Hamasgripanden tyder på ett helt nytt hot mot Europa

I motsats till andra islamister har terrorstämplade Hamas under alla år utfört sina dåd inne i Israel, på Västbanken eller i Gaza.

Om de nu plötsligt bestämt sig för att även slå till i Europa representerar det ett helt nytt hot mot kontinenten och därmed även Sverige.

Följ ämnen
Gaza

Att tysk och nederländsk polis gripit misstänkta terrorister från Hamas har slagit ner som en bomb. De fyra gripna uppges sedan länge vara medlemmar av Hamas och ha nära kontakter med ledningen i Hamas militära gren, al-Qassambrigaderna.

Ungefär samtidigt med dem greps tre personer i Danmark som den israeliska säkerhetstjänsten Mossad hävdar agerade för Hamas räkning. De häktades i dag och ytterligare fyra personer häktades i sin frånvaro. Den danska polisen har ännu inte pekat ut någon särskild grupp men Danmarks statsminister Mette Fredriksen säger att ”det blir inte allvarligare än så här”.

Även om gripandena i Danmark inte har någon direkt koppling med de som skedde i Tyskland är det ingen slump att elva misstänka Hamasterrorister grips eller häktas just nu.

Polis på plats i Köpenhamn efter gripandena.

Kriget i Gaza med de omfattande israeliska bombningarna som resulterat i att hittills över 18 000 människor dödats (enligt den Hamaskontrollerade hälsovårdsmyndigheten) varav runt 7000 är barn har kraftigt höjt terrorhotet runtom i världen.

Den svenske EU-kommisssionären Ylva Johansson varnade för en dryg vecka sedan för ”en kraftigt ökad terrorrisk i Europa på grund av kriget i Gaza”. En liknande varning kom från brittiska MI5 i oktober.

Då handlade det mest om rädslan för attacker från ensamvargar, radikaliserade islamister som på egen hand bestämmer sig för att genomföra dåd. Det är allvarligt i sig eftersom de ofta är svåra att upptäcka och stoppa i förväg.

 

Det är ju bara en dryg månad sedan som två svenska fotbollssupportrar fick sätta livet till i Bryssel i ett islamistiskt motiverat terrordåd genomfört av en ensamagerande tunisier.

Gripandena i går visar att det finns ett ännu allvarligare terrorhot i form av organiserade grupper med förmåga att ställa till med mer storskaliga dåd.

I Tyskland var männen på väg att flytta ett förråd av vapen från en annan plats till den tyska huvudstaden Berlin. Planen var sedan att attackera judiska institutioner.

Tre svenskar sköts ner i Bryssel när de var på väg till EM-kvalmatchen. Två dog.

Även i Danmark verkar målet att ha varit att slå till mot judar och judiska institutioner, även om inga specifika platser ännu pekats ut.

I det danska fallet sägs det också finnas kopplingar till organiserad brottslighet. Inget ovanligt när det handlar om internationell terrorism. Terrorister samarbetar ofta med kriminella för att skaffa vapen. Det är inte heller ovanligt att terrorgrupper ägnar sig åt ekonomisk brottslighet som ett sätt att finansiera sin verksamhet.

För Europa är gripandena mycket dåliga nyheter. De tyder på att Hamas har ändrat taktik och bestämt sig för att utföra terrorhandlingar i bland annat Europa. Ett klart trendbrott.

 

Ända sedan Hamas bildades 1987 har gruppen valt att föra sin kamp i Mellanöstern och exklusivt i de områden som man anser utgör Palestina.

Att gruppen är terrorstämplad av EU och USA beror på att de genom åren utfört ett oräkneligt antal dåd inne i Israel och mot judiska bosättare på Västbanken och tidigare i Gaza.

Hamas har varit närmast unikt på den punkten bland islamistiska grupper. 

Rörelser som al-Qaida och Islamiska staten har tvärtom sett västvärlden och särskilt USA som den främsta måltavlan. Genom att skapa skräck i västvärlden har man hoppats på att väst ska överreagera och slå till mot muslimer på bred front. Något som i sin tur är tänkt att få den muslimska befolkningen i västländer att resa sig och skapa en islamistisk revolution.

Hamas har aldrig haft som syfte att exportera sin islamism. Målet har hela tiden varit att tvinga bort staten Israel och förvandla hela det historiska Palestina till en islamistiskt styrd stat med Hamas i förarsätet.

Gripandena tyder på att även om målet fortfarande är detsamma så är åtminstone Hamas militära gren beredd att använda hela världen som slagfält för att nå dit. Genom att attackera judiska mål i Europa hoppas man skrämma judar över hela världen. De ska inte känna sig säkra någonstans. Målet kan också vara att tvinga Europas regeringar att öka pressen på Israel att avsluta kriget i Gaza.

 

Gripandena i Danmark fick följden att firandet av den judiska högtiden Hanukkah i Köpenhamns ställs in.

Den danska underrättelsetjänsten uppger att hotet från de gripna är direkt kopplat till kriget i Gaza och till koranbränningarna i Danmark och Sverige.

En indikation på att Sverige fortsätter vara en särskilt utsatt måltavla för islamistiska terrorister.

Följ ämnen i artikeln