Nu skenar risken för civila offer i Gaza

Israel skickar ut QR-koder till kartor som visar vart Gazaborna ska fly.

Men många har varken el eller internet.

Kriget i Gaza är redan ett av det mest dödliga i modern tid och mycket talar för att det blir värre. Människor har ingenstans att fly.

Följ ämnen
Israel

När Israel nu dragit igång sin markoffensiv över hela Gaza försäkrar både militären och regeringen att man gör allt man kan för att undvika civila dödsoffer.

Men siffrorna talar sitt tydliga språk.

Israel beräknar att man så här långt dödat omkring 3 500 Hamasmän. Totalt har över 15 000 invånare i Gaza fått sätta livet till sedan Israel inledde sin offensiv efter Hamas terrorattack den 7 oktober.

Det innebär att närmare fyra av fem döda är civila.

Palestinska flyktingar i Rafah.

Närmare 6 000 av de döda uppges vara barn. Därmed är Gazakriget ett av de dödligaste för barn sett till den relativt korta tid kriget pågått. I Ukraina har inte ens hälften så många barn dödats trots att kriget där snart pågått i två år.

Uppgifter om dödstalen kommer visserligen från den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza men har vid tidigare krig visat sig vara tämligen tillförlitliga.

 

Säkert talar Israel sanning när de säger att de inte medvetet är ute efter att döda civila. Men fakta i målet är att en oproportionerligt stor del av de döda ändå är civila.

Risken är att det blir ännu värre om Israel fortsätter med samma krigföring i södra Gaza som man tillämpat i den norra delen av territoriet där 60 procent av byggnaderna uppges vara förstörda eller skadade.

Kriget i Gaza är redan ett av det mest dödliga i modern tid och mycket talar för att det blir värre. Människor har ingenstans att fly, skriver Wolfgang Hansson.

Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden. På en landyta som inte är större än en tredjedel av Öland bor 2,3 miljoner människor. Omkring 80 procent av dem har flytt sina hem, merparten till södra Gaza på uppmaning av Israel.

Nu uppmanas de att fly på nytt.

Israel sprider kartor över vilka områden folk bör ta sig till. Problemet är att det delvis görs i form av QR-koder som kräver en laddad mobiltelefon och internet för att fungera.

El är numera en bristvara i Gaza och internetuppkopplingarna kommer och går. Dessutom lever många människor i tältläger eller i överfulla skolor.

Hur hundratusentals människor hela tiden ska kunna förflytta sig efter den israeliska militärens instruktioner utan att komma i skottlinjen är en gåta.

 

Kriget handlar inte bara om dödsoffren. Läkare rapporterar från Gaza om hur de tvingas amputera kroppsdelar på skadade barn och vuxna. Ofta utan tillräcklig bedövning.

Gaza befinner sig i en pågående humanitär katastrof där människor inte har tillräckligt med vare sig mat, vatten eller mediciner. Många kan inte sköta sin personliga hygien.

Israels krigföring förvärrar hela tiden den humanitära situationen för civilbefolkningen.

Under förra veckans stridpaus kom ett antal hundra lastbilar med hjälp in till Gaza men det är långtifrån tillräckligt. När kriget nu är igång igen riskerar hjälpen åter att reduceras till en rännil. Särskilt som den enda vägen att föra in förnödenheter är via gränsövergången mot Egypten som ligger i södra Gaza.

I detta helvete lever enligt FN 50 000 gravida kvinnor. Mitt i kriget föds varje dag 180 barn.

Palestinska kvinnor i Rafah tittar på förödelsen efter en israelisk attack.

Civilbefolkningen lider i alla krig. Det är ofrånkomligt. Men frågan är om det någonsin förts ett krig som det nuvarande i Gaza.

I normala krig kan civilbefolkningen fly från det direkta stridsområdet. Det finns en front som människor kan undvika.

I Gaza finns ingenstans att fly. Här finns inga säkra platser.

Gränsen mot Egypten är stängd för palestinier som inte har utländska medborgarskap. Israel släpper inte in några flyktingar. Till havs går det inte heller att fly.

 

Människor i Gaza är instängda som i en liten bur medan israeliska bomber exploderar överallt och stridsvagnar rullar på gatorna.

De civila dödstalen kommer sannolikt att åter öka kraftigt. Israels försäkringar att man gör vad man kan för att skydda civilbefolkningen blir närmast ett hån.

Palestinier sörjer sina döda efter en israelisk bombräd i Gaza på måndagen.

Västvärlden har så här långt uttryckt en viss tolerans för Israels krigföring eftersom det var Hamas som startade den här omgången av strider med sin bestialiska attack mot civila israeler för snart två månader sedan.

Den förståelsen kommer inte att vara för evigt. USA ökade i helgen trycket på Israels att bättre skydda civila.

Israel behöver göra sin krigföring mer kirurgisk för att slå mot Hamas utan att samtidigt göra civilbefolkningen till måltavla. Lättare sagt än gjort när Hamas samtidigt använder civilbefolkningen som mänskliga sköldar.

Intrycket är att Israels regering släppt fokuset på att få loss de kvarvarande cirka 130 i gisslan. Nu är målet att krossa Hamas åter prioritet ett.

Men ju fler civila som dödas desto större blir trycket på Israel att gå med på en ny vapenvila.