Ständigt denne Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i folkdräkt letar efter sin plats i plenisalen i samband med riksmötets öppnande 2010.

För tolv år sedan gjorde Sverigedemokraterna sitt intåg i riksdagen. Inför öppnandet lånade de nyblivna riksdagsledamöterna folkdräkter från Skansens kostymförråd för att understryka sin svenskhet.

Jimmie Åkesson själv var 31 år och hade varit partiledare i fem år. Hans grundläggande attityd var att hans parti var missförstått. Han verkade drivas av en stark indignation.

Sedan dess har, som det brukar heta, mycket vatten runnit under broarna.

Om man ska sammanfatta svensk politik under de senaste tolv åren i en kort mening skulle den kunna vara ”ständigt denne Åkesson”.

Man skulle till och med kunna säga att Sverigedemokraterna bestämde allt. Eller i alla fall ganska mycket.

 

Den bärande orsaken till att SD tog sig in i riksdagen var de andra partiernas oförmåga och ovilja att tala om det som många människor uppfattade som ett problem. Nämligen en stundtals hög invandring och en delvis misslyckad integration.

SD fick ensamrätt på en fråga som många människor uppfattade som intressant och värd att diskutera. SD tackade inte och tog emot. Men det borde de ha gjort.

Från invandringen var steget inte superlångt till brott och straff. Också här fick SD härja fritt. Tills de andra partierna fick nog. De orkade inte se sitt eget partis stöd erodera och kastade sig mangrant in på de områden som SD mutat in.

Resultat: En våldsam högervridning av politiken och den politiska diskussionen. För den som vill påminnas om hur mycket rekommenderar jag att titta på Moderaternas valfilm ”Alla behövs” från 2014.

Ni kommer att häpna. Den gjordes för åtta år sedan. Det verkar som fem decennier.

 

Men det politiska innehållet är inte det enda som Sverigedemokraterna har bestämt – utan att själva vara delaktiga.

  • Dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra fick kicken 2017 efter att opinionssiffrorna rasat. Hon ville att hennes parti skulle samarbeta med SD i sakfrågor.
  • Borgerlighetens mest framgångsrika projekt genom tiderna,” Alliansen” imploderade hösten 2018. Orsak: Olika syn på samarbete med SD. Alla fyra partierna hade gått till val på att inte ge SD något inflytande. Valresultatet fick två av partierna att ändra sig.
    Det ritade om den politiska kartan, kanske för all framtid. Sverige fick en högeropposition. Inte en borgerlig.

Nu kan det vara dags för ännu en ny karta. SD har chans att bli riksdagens näst största parti. Jimmie Åkesson kan bli oppositionsledare. Eller något ännu bättre.

2010 ville statsministerkandidaterna Reinfeldt och Sahlin ”inte ta i SD, inte ens med tång”. Det var länge sedan.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Spurtveckan
    Slutspurten inleds den här veckan och om väljarna beter sig som det gjort under de senaste valen kommer fler än 30 procent slutligt bestämma sig under de sju dagar som återstår till valdagen. Majoriteten av dem kommer inte att byta block eller parti – men har inte slutligt bestämt sig än.
  2. Veta mer – chans
    För den som inte tycker att det räcker med de hittills tre etermediesända partiledardebatter och en kopiös mängd partiledarutfrågningar i olika medier erbjuder den kommande veckan åtskilliga chanser. TV4 ställer de två kvartetterna på det politiska fältet till svars på måndag och tisdag.
  3. Statsministerdueller
    Veckans första statsministerduell äger rum i SVT i Uppsala där Magdalena Andersson möter Ulf Kristersson i en duell som pågår i 1,5 timmar.
    Den som kvällen före valdagen inte fått nog får en ny chans på lördag. Då sänds TV4:s statsministerduell som sänds från Nalen i Stockholm.
  4. Partiledardebatt i TV4
    Den fjärde etermediesända partiledardebatten sänds på torsdag i TV4. Den äger rum i Eskilstuna och programledare är Jenny Strömstedt och Ann Tiberg. De är ett rutinerat och samkört par så det finns förutsättningar för en fartfylld debatt om partiledarna är taggade.
  5. Partiledardebatt i SVT
    Valrörelsens sista partiledardebatt kommer traditionsenligt att hållas i SVT på fredag kväll. Programledare är Karin Magnusson och Fouad Youssef. Hur spännande debatten blir hänger nog främst på hur slutkörda partiledarna är efter en krävande, hetsig valrörelse med små marginaler.

Veckans citat

”Vi lever i en krigsekonomi i energisektorn. Nu står vi inför en vinter som vi inte liknar någonting som inte sett på mycket länge i Sverige.”

Mikael Damberg, finansminister (S) varnar för fem gånger så höga elpriser som i vintras

Allt om valet – med valkompassen

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.