Bidens nya varning till Netanyahu

Biden betonar att USA arbetar ”dag och natt” för att få till en vapenvila i Gaza.

Här är president Joe Bidens senaste varning till Benjamin Netanyahu:

Starta ingen markoffensiv i Rafah utan att först hitta en säker plats för civilbefolkningen.

Men kommer Israels premiärminister att lyssna den här gången?

Följ ämnen
Gaza

Han har nämligen inte gjort det tidigare.

Detta trots att Israel inte skulle kunna föra sitt krig i Gaza om det inte vore för vapen och ekonomiskt stöd från USA.

Biden verkar bli alltmer irriterad över Netanyahus ohörsamhet och har successivt höjt tonläget. I förra veckan kallade han Israels krigsföring för ”over the top”.

Nu har Netanyahu annonserat att Israel planerar att skicka in stridsvagnar och marktrupper till gränsstaden Rafah, nära Egypten. Här hävdar Israel har Hamas sitt sista riktiga fäste. Den israeliska militären påstår att man slagit ut 18 av Hamas 24 brigader. Fyra av de kvarvarande ska finnas i Rafah.

Problemet är att den israeliska armén uppmanat den palestinska befolkningen att fly till just Rafah efter att de tidigare tvingats bort från sina bostäder i norra Gaza och Khan Yunis.

Joe Biden.


Enligt FN bor över en miljon Gazabor i tält eller andra provisoriska bostäder i Rafah. Om Israel drar igång en tung militäroffensiv innebär det ofrånkomligen ett stort antal civila dödsoffer.

Israel säger att man tänker evakuera civilbefolkningen till norra Gaza. Där ligger dock många av bostadshusen i ruiner. Dessutom rapporterar FN att väldigt lite av den hjälp som kommer in i Gaza når de norra delarna. Här finns det folk som svälter.

Att evakuera en miljon människor mitt under ett krig är i bästa fall en extremt svår uppgift. I sämsta fall omöjligt.

– Vart ska de ta vägen, undrar EU:s ”utrikesminister” Joseph Borell. Till månen?

Israel har dessutom ont om tid. Militären vill dra igång offensiven i tid för att hinna slå ut de återstående Hamasstyrkorna innan den muslimska fastemånaden Ramadan drar igång 10 mars.

Alldeles för kort tid, anser Biden.


Hans uppmaning till Israel att inte dra igång någon markoffensiv i Rafah före Ramadan är en av hans skarpaste och mest offentliga tillrättavisningar av Netanyahu så här långt.

– En större militäroperation i Rafah bör inte genomföras utan en trovärdig plan för att skydda de mer än en miljon människor som sökt skydd där, sade Biden efter ett möte med Jordaniens kung Abdullah.

Bidens varning fyller flera funktioner.

Den sätter en tydlig, offentlig gräns för vad USA kan acceptera när det gäller Israels krig i Gaza. Även om Netanyahu inte lyssnat på tidigare uppmaningar att bättre skydda civilbefolkningen så närmar sig den gräns där Biden förlorar tålamodet.

Efter att under nästan en månads tid ha vägrat tala direkt med Netanyahu hade Biden i söndags ett vad som beskrivs som ”mycket uppriktigt” samtal med premiärministern. Det torde betyda att Biden var rejält förbannad.

Benjamin Netanyahu.


Med sin offentliga kritik försöker Biden också skydda sig själv. USA har fått hård kritik internationellt för att man fortsätter skicka vapen och ammunition till Israel vilket är en avgörande orsak till det stora antalet civila dödsoffer. Enligt den Hamastyrda hälsomyndigheten i Gaza närmar sig dödsiffran 30 000 för drygt fyra månaders krigföring.

Med varningen kan Biden hänvisa till att han försökt förmå Israel att bättre skydda civilbefolkningen och hoppas att det åtminstone något kan dämpa kritiken i arabvärlden och på andra håll.

Biden betonade också att USA arbetar ”dag och natt” för att få till en vapenvila som skulle innebära minst sex veckors uppehåll i striderna samtidigt som en del av gisslan skulle släppas.

Även det ett budskap som går rakt emot Netanyahus önskemål. Han har hela tiden sagt att en vapenvila bara skulle gynna Hamas.

Netanyahu upprepar gång på gång att hans mål är en ”total seger” över Hamas. De flesta israeler är överens om målsättningen men premiärministern får samtidigt stenhård kritik på hemmaplan för att inte bry sig tillräckligt om gisslans öde. Fortfarande finns drygt 130 israeler kvar i Hamas våld.


I går lyckades Israel frita två män ur gisslan. Ett av få tillfällen då Israel lyckats fria några tillfångatagna med militära medel. I stället är det många ur gisslan som uppenbarligen dödats i israeliska bombanfall.

Gisslanfritagningen skedde dessutom till priset av minst 67 döda palestinier när Israel bombade byggnader i närheten.

Samtal om en längre vapenvila har pågått i veckor under intensiv medling från USA, Egypten och Qatar. Hittills har det stupat på orealistiska krav från Hamas och en motvilja hos Netanyahu att gå med på någon vapenvila överhuvudtaget.

Men Biden är även han hårt pressad på hemmaplan där många av de som röstade för honom i presidentvalet 2020 nu tar avstånd från hans ensidiga stöd för Israel. Den utvecklingen måste Biden vända i god tid före valet i november. Då gäller det att få slut på kriget varje sig Netanyahu vill det eller inte.

Följ ämnen i artikeln