Biden talar med dubbla tungor om kriget i Gaza

USA:s president Joe Biden talar med dubbla tungor om kriget i Gaza.

I ett tal riktade han skarp kritik mot Israels sätt att föra kriget.

Samtidigt är det bara med hjälp av amerikanska vapensändningar som Israel kan fortsätta sina bombningar där tusentals civila dödats.

Följ ämnen
Israel

Sällan har de dubbla stolar som Biden sitter på synts så tydligt som i går.

FN:s generalförsamling röstade i en extrainkallad session om en resolution som kräver en omedelbar vapenvila där båda sidors ansvar för att skydda civilbefolkningen slås fast. 153 länder röstade ja. Inklusive Sverige. 

USA röstade nej. Tillsammans med Israel bara ett av åtta länder som avvisade begäran.

Ungefär samtidigt höll president Biden tal på en middag. Han riktade skarp kritik mot Israels sätt att föra kriget.

– De urskillningslösa bombningarna är på väg att urholka Israels stöd runtom i världen, sade Biden enligt Washington Post.

Han slog fast att premiärminister Netanyahu har ett svårt beslut att fatta.

– Jag tror han måste ändra sig. Samtidigt gör hans regering det väldigt svårt för honom att byta position.

Kritiken beskrivs som något av den hårdaste som USA:s president levererat sedan Israels startade sitt krig mot Hamas efter gruppens terrorattack i Israel den 7 oktober.

I början av kriget var Joe Biden i det närmaste oförbehållslös i sitt stöd för Israel. Men i takt med att antalet civila dödsoffer i Gaza skjutit i höjden har USA gradvis ändrat sin position.

President Joe Biden.


I dag uppger den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza att minst 18 400 människor dödats, varav runt 7 000 barn. Hur många av de döda som är stridande för Hamas framgår inte.

Ett antal ledande företrädare för Bidenadministrationen, som utrikesminister Blinken, försvarsminister Lloyd och vicepresident Kamala Harris, har begärt att Israel ska göra mer för att minska antalet offer bland civilbefolkningen.

Men medan Biden och USA verbalt hela tiden poängterar detta agerar man i praktisk handling precis tvärtom.

Amerikanska plan med vapen och ammunition landar regelbundet i Israel. Utan den vapenhjälpen skulle det vara omöjligt för Israel att föra kriget med samma intensitet som man nu gör.

Israeliska soldater nära gränsen mellan Israel och Gaza under onsdagen.


Utåt vill USA framstå som en återhållsam röst som försöker tygla Israels hämndbegär men i praktiken stöttar man Israels krigföring fullt ut.

För Joe Biden handlar det delvis om taktik.

Han vet att majoriteten länder i världen i allt större utsträckning tar avstånd från Israels krigföring i Gaza. När FN:s generalförsamling första gången röstade för en vapenvila ställde sig 121 länder bakom resolutionen. Nu har det tillkommit ytterligare 32.

Demonstranter i Washington under måndagen.


USA framstår som alltmer isolerat internationellt i sitt stöd till Israel. Det gillar inte Biden. Han vet att det innebär att USA tvingas arbeta i motvind när det gäller andra konflikthärdar och stärker konkurrerande makter som Kina och Ryssland.

Det är inte bara USA som står inför detta dilemma utan hela västvärlden. Man vill att Israel ska lyckas i sitt uppsåt att krossa Hamas men det får inte ske till vilket pris som helst för den palestinska civilbefolkningen.

Palestinierna letar efter överlevande efter israeliska bomber mot Gazaremsan i Rafah under tisdagen.


Israels bombkampanj i Gaza påminner till viss del om Natos bombningar mot terrorgruppen Islamiska staten från 2015 tills gruppen ansågs militärt besegrad 2019. Den gången skedde bombningarna av IS kalifat i Syrien o Irak mycket i det fördolda. De är väldigt oklart hur många som dödades. 

Den här gången sker mycket inför öppen ridå. Ständigt nya filmer på barn som dödats i bombningar och de civilas lidande med brist på mat, vatten och mediciner, publiceras på internet. Det går inte att säga att världen inte vet vad som pågår.

Därför blir trycket på Israel så mycket större att gå med på en vapenvila eller som ett absolut minimum göra mer för att skydda civilbefolkningen.

För Joe Biden handlar det om att försöka hantera två stora krig samtidigt. 

Volodymyr Zelenskyj talar under en presskonferens med president Joe Biden i Vita huset, tisdag 12 december.


På många sätt är kriget i Ukraina viktigare för USA då det gäller att försvara den liberala världsordningen i Europa. Nu har kriget i Gaza ”stulit” resurser från Ukraina.

En del av de artillerigranater som skulle ha skickats till Ukraina går nu till Israels krigföring. Gazakriget stjäl dessutom uppmärksamhet från Ukraina och gör det svårare att trumma upp fortsatt internationellt stöd för Ukrainas sak. Särskilt som det ses som att USA så ensidigt ställer sig på israels sida i Gazakonflikten.


Bidens färska kritik kan vara en signal om att USA:s tålamod med Israel kan är på väg att ta slut. Men trots det är det inte troligt att USA plötsligt klipper av sitt militära stöd.

Då försöker Biden hellre fortsätta med sitt dubbelspel.