Röda fältets försvinnande avslöjar det verkliga problemet

Under lördagen uppmättes för första gången en temperatur på två grader över förindustriella nivåer.

Lördagen var en historisk dag – för första gången sprängde vi två grader.

I ett Brasilien plågat av hettan tvingades Taylor Swift ställa in en konsert.

Det röda fältet som försvunnit i Arktis skvallrar om en obehaglig utveckling.

Det är märkliga dagar. I Brasilien har hettan varit så intensiv att världsstjärnan Taylor Swift tvingats ställa in en konsert. ”Säkerheten och välmåendet för mina fans, mina artiskollegor och mitt team kommer alltid först”, sa sångerskan i ett uttalande, efter att ett av hennes fans, en ung kvinna, dött inför en av konserterna i Rio de Janeiro.

Brasiliens meteorologiska institut har återkommande registrerat temperaturer över 40 grader, med 42,6 som högst för just Rio. Brasilien har, som stora delar av resten av världen, fått se temperaturrekorden falla på löpande band de senaste månaderna.

Samtidigt väcks rapporter från sommaren till liv, om att Taylor Swift toppar listan över kändisar som flyger mest med privatjet och därmed släpper ut mest koldioxid. Det brittiska hållbarhetsföretaget Yard hävdade att superstjärnans jetplan lyfte 170 gånger mellan 1 januari och 19 juli vilket resulterade i utsläpp på 8 293 ton – 1 185 gånger mer än det årliga genomsnittet för en världsmedborgare.

Så kan också klimatdilemmat beskrivas i en enda bild.

Taylor Swift under en konsert i Chicago i juni.

Två grader överspelat

Samtidigt kom i veckan en rapport – State of the cryosphere – om hur viktigt det är att vi håller i 1,5-gradersmålet.

Två grader, det som sattes som övre gräns i Paris, kommer att leda till omfattande, irreversibel havsnivåhöjning från jordens inlandsisar, menar de 60 forskarna bakom sammanställningen.

Ett övertygande antal nya studier pekar alla mot att tröskeln för att utvecklingen ska skena iväg för både Grönland och delar av Antarktis ligger långt under två grader.

Vid två grader kan vi förvänta oss en havsnivåhöjning på lång sikt på mellan 12–20 meter.

Passerat en tröskel

Därmed har landskapet förändras. Kulisserna är bortsvepta och det syns redan tydligt. I rapporten redogör man för hur isen i Arktis tappat i tjocklek de senaste 30–40 åren.

Ta en titt på kartorna över Arktis här i artikeln. De röda fälten visar is äldre än fyra år – för 35 år sen var den dominerande, nu finns bara smulor kvar.

I stället utgörs nu tre fjärdedelar av den arktiska havsisen av förstaårsis som till stor del smälter varje sommar; den ”äldre” is som finns är bara mellan ett och tre år gammal i genomsnitt.

Den arktiska havsisen passerade en tröskel redan 2005–2007, då hälften av Arktis tjocka fleråriga is försvann. Den har aldrig återhämtat sig och kommer som det ser ut inte att göra det under överskådlig framtid. Tvärtom.

Även vid låga utsläpp visar de senaste prognoserna en fortsatt havsnivåhöjning i många århundraden. Det är endast ”mycket låga” utsläpp och att man surrar sig vid 1,5 grader som håller de stora istäckena vid liv.

De röda fälten visar is äldre än fyra år i Arktis 1985 och 2022.

Därför är det med bitter ironi man kan konstatera att vi i går för första gången uppmätte en temperatur på två grader över förindustriell tid.

Vi börjar närma oss de temperaturer som rådde under Eem, en varm period mellan två istider som inleddes för 130 000 år sedan. Havsnivåerna var då minst fem meter högre i dag. Detta är den bana vi är inne på, med tanke på att koldioxidhalterna i atmosfären är de högsta på tre miljoner år.

De mycket låga utsläpp som krävs – en peak vid 1,6 grader och därefter sjunkande – innebär att världen måste minska sina utsläpp med 43 procent från 2019 års nivåer till 2030, enligt rapporten State of the cryosphere.

Delade ut vatten

Vid den konsert som Taylor Swift genomförde i Rio de Janeiro, försökte hon från scenen dirigera ut vattenflaskor till behövande i publikhavet. Sen antar jag att hon flög vidare – och vad ska en popstjärna på världsturné göra annat än att flyga världen runt?

Vi är alla mer eller mindre som Taylor Swift, inte minst våra politiker. Säkerheten och välmåendet för våra närmaste kommer alltid först.

Men en vattenflaska i handen kommer inte att räcka långt i framtiden.