Tre skäl till att Orban fortsätter trilskas

Viktor Orban talar med dubbla tungor.

Ena stunden säger han att Ungern inte har några invändningar mot att godkänna Sverige som Nato-medlem.

I nästa förhalar han beslutet med luddiga motiveringar.

Men det finns åtminstone tre skäl till varför Orban fortsätter trilskas.

Följ ämnen
Nato

Till att börja med kan vi konstatera att Viktor Orban är precis lika opålitlig som Turkiets president Erdogan.

Han lovade personligen statsminister Ulf Kristersson att Ungern inte skulle bli sist med att godkänna Sverige. I dag är Ungern den enda Nato-medlemmen som inte ratificerat Sveriges ansökan. Tvärsist med andra ord.

Orban har gång på gång lovat att beslutet ska fattas inom kort. Sedan händer ingenting.

I motsats till Turkiet har Ungern i den svenska ansökningsprocessen inte anfört några skäl till varför Sverige bör hållas utanför Nato. Varken inför Nato-toppmötet i Madrid 2022 eller det i Vilnius förra sommaren har Ungern ställt några konkreta krav som måste uppfyllas för att Ungern ska släppa in Sverige.

Viktor Orban.

Märkliga argument har förts fram om gamla tv-program i SVT som Ungern är missnöjda med eller att Sverige måste sluta ”tala illa” om Ungern.

 

Frågan är vilka undanflykter Orban tänker presentera för Kristersson när de två sannolikt träffas under EU-toppmötet i Bryssel som startar imorgon torsdag.

Inför mötet skickde Orban en inbjudan till Kristersson att komma till Budapest och förhandla.

Kristersson gjorde klokt nog klart att det inte finns något att förhandla om. Men han verkar ändå kunna tänka sig att åka till Ungern för att ge Orban det fototillfälle han vill ha.

Den ungerska oppositionen har begärt att parlamentet ska extrainkallas nästa vecka men Orbans parti verkar inte ha någon brådska och vill vänta till parlamentets ordinarie öppning i slutet av februari.

 

Jag ser framförallt tre skäl till att Orban fortsätter trilskas.

1.

Han vill att Sverige ska pressa övriga EU att släppa de bidragspengar som unionen frusit som straff för att Ungern bryter mot det som kallas rättstatens principer. Man har tagit kontrollen över media och domstolar och på andra sätt undergrävt den demokrati som varje EU-land förbinder sig ska vara en hörnsten i deras medlemskap.

Det är inga småpengar det handlar om, minst 80 miljarder kronor.

Ulf Kristersson.

2.

Orban vill samla pluspoäng hos Vladimir Putin.

Ungern är för sin energiförsörjning helt beroende av Ryssland som bland annat levererar mängder med billig naturgas. Orban är mycket väl medveten om att Putin offentligt deklarerat att Sverige (och Finland) under inga omständigheter får bli medlemmar av Nato. Ju längre Orban kan dra ut på processen och därmed tjäna sin herre i Moskva desto mer nöjd kommer Putin att bli. Ett bra sätt att se till att den ryska gasen levereras till fortsatt kraftigt subventionerade priser.

Vladimir Putin.

3.

Orban vill stoppa EU:s försök att frånta Ungern rösträtten i EU. Det hårdaste straff som unionen kan vidta mot ett medlemsland.

Att blockera Sverige Nato-ansökan är inte främst riktat mot oss. Orban vill straffa alla andra länder som funderar på att plocka bort Ungerns rösträtt. Eftersom så gott som alla EU-länder också är medlemmar av Nato hoppas han att utpressningen ska ge resultat.

EU.

 

Jag vet inte vad som är mest häpnadsväckande. Orbans uppträdande eller det faktum att EU och Nato så länge stått ut med hans konstant pågående sabotageverksamhet mot de viktiga allianser där Ungern själva valt att vara medlemmar.

Att Turkiet, som inte är EU-medlem och ser sig som en regional stormakt, spelar ett dubbelspel med Putin kan man möjligen förstå. Men att Ungern som är en del av Centraleuropa tillåts agera trojansk häst för Ryssland är inte bara upprörande. Det är en säkerhetsrisk.

Ungern har visserligen motvilligt gått med på sanktioner mot Ryssland för det oprovocerade angreppet mot Ukraina men Orban argumenterar hela tiden för att sanktionerna borde mildras eller tas bort. När det gäller EU:s stöd till Ukraina blockerar Ungern ett beslut om att stötta Ukraina med 500 miljarder kronor över fyra år. Också det som ett sätt att tvinga övriga EU att betala ut frysta bidragspengar till Ungern.

 

Tyvärr finns inte möjligheten att utesluta Ungern från EU. När unionen grundades kunde ingen föreställa sig att något land skulle agera mot de grundläggande demokratiska principer som organisationen grundades på.

Däremot är det givetvis ingenting som hindrar Ungern från att lämna såväl EU som Nato. Men då vet Orban att det ungerska folket skulle sparka bakut och han skulle riskera att förlora makten.

Dessutom skulle Ungern då gå miste om många sköna miljarder i EU-bidrag. Ungern är tillsammans med Polen de två länder som är unionens största bidragsmottagare.

Precis som när det gällde Turkiet så har Sverige tyvärr blivit en bricka i ett storpolitiskt spel där Ungern försöker vinna fördelar genom att spela med Sveriges Nato-medlemskap.

Detta trots att det skadar försvarsplaneringen i den militärallians där Ungern själva är medlemmar.

Obegripligt är bara förnamnet.

Den enda som tjänar på den öppna splittringen inom västlägret är Ryssland och Vladimir Putin.