Så kan kriget och Netanyahus fiasko bana väg för fred

Misstaget att under lång tid betrakta Hamas som för svaga för att kunna såra Israel har utvecklats till ett totalt fiasko för Benjamin Netanyahu och Israels långsiktiga taktik gentemot palestinierna.

Men paradoxalt kan resultatet av Hamas brutala attack bli en ökad chans för fred.

Innan dess kommer dock många fler att dö.

Israels och Netanyahus politik det senaste decenniet har gått ut på att strunta i palestinierna. Många israeler har varit nöjda med status quo. De har kunnat leva sina liv i en bubbla där de inte behövt bry sig om konflikten med palestinierna.

Att garantera israelernas säkerhet har varit Netanyahus främsta argument för att få fortsätta styra landet.

Hamas och andra grupper har lyckats med enstaka terrorattacker men ingenting som förmått skaka Israel i dess grundvalar.

Förrän nu.

Flyttat fram

Hamas attack beskrivs av många israeler som deras motsvarighet till 9/11, terrorattackerna i USA 2001. Den totala chocken och känslan av overklighet är densamma.

Israelerna har alltid litat på att deras armé och deras säkerhetstjänster ska kunna skydda dem. Nu har deras självbild fått sig en allvarlig knäck.

Netanyahu som, med ett kort uppehåll, styrt Israel sedan 2009 har under lång tid vägrat att gå med på några fredssamtal med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Det har allvarligt underminerat de moderata palestinierna inflytande på Västbanken och i Gaza. Istället har Hamas och andra radikala grupper kunnat flytta fram sina positioner.

Västbanken har alltmer utvecklats till ett apartheidliknande samhälle där palestiniernas rättigheter hela tiden kränks medan bosättarna som olagligt startar nya samhällen på ockuperad mark, hålls under armarna av Israel. Inte minst sedan den högerextrema regeringen tog över runt årsskiftet.

Ökad desperation

Hamas attack har på ett ögonblick slagit undan fötterna på Netanyahus taktik. Den har tydliggjort att det inte går att tänka bort eller för evigt ignorera fem miljoner palestinier som bor på den ockuperade Västbanken och i Gaza.

Någon gång måste Israel försöka nå en uppgörelse med palestinierna.

Omvärldens recept har under lång tid varit att förespråka en tvåstatslösning, en palestinsk stat bredvid Israel. Men Netanyahu har de senaste tio åren blivit alltmer avvisande till den idén. Dock utan att presentera någon alternativ plan för hur konflikten mellan Israel och palestinierna ska kunna lösas.

Det har lett till en ökad känsla av desperation och hopplöshet bland palestinierna. Något Hamas kunnat utnyttja.

Här står vi nu dryga 75 år efter Israels bildande med en grundläggande konflikt om två folks rättigheter. Judarna som av FN gavs rätten att bilda staten Israel på mark där det redan bodde hundratusentals palestinier.

Vi har haft två stora krig mellan Israel och dess arabiska grannar. Vi har haft två palestinska uppror, intifador och ett antal krig mellan Hamas och Israel.

Smugglas i tunnlar

Nu står vi i början av ännu ett där Hamas visat att Israel må vara en formidabel militärmakt men det hindrar inte att den terrorstämplade organisationen lyckats utveckla sin förmåga. Hamas har byggt hemmagjorda raketer i åratal men de blir hela tiden mer träffsäkra och har nu kompletterats av bland annat handburna granatkastare och drönare.

Dessa har sannolikt smugglats in via tunnlar längs gränsen mot Egypten.

Israel har genom åren gång på gång tillfälligt lyckats slå ut Hamas vapenfabriker och slagstyrka men de har hela tiden byggts upp igen och för varje gång blivit mer sofistikerade.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

I stället för att lära sig den läxan har Israel vaggats in i en falsk känsla av säkerhet.

Premiärminister Netanyahu har ägnat nästan all sin kraft det senaste året åt att mot folkflertalets vilja försöka få igenom en domstolsreform som skulle stärka politikernas makt på bekostnad av Högsta domstolen och dessutom rädda hans eget skinn. Netanyahu är åtalad för korruption.

Striden om domstolsreformen har splittrat Israel på ett aldrig tidigare skådat sätt och underminerat landets försvarsförmåga.

Det kan vara en förklaring till det monumentala underrättelsefiasko som Hamas överraskningsattack innebär.

Går inte bomba bort Hamas

Att Hamas lyckats ta ett stort antal israeler som gisslan och fört dem in i Gaza försvårar Israels motoffensiv. Men har det goda med sig att Netanyahu och försvarsledningen inte bara agerar i totalt raseri utan noga tänker över våldsamheten i sitt svar.

Dagens krig kommer av allt att döma att bli det dödligaste hittills mellan Hamas och Israel men paradoxalt nog kan det i slutändan stärka de krafter som vill ha fred.

Det borde vara uppenbart för alla att Israel inte kan bomba bort Hamas. På sikt måste det till en uppgörelse med palestinierna även om det i dagens infekterade läge inte är helt lätt att se hur den skulle se ut.

Men Israel kommer aldrig att kunna få fred om man inte lyckas få till en politisk lösning med den palestinska majoritet som är beredda att leva i fred med Israel. Bara då kan Hamas försvagas så mycket att de inte längre utgör ett hot.