Hur länge kan USA låta Israel hållas?

USA:s utrikesminister Anthony Blinken låter som en gammal vinylskiva som hakat upp sig när han är i Israel för fjärde gången sedan Hamas terrordåd.

Han upprepar ständigt USA:s krav att Israel bättre måste skydda civilbefolkningen i Gaza. Men premiärminister Benjamin Netanyahu lyssnar inte. 

Det finns en gräns när president Biden inte har råd att låta honom hållas längre.

Följ ämnen
Gaza

Kriget i Gaza närmar sig hundra dagar. Förlusterna av människoliv tickar stadigt uppåt. Den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza uppger att över 23 000 palestinier dödats varav närmare 10 000 är barn.

FN rapporterar att stora delar av befolkningen på dryga två miljoner invånare befinner sig på flykt på den lilla landremsan som motsvarar en tredjedel av Öland. FN säger att hälften av invånarna hotas av svält. Många av sjukhusen har slutat fungera.

Israel fortsätter sin jakt på Hamas ledare och milismän utan att ta någon större hänsyn till civilbefolkningen. Även områden dit Israel uppmanat folk att fly bombas. Oskyldiga dödas varje dag i tiotal och hundratal.

Omvärlden tittar hjälplöst på. Många länder försöker sätta press på Israel men Netanyahu ruskar av sig kritiken som om den vore pudersnö.

En etablerad uppfattning är att Israel bara lyssnar på USA. Men inte ens den sanningen verkar stämma längre.

Anthony Blinken är på en längre rundresa i Mellanöstern där han för fjärde gången sedan Hamas terrorattack den 7 oktober träffat Israels ledare.

I går uppmanade han än en gång Netanyahu att föra kriget på ett sätt så att civila inte ska dödas och skadas. Precis som han upprepade kravet på Israel att sluta bygga nya bosättningar på Västbanken och inleda samtal med palestinierna som kan leda till en palestinsk stat som ett sätt att nå en varaktig fred.

Fördriva palestinierna

Han och Joe Biden har trummat in samma budskap gång på gång de senaste tre månaderna. Men de verkar tala för döva öron. Israel fortsätter med sina urskillningslösa bombningar av platser där de tror att Hamas gömmer sig. Utan hänsyn till civila offer.

Netanyahu har i princip gett bosättarna på Västbanken fria händer att göra vad de vill. Under skydd av den israeliska armén. Han fortsätter att motsätta sig varje form av fredlig lösning som innebär en palestinsk stat bredvid Israel.

Tvärtom uppmanar de mest högerextrema ministrarna i Israels regering till att fördriva palestinierna från Gaza och återannektera enklaven med judiska bosättare.

Israel står i ett starkt beroendeförhållande till USA. Varje år får man ett militärt stöd på minst 30 miljarder kronor. Under de senaste månaderna har USA skickat en strid ström av vapen och ammunition till Israel.

Samtidigt som USA uppmanar Israel till en mer riktad krigföring möjliggör man för Netanyahu att fortsätta med sina urskillningslösa bombningar.

Antingen så är Blinkens många resor till Israel bara ett spel för galleriet. Biden vill att det ska se ut som att han försöker få stopp på kriget fast han i själva verket ger Israel fria händer.

Eller så har Netanyahu bestämt sig för att han kan strunta i vad USA säger. Biden kommer ändå inte att våga skära av vapentillförseln.

Joe Biden.

Vill fortsätta kriget

Det ligger i Netanyahus intresse att kriget fortsätter. Så länge kan han sitta kvar vid makten. Så fort kriget tar slut kommer kraven på hans avgång att nå orkanstyrka.

För Joe Biden håller det här på att bli ett problem. När Netanyahu gång på gång struntar i vad Biden och Blinken säger undergräver det presidentens auktoritet.

I november är det presidentval i USA. Då vill Biden inte ha ständiga tv-bilder på en massakrerad civilbefolkning i Gaza. Netanyahu har på sin höjd ett halvår på sig att oskadliggöra Hamas. Efter det har Biden inte råd att låta honom hållas längre.

Den humanitära katastrofen i Gaza kommer bara att bli värre ju mer tid som går utan någon vapenvila och utan att mer humanitär hjälp släpps in till befolkningen.

Även om USA är en stor Israelvän finns det en växande skara, inte minst unga, amerikaner som förfäras av krigföringen i Gaza och de många civila offren.

Ju längre dödandet pågår desto större blir risken att kriget utvidgas till en bredare regional konflikt. En ny kris Biden absolut inte vill ha på sitt bord lagom till presidentvalskampanjen.

Kanske tillämpar Biden metoden ”nudging”, små knuffar i rätt riktning, för att långsamt få Netanyahu att ta reson, istället för att peka med hela handen.

Men det kommer en tidpunkt då Biden måste sätta ner foten om han inte vill se sin chans att bli återvald gå upp i rök.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln