Kamp för att överleva kan ha fått Hamas att ändra taktik

Om det stämmer att Hamas planerade ett terrordåd mot Israels ambassad i Stockholm är det en kraftig omsvängning av organisationens taktik.

Hamas är terrorstämplade men brukar aldrig utföra dåd utanför Mellanöstern.

Men det kan också handla om en splittring i organisationen.

Följ ämnen
Gaza

Tajmingen av Israels påståenden är också intressant.

Det kommer samma vecka som den internationella brottmålsdomstolen i Haag tar upp Sydafrikas anklagelser om att Israel begår ett folkmord i Gaza. Israel har givetvis inget emot om uppmärksamheten skiftar från deras eventuella brott till Hamas terrorism.

Man kan inte heller utesluta att Israel ytterligare vill smutskasta och terrorsmeta Hamas i ett läge där den judiska staten får oerhört hård kritik för sin krigföring i Gaza och det oproportionerligt höga antalet civila offer.

Det ligger i sakens natur att Israels uppgifter i det närmaste är omöjliga att kontrollera så länge man inte lägger fram mer bevis.

Noterbart är också att inga svenska, officiella företrädare i det här skedet velat kommentera terroruppgifterna. Inte Säpo, inte justitieminister Gunnar Strömmer och inte utrikesminister Tobias Billström.

Bakom Israels anklagelser ligger de gripanden av misstänkta terrorister som gjordes i Tyskland och Danmark i mitten av december. Redan då gjorde vissa uppgifter gällande att det rörde sig om personer med kopplingar till Hamas och att syftet var att attackera judiska mål i Europa.

Nu hävdar Israel att ytterligare utredningsarbete inom både den israeliska och europeiska underrättelsetjänster gjort att man kunnat fastställa ett antal mål. Men det enda terrormål som Israel namnger är Israels ambassad i Stockholm. Man skickade till och med ut ett pressmeddelande om saken.

Tidigare manifestation utanför Israels ambassad.

Ritat om spelplan

Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober har helt ritat om spelplanen i Mellanöstern. Israels uttalade mål är nu att krossa gruppen och förhindra att de i framtiden ska kunna rikta liknande attacker mot Israel eller fortsätta styra Gaza.

Med det i åtanke så är det inte omöjligt att Hamas är beredda att lägga om sin strategi när det gäller var man utför terrordåd. 

Historiskt har gruppen bara genomfört attacker inne i Israel och på de ockuperande områdena Västbanken och Gaza. Med tanke på att hela Hamas existens nu är hotad är det fullt möjligt att ledarskapet eller delar av det bestämt sig för att ändra sin taktik.

Frågan är dock vad Hamas skulle få ut av att genomföra terrordåd i Europa. Bortsett från att visa att de har kapacitet att slå till mot judiska mål utanför närområdet.

Tvärtom skulle terrordåd utförda i Hamas namn kunna skada det stöd och den sympati som palestinierna och organisationen trots allt fått efter Israels våldsamma bombningar av Gaza. Runtom i världen, inklusive Europa, genomförs varje vecka demonstrationer till stöd för palestiniernas sak. Demonstrationer där man ofta vägrar att fördöma Hamas attack den 7 oktober.

Hamas har via sin talesperson i Beirut avfärdat påståenden om att man planerade en attack mot Israels ambassad i Stockholm. Han anklagare istället Israel för att ”försöka skrämma européer med sådana lögner”.

Hamas förnekande går inte att lita på. Gruppen ljuger ofta om sina förehavanden. Men inte heller de israeliska uppgifterna går att ta för givna.

Hamassympatisörer.

Skiftande sympatier

Förutom att Hamas och Israel befinner sig i ett fysiskt krig mot varandra så utkämpar de också ett propagandakrig där de försöker få internationellt stöd.

Israel för sin rätt att existera som judisk stat inom säkra och erkända gränser.

Hamas för att palestiniernas ska få tillbaka det territorium som de anser orättmätigt togs ifrån dem när staten Israel bildades och som Israel dessutom utökade 1967 med sin ockupation av Västbanken och Gaza. Hamas uttalade mål är att utplåna den judiska staten.

Efter hundra dagar av krig har dödstalen i Gaza stigt till över 24 000 döda, varav den av Hamas kontrollerade hälsomyndigheten i Gaza hävdar att närmare 10 000 är barn.

Dagligen kommer rapporter från FN-representanter i Gaza om hur den humanitära situationen förvärras och en stor del av de dryga två miljonerna invånarna hotas av svält.

Så trots att det var Israel som angreps den 7 oktober har mycket av omvärldens sympatier skiftat till palestinierna.

Det skulle Hamas äventyra om man genomförde terrorattacker i Europa. Men med tanke på att organisationen slåss för sin överlevnad kanske man är beredd att ta den risken. Åtminstone delar av organisationen som är uppdelad i en militär och en politisk gren.

Oro i Mellanöstern, särskilt när det handlar om Israel och Palestina, har en tendens att sprida sig över världen. Inte minst till Europa som i dag har en stor muslimsk befolkning som övervägande tar palestiniernas parti.

Vi vet att terrorgrupper som Islamiska staten, IS och al-Qaida har talrika sympatisörer i Sverige och i Europa. Grupper som inte skulle tveka att utförda dåd i palestiniernas namn i fall de får möjlighet.