att Hamas har svårt att få fram fler ur gisslan som är i livet och som inte är israeliska soldater. Soldaterna utgör den mest värdefulla delen av gisslan för Hamas och den man vill spara till sist. Terrorgruppen vet att man kan få ut många fler palestinska fångar från israeliska fängelser och andra eftergifter än när man släpper civila.

Yahya Sinwar, en av ledarna för Hamas militära gren var en av över tusen fångar som Israel släppte 2011 i utbyte mot en enda tillfångatagen israelisk soldat.

Vi vet sedan tidigare att det var fler grupper än Hamas som tog sig över gränsen till Israel under terrorattacken den 7 oktober och kidnappade människor. I de massiva bombningarna som följde på Hamas attack var det svårt att ha kontroll över vart alla ur gisslan tog vägen.

Yahya Sinwar släpptes 2011.

En annan tänkbar men inte lika sannolik förklaring är att många ur gisslan dödades under de dryga sex veckor som Israel bombade intensivt i Gaza. Hamas kanske inte har över hundra gisslan kvar att växla ut.

Men man ska absolut inte utesluta möjligheten att det kan bli fler stridspauser. Israel kommer att gå med på det ifall de ser chansen att få ut fler ur gisslan.

Uppgifter från regionen gör gällande att samtalen mellan Israel och Hamas fortsätter genom medlarna i framförallt Qatar.

Parterna spelar ett högt spel.

Hamas är de som har mest att tjäna på nya avbrott i striderna. Militärt att de totalt underlägsna Israel. Deras enda chans är olika former av gerillakrigföring.

För Hamas gäller det att på något sätt överleva och övervintra tills Israel inte längre orkar fullfölja sitt mål att helt krossa terrorgruppen. Hamas hoppas fortfarande att ett långt krig ska leda till att allierade Iranstödda grupper som Hizbollah i södra Libanon på ett mer avgörande sätt ska attackera Israel från norr och därmed skapa ett tvåfrontskrig.

Trots sitt militära övertag blir det återupptagna kriget nu betydligt svårare för Israel. Man har i praktiken tagit över norra Gaza där 60 procent av bostadshusen uppges vara sönderbombade.

I samband med det har stora delar av civilbefolkningen flytt till södra Gaza. På uppmaning av Israel. Där finns nu sannolikt också stora delar av Hamas styrkor och ledare.

Men med uppskattningsvis 1,7 miljoner människor samlade på en mycket liten yta blir det omöjligt för Israel att föra samma bombkrig i södra Gaza som man gjort i de norra delarna. Gör man ändå det kommer de civila offren att öka dramatiskt och därmed också den internationella kritiken mot Israel för krigsbrott.

Om Israel inte kan bomba måste man ge sig in i städerna och möta fienden i närstrider. Det innebär en dramatiskt ökad risk för större förluster. Något som kan bli en svår belastning för Netanyahu.

För civilbefolkningen är de förnyade striderna sällsynt dåliga nyheter. Under sex dagar har de kunnat röra sig utomhus för att köpa mat och ordna bränsle utan att riskera livhanken. Mängder av humanitär hjälp i form av bland annat mediciner, livsmedel och hygienartiklar har förts in med lastbilar över gränsen från Egypten. Nu kommer hjälpen att sina och varje dag blir åter en dag fylld av dödsskräck. Redan har över 14 000 palestinier dödats och många fler skadats.

På ett sätt är det ingen överraskning att kriget drar igång igen. Premiärminister Netanyahu har hela tiden deklarerat att det bara handlat om en paus i striderna så att så många som möjligt ur gisslan kan bli fria. Målet står kvar att helt krossa Hamas och omöjliggöra att de någon gång i framtiden ska kunna attackera Israel igen.

Men så länge Hamas håller israeliska medborgare har regeringen ett dubbelt tryck på sig. De måste också se till att gisslan kommer hem.

LÄS VIDARE